Woensdag 19/02/2020

Vrijhandelsverdrag Singapore: "Noodzakelijke duidelijkheid over bevoegdheidsverdeling Europese Unie en lidstaten"

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese CommissieBeeld REUTERS

Het advies van het Europese Hof van Justitie over het vrijhandelsverdrag met Singapore biedt "de noodzakelijke duidelijkheid over de verdeling van bevoegdheden tussen de Europese Unie en de lidstaten". Zo heeft de Europese Commissie vandaag gereageerd op het oordeel dat ook nationale parlementen hun zegen moeten kunnen geven aan vrijhandelsverdragen die een systeem voor de beslechting van geschillen tussen overheden en investeerders bevatten.

De Commissie betoogde voor het Hof dat ze de exclusieve bevoegdheid heeft om de vrijhandelsakkoord met Singapore te sluiten, maar het Hof oordeelde dinsdag dat een aantal onderdelen van dat verdrag tot de gedeelde bevoegdheden van de Unie en de lidstaten behoren en dus niet zonder instemming van de lidstaten gesloten kunnen worden.

"Dit biedt de noodzakelijke duidelijkheid over de verdeling van bevoegdheden tussen de Europese Unie en de lidstaten in dit specifieke akkoord", reageerde de woordvoerder van voorzitter Jean-Claude Juncker. Onder druk van de regeringen had Juncker er al mee ingestemd dat de nationale parlementen zich zouden kunnen uitspreken over het vrijhandelsverdrag met Canada (CETA), dat een meer transparant systeem voor geschillenbeslechting introduceerde.

Bart Staes (Groen)Beeld Photo News

Hervorming

Volgens Europarlementslid Bart Staes (Groen) dringt een grondige hervorming zich op. Over zaken als handelstarieven moet de Unie kunnen blijven beslissen, vindt hij, maar "handelsakkoorden van de nieuwe generatie zoals CETA en TTIP, met onder andere vergaande investeringsbescherming, grijpen veel dieper in op de democratische besluitvorming en stelsels". "Het is niet te verantwoorden dat nationale parlementen daarbij buitenspel gezet worden."

Kathleen Van Brempt (sp.a) meent dat specifieke tribunalen voor de beslechting van geschillen tussen investeerders en overheden niet nodig zijn, maar door gewone rechtbanken behandeld kunnen worden. "Handelsverdragen moeten niet enkel een louter economische logica volgen, maar ook de Europese sociale en milieunormen beschermen én uitdragen. Dit arrest is een eerste stap om handelsbeleid terug onder politieke controle te brengen, weg van de multinationals. Aparte ad hoc investeringstribunalen, die multinationals een extra optie geven om overheden aan te klagen, bedreigen voortdurend die strenge Europese normen."

Kathleen Van Brempt (sp.a)Beeld BELGAPLUS

Wallonië

Sander Loones (N-VA) verwijst naar het pleidooi van Vlaams minister-president Geert Bourgeois voor een handelsbeleid met twee snelheden: de Unie moet strikte handelsverdragen kunnen sluiten, en lid- en deelstaten moeten daarnaast kunnen beslissen of ze toetreden tot gemengde verdragen, met investeringsbescherming. "Wie weigert, moet aan de kant gaan staan. Zodat de rest wel vooruit kan. Het zal zeer concreet aan Wallonië zijn om te bepalen of zij op die punten mee vooruit willen, dan wel een plaats aan de zijlijn verkiezen", zo blikt hij terug op het Waalse verzet tegen de ondertekening van CETA.

Sander Loones (N-VA)Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234