Woensdag 21/08/2019

Vrijen voor het sporten verpest kans op goud niet

Beeld UNKNOWN

De oude Grieken geloofden rotsvast in het feit dat atleten zich voor de grote olympische sportprestaties moesten onthouden van seks. Vandaag ziet de wetenschap dat helemaal anders. Goed nieuws dus voor die 10.500 atleten met meer dan 150.000 condooms binnen handbereik.

Het is een wijdverspreide gedachte dat seks alle agressie en testosteron opvreet en de fysieke bekwaamheid aantast waardoor sportprestaties de dag erna gedoemd zijn om te falen. Generatie na generatie hebben coachen, managers en atleten zich onthouden van het vrijen, nachten tot zelfs weken voor de grote sportevenementen.

Verbod
Amper twee jaar geleden werden de Engelse spelers tijdens de wereldbeker voetbal gescheiden van hun wags door manager Fabio Capello. Ze kregen gelimiteerde 'koppeltijd': één dag na elke match. In 1998 ging coach Glenn Hoddle nog een stapje verder door zijn team het vrijen te verbieden.

Van Muhammad Ali is dan weer 'geweten' dat hij zes weken zonder seks leefde voor zijn grote gevechten. Marty Liquori, de befaamde Amerikaanse 5000-meterloper ziet het zo: "Seks maakt je vrolijk en vrolijke mensen lopen geen mijl in 3'47".

Onderzoek
Nu stellen experten dat nog geen enkel onderzoek heeft kunnen aantonen dat vrijen een negatieve impact heeft op kracht, uithouding en fysieke prestaties. "Wie zegt dat seks de prestaties aantast, spreekt meestal over de psychologische impact. Zo zou het focus, agressie en spanning verminderen. Deze aspecten werden echter nog niet grondig onderzocht", stelt Ian Shrier, professor aan de Canadese McGill universiteit.

Ook het omgekeerde werd nog nooit wetenschappelijk bewezen. Zo wordt gesteld dat seksueel gefrustreerd zijn atleten meer agressie en testosteren bezorgt. "Zelfs als die theorie waarheid zou bevatten, is vandaag geweten dat er een optimaal niveau van agressie of focus is: te weinig is slecht, maar te veel evengoed", verklaart Shrier.

 
"We geloven dat vrouwen betere prestaties leveren na een orgasme, zeker bij hoogspringen en lopen. Hoe meer orgasmes, hoe groter de kans op goud."

Geen effect
Uit recent onderzoek, gepubliceerd in de 'Clinical Journal of Sport Medicine', blijkt dat vrijen voor de competitie geen effect heeft op de resultaten. In de testfases werden atletische mannen tussen 18 en 45 getest op kracht, evenwicht, reactiesnelheid, lenigheid en zuurtstofefficiëntie. De ene helft had zes dagen geen seks, terwijl de andere groep de nacht voor de test 'moest' vrijen. Resultaat? Er kon geen enkele negatieve impact van seks worden gevonden.

Vrouwen & vrijen
Als het op vrouwelijke atleten aankomt, wordt seks voor het sporten zelfs als zeer positief gezien. "We geloven dat vrouwen betere prestaties leveren na een orgasme, zeker bij hoogspringen en lopen. Hoe meer orgasmes, hoe groter de kans op goud", aldus Alexander Olshanietzky, de ploegarts van het Israëlische team tijdens de spelen in Atlanta in 1996.

Maar...
De impact die seks al dan niet heeft, hangt natuurlijk af van de persoon zelfs en de intensiteit en duur van de vrijpartij(en). "Wie een ganse nacht feest als de beesten zal logischerwijs niet genoeg slaap krijgen en onvoldoende gefocust zijn op de job", waarshuwt Martin Milton, psychotherapeute aan de universiteit van Surrey.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden