Zondag 27/09/2020

Vrije artsenkeuze beperkt bij spoed- of wachtdienst

Brussel l Patiënten hebben het recht hun arts vrij te kiezen, behalve bij artsen van wacht of op een spoeddienst. Met die gedragscode willen artsen verdere incidenten met moslims die een mannelijke arts weigeren, voorkomen.

Het initiatief gaat uit van de Vlaamse gynaecologen, die het meest werden geconfronteerd met moslims die mannelijke artsen weigeren in ziekenhuizen. Maar ook het Verbond van Belgische specialisten (VBS) en de Orde van Geneesheren staat achter de gedragscode. Dat meldt de Artsenkrant.

Vorig jaar diende een anesthesist klacht in toen hij 's nachts bij een dringende oproep voor een keizersnede de verloskamer niet binnenmocht en fysiek werd bedreigd door de echtgenoot van een moslimvrouw. Er zijn ook gevallen bekend van vrouwen die 's nachts per ambulance naar een ander ziekenhuis werden overgebracht omdat daar wel vrouwelijke artsen beschikbaar waren.

Johan Van Wiemeersch, woordvoerder van de Belgische vereniging voor gynaecologen, kreeg op de kraamafdeling van het Antwerpse Sint-Augustinusziekenhuis geregeld te maken met moslims die uitdrukkelijk een vrouwelijke gynaecoloog eisten. Aanvankelijk riepen ze dan vrouwelijke collega's zonder dienst naar het ziekenhuis voor soms eenvoudige ingrepen, maar in 2000 werd beslist niet langer op die 'aberrante eisen' in te gaan.

Er werd een gedragscode ingevoerd, die nu ook werd goedgekeurd door de Vlaamse gynaecologen. "De vrije artsenkeuze blijft overeind, maar bij een spoed- of wachtdienst kunnen wij niet garanderen dat een dokter van het vrouwelijk geslacht aanwezig is", aldus Van Wiemeersch. "Als er geen vrouwelijke arts aanwezig is, zal er niet specifiek een opgeroepen worden omdat een aanwezige mannelijke arts geweigerd wordt. Bij de gewone diensten staat het de patiënt wel vrij zelf zijn arts te kiezen."

"De patiënt blijft vrij om zorg te weigeren maar moet dat dan schriftelijk verklaren." De vrije artsenkeuze komt ook aan de patiënt zelf toe en niet partners of familie. (NC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234