Zaterdag 23/01/2021

Vrijgelaten Mohamed Abdeslam: 'Geschokt door daden van broers'

Zijn jongere broer is op de vlucht, zijn oudere broer blies zich op in Parijs, en een leger internationale pers stond voor de deur. En dus voelde Mohamed Abdeslam (29) zich verplicht zijn verhaal te doen. Hij werd zelf opgepakt, maar weer vrijgelaten.

De familie Abdeslam was niet van plan snel buiten te komen. Sinds het nieuws bekend werd dat de woonst op het gemeenteplein in Sint-Jans-Molenbeek het decor was voor de terreurplannen van de oudste en de jongste zoon, sloot iedereen die er nog woonde zich op.

Maar hoe verder de dag vorderde, hoe meer binnen- en buitenlandse media postvatten aan de woning waar oudste zoon Ibrahim (31) grootgebracht werd om te eindigen als kamikaze. Dit was het huis waar benjamin Salah (26) grootgebracht werd om uit te groeien tot een van de meest gezochte en gevaarlijkste personen van het moment.

Job bij gemeente

En dan is er Mohamed, de middelste. Ook opgepakt bij de grote terreuroperatie van het voorbije weekend. De politie had immers info dat aan boord van de auto die in Cambrai gecontroleerd werd twee broers zaten. En aangezien er eentje op dat moment dood in de straten van Parijs lag, was de link met Mohamed snel gelegd.

Fout dus. Mohamed was een van de vijf ingerekende mannen die na verhoor vrijgelaten werd. "Niks mee te maken", zei hij tegen de wereldpers. "Ik had een alibi."

De politieoperatie had indruk op hem gemaakt, zei hij. "Ze hebben geen telegram gestuurd om me uit te nodigen voor een gesprek. Het was een eliteteam dat me kwam arresteren. Een gespierde interventie, dat is het minste dat ik kan zeggen."

Hij werd wel vrijgelaten. Zonder voorwaarden. Voordien was hij naar eigen zeggen nooit eerder in contact geweest met justitie. Meer nog: sinds 2006 werkte hij aan de overkant van het plein in het gemeentehuis van Molenbeek. Voormalig burgemeester Philippe Moureaux (PS) had hem nog aan een baan geholpen.

"Moureaux kende de familie én haar problemen maar al te goed en gedroeg zich als een soort vader voor de kinderen", klinkt het op het gemeentehuis. "Daarom hielp hij Mohamed aan een job bij de gemeente."

Mohamed werkte zich op: hij ging aan de slag op het kabinet van Moureaux, en daarna op de dienst Vreemdelingenzaken van de gemeente, die zich bezig houdt met regularisatiedossiers. "Maar hij had nooit toegang tot gevoelige dossiers."

Geschokt

Dat zijn twee broers onder zijn neus moorddadige plannen smeedden, wist Mohamed naar eigen zeggen niet. Hoe dat valt te rijmen met hun passage in Syrië, eerder dit jaar, blijft een onbeantwoorde vraag. Maar hun betrokkenheid bij de aanslag in Parijs, dat hadden ze niet zien aankomen. "Niemand van ons wist dat. We zijn allen even geschokt door wat er gebeurd is. We vernamen het vrijdagavond via televisie, zoals zovelen onder u. Op geen enkel moment dachten we dat er een broer bij betrokken was."

Dat Ibrahim en Salah niet naar huis kwamen die avond, vonden ze niet vreemd ten huize Abdeslam. "We zijn allemaal grote jongens. We controleren elkaar niet voortdurend." Waar de voortvluchtige Salah nu is, weten ze ten huize Abdeslam niet. "We weten ook niet wat zijn verdere bedoeling is: durft hij zich over te geven of niet?"

Hun gedachten gaan, zo zegt Mohamed, ook uit naar de slachtoffers en de nabestaanden. "We denken aan hen." Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar mama Abdeslam heeft het uiteraard moeilijk met het feit dat een van haar kinderen het leven liet in de Franse straten en een andere nog op de loop is. "Ondanks alles blijven het haar kinderen."

De broers van Mohamed Abdeslam

Ibrahim (31)

►Deed zichzelf ontploffen aan Boulevard Voltaire.

►Baatte het café Les Béguines in Molenbeek uit. Een drugskot, zeggen buren, maar ook een plaats waar moslimextremisme welig tierde.

►Verkocht twee maanden geleden het café. Een tijd geleden werd het uiteindelijk gesloten op politiebevel.

►Sloeg in 2014 het kantoor van een schepen in Molenbeek kort en klein na een discussie.

►Werd in 2000 veroordeeld voor drugstrafiek en diefstal.

►Stak op zijn 14de zijn ouderlijk huis in brand. Burgemeester Moureaux zorgde toen voor een nieuwe woning.

►Zou naar Syrië zijn afgereisd. (MVHB/SRB/JAB)

Salah (26)

►Kon na de aanslagen ontkomen en is voortvluchtig.

►Was enkele jaren geleden werkzaam bij de MIVB. Woordvoerster An Van Hamme: "Hij werkte als technicus, maar was vaak onwettig afwezig. We hebben hem in 2011 ontslagen."

►Stond in 2000 terecht voor drugshandel.

►Was al sinds zijn jeugd bevriend met Abdelhamid Abaaoud (zie linksboven), die wordt gezien als het brein achter de aanslagen.

►Zou ook naar Syrië zijn afgereisd, net als zijn broer, maar zou hij gecontroleerd zijn geweest in Griekenland, waarna hij terugkeerde. (MVHB/JAB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234