Zondag 02/04/2023

Vrijgelaten Palestijnen: terroristen voor de een, verloren zonen voor de ander

Een Palestijnse gevangene wordt omhelsd bij thuiskomst in Ramallah. Beeld REUTERS
Een Palestijnse gevangene wordt omhelsd bij thuiskomst in Ramallah.Beeld REUTERS

23 jaar lang maakte Aziya Sawalha de reis van 18 uur van het dorpje Azmout naar de Ramon-gevangenis in het zuiden van Israël om haar zoon Mohammed te kunnen zien. Drie kwartier lang kon ze hem zien door dik glas, gisteren kon de moeder, in de 70, haar zoon voor het eerst weer in de armen sluiten. Haar zoon, die samen met zijn neef Hosni Sawalha, als tiener een Israëlische bus binnen ging en met messen de passagiers te lijf ging. Eén passagier vond de dood, anderen raakten gewond. Tegen de verslaggever van The Guardian zei de moeder gisteren: "Dit is belangrijker dan een trouwerij."

Pieter Sabel (Volkskrant.nl)

26 Palestijnse gevangenen werden gisteren vrijgelaten als eerste groep van in totaal 104 door Israël vrij te laten Palestijnen. De volgende groepen volgen de komende negen maanden. In het holst van de nacht, zodat er geen beelden zouden verschijnen van Palestijnen die de vingers zouden spreiden in de V - het overwinningsteken.

Israël laat ze gaan als onderdeel van de afspraken met de Palestijnen over de vredesonderhandelingen tussen de twee aartsrivalen, die gisteren begonnen. Met pijn in het hart, zoals het hoofd van de hoge raad van Israël gisteren Asher Grunis gisteren schreef in reactie op een laatste poging van familieleden van slachtoffers om de vrijlating tegen te houden. "Onze harten zijn bij de diepbedroefde families, wiens pijn immens is. Maar we zijn er zeker van dat de autoriteiten de beslissing met een bezwaard gemoed hebben genomen, waarbij rekening wordt gehouden met de positie van de families."

Als helden werden de gevangenen vannacht onthaald in Gaza en op de westelijke Jordaanoever. "Vandaag is een dag van blijdschap, ik kan niet wachten mijn geliefde zoon te omhelzen", zei Aicha Abu Setta, de 68-jarige moeder van Alla Abu Setta tegen persbureau AP. Hij zat gevangen vanwege de moord op een Israëlische soldaat.

Rond haar werd vuurwerk afgestoken, klonken nationalistische liederen, werden vuren gebrand, familieleden omhelsd, werd er gedanst en in de lucht geschoten door afgevaardigden van Hamas en Fatah. Hoewel de meeste gevangenen gelieerd zijn aan Hamas, verbroederde de vrijlating de facties vannacht.

Kinderen spelen met Israëlische vlaggen tijdens een demonstratie tegen de vrijlating van Palestijnse gevangenen bij de Ayalon-gevangenis. Beeld GETTY
Kinderen spelen met Israëlische vlaggen tijdens een demonstratie tegen de vrijlating van Palestijnse gevangenen bij de Ayalon-gevangenis.Beeld GETTY

Bij de Ayalon-gevangenis, van waaruit de gevangenen eerder op de avond werden vrijgelaten, stonden familieleden van slachtoffers van de gevangenen, de handen roodgeverfd als ware het het bloed dat de Palestijnen aan hun handen hebben. Helden volgens de Palestijnen, terroristen volgens de Israëli's. "Ik wil zijn 'heldenonthaal' thuis zien, terwijl hij daar vertelt dat hij een 34 jaar oude zwangere vrouw en haar 5-jarige oude zoon vermoord heeft", zei Avi Moses tegen de BBC. "Ze moeten zich schamen. Het zijn lafaards."

Ook de zoon van Isaac Rotenberg reageert verbitterd. Rotenberg, een holocaustoverlever, werd in 1994 door Atiyeh Salem Abu Musa vermoord met een bijl. Zijn moordenaar kwam vannacht vrij. "Een erg overdreven prijs" voor vredesonderhandelingen, zei Pinchas Rosenberg tegen de Israëlische nieuwssite Ynet.

Onder de vrijgelaten gevangenen zijn verder de moordenaars van de Israëlische advocaat Ian Sean Feinberg en Frederick Rosenfeld, een Amerikaanse marinier die in 1989 tijdens een wandeling over de Westelijke Jordaanoever werd gedood. Zijn moordenaar, Mustafa al-Haj, was 21 destijds. Snel na zijn arrestatie maakten Israëlische bulldozers het huis van zijn familie met de grond gelijk, meldt Al Jazeera. In Ramallah werden hij en de 25 anderen begroet als 'het begin' door de Palestijnse premier Abbas. "Ik zal niet rusten totdat alle gevangenen zijn vrijgelaten." In Israël zitten zo'n 4.500 Palestijnen vast, veroordeeld voor het gooien van stenen tot bomaanslagen.

Israëlisch protest bij de Ayalon-gevangenis. Beeld EPA
Israëlisch protest bij de Ayalon-gevangenis.Beeld EPA
De Palestijnse president Abbas vlak voor zijn toespraak in Ramallah. Beeld AFP
De Palestijnse president Abbas vlak voor zijn toespraak in Ramallah.Beeld AFP

Vrijlating is persoonlijk geluk versus persoonlijk verdriet, als onderdeel van het radarwerk van de opnieuw begonnen vredesbesprekingen, op initiatief van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Dat is voor het eerst sinds 2008. Zijn de vrijlatingen van Palestijnse gevangenen doornen in het oog van Israëli's, de (uitbreiding van) Israëlische nederzettingen zijn dat voor de Palestijnen. Gisteren maakte Israël bekend de bouw door te zetten van 900 huizen in oost-Jeruzalem, bovenop de plannen voor ongeveer 1.200 huizen op andere plekken op de Westelijke Jordaanoever.

"Die besluiten zijn niet alleen een bewuste poging de gesprekken te saboteren, ze vernietigen de uitkomst ervan", aldus Hanan Ashwari, Palestijns politica tegen persbureau AP. "Israël heeft de onderhandelingen omgevormd tot een dekmantel en een vergunning om ons land te stelen."

Israël claimt dat de bouwplannen alleen gebieden betreft die het wil behouden, ook na een vredesakkoord met de Palestijnen. Mark Regev, woordvoerder van de Israëlische regering: 'De bouw wijzigt de uiteindelijke vredeskaart niet.'

Blijdschap om teruggekomen gevangenen in Ramallah. Beeld REUTERS
Blijdschap om teruggekomen gevangenen in Ramallah.Beeld REUTERS

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234