Maandag 30/01/2023

Onderwijs

‘Vrijheid van onderwijs mag een prijs hebben’

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil de hervorming van de lerarenopleiding binnenkort laten goedkeuren. Beeld Illias Teirlinck
Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil de hervorming van de lerarenopleiding binnenkort laten goedkeuren.Beeld Illias Teirlinck

Wachten? Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil er niet langer van weten. Zo wil ze volgend schooljaar starten met de modernisering secundair onderwijs en moet de hervorming van de lerarenopleiding snel goedgekeurd worden.

Remy Amkreutz

Zal CD&V nog opschuiven in de discussie over de eindtermen? Nu staat uw partij tegenover alleen tegenover de rest.

“Ik wil geen honderden bijkomende eindtermen (het minimum dat een groep leerlingen moet kennen en kunnen, RA) en geen checklist zonder beweegruimte. Als de onderwijsverstrekkers vrijheid wensen, sta ik aan hun kant. Het is belangrijk dat de overheid in de leerplannen terugziet wat de verwachtingen zijn. Maar de koord wordt nu wat strak aangespannen in het Vlaams Parlement. Ik maak me zorgen dat er zoveel eindtermen komen dat er geen ruimte meer is voor de leerplannen. Ik wil geen staatspedagogiek. De vrijheid van onderwijs mag ook een prijs hebben.”

Kan de modernisering secundair onderwijs op 1 september 2018 starten, ook als er geen nieuwe eindtermen zijn?

“Alle onderwijsverstrekkers willen starten met de modernisering. Over ten laatste vier weken wil ik weten waar het Vlaams Parlement staat met de vernieuwing van de eindtermen. Het is mogelijk als de parlementsleden vaart maken. Ik start het liefst met de nieuwe eindtermen, maar zonder als het moet. Voor het eerste jaar heb je ook niet meteen nieuwe eindtermen nodig. Blijven wachten is geen optie.”

Geldt dat ook voor de lerarenopleiding? Die hervorming werd voor de zomer nog niet goedgekeurd door de Vlaamse Regering.

“De discussie ging vooral over de trajecten voor zij-instromers. Wie mag wat voor hen aanbieden en hoe lang moeten die trajecten duren? We onderhandelen daar nog over, maar alles wat de Centra voor Volwassenenonderwijs vandaag aanbieden, gaat naar de hogescholen en universiteiten. Zo komt er een masteropleiding voor leerkrachten basisonderwijs en zullen achttienjarigen aan de universiteit door nieuwe educatieve masters meteen voor de lerarenopleiding kunnen kiezen. Ik denk dat ik het dossier tegen het einde van deze maand op de regering kan brengen. Vervolgens moeten we nog beslissen of we de nieuwe structuren nog deze legislatuur laten starten.”

Voorlopig hebben de lerarenopleiding het aan de hogescholen moeilijk, zo werd vorige week duidelijk. Sommige directeurs stellen dat minder jongeren voor de opleiding kiezen door de verplichte instapproef.

“Ik ben meer dan ooit overtuigd van het nut van die niet-bindende proef. Het confronteert jongeren met hun motivatie en hun basisvaardigheden. In totaal hebben al 5.200 jongeren ze afgelegd. Ik geloof dus niet zo in eventuele negatieve effecten. Ook omdat 82 procent van de studenten de resultaten doorstuurt naar de hogeschool. Zij verwachten feedback en blijven geïnteresseerd in de opleiding.

“Liever 80 inschrijvingen en 70 studenten die uiteindelijk leerkracht worden, dan 100 inschrijvingen en maar 50 gediplomeerden. Want zo was de situatie tot vorig jaar. De uitval ligt in de lerarenopleiding hoger dan elders. Ook daarom is de proef er gekomen. En als enkele directeurs stellen dat het afschrikt, dan verrast mij dat. Als je leerkracht wilt worden, moet je kunnen omgaan met evaluaties. Anders ben je niet geschikt om les te geven.”

Hoe scoren de leerkrachten in spe tot nu toe op de instapproef?

“Voor het gedeelte Franse taal, dat deel uitmaakt van de test voor de bacheloropleiding lager onderwijs, zijn de resultaten slecht. Voor Nederlandse taal zijn ze over het algemeen best goed. Opmerkelijk is dat daar juist de jongeren die geïnteresseerd zijn in lager onderwijs het sterkst voor de dag komen. Dat geeft mij vertrouwen, want de proeven moeten op niveau zijn. Ze is gemaakt naar het kwaliteitsniveau dat de studenten bij de uitstroom moeten behalen. Ik ga ze dus zeker niet afschaffen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234