Zaterdag 16/01/2021

Vrijdagavond tien uur: Paris s' éveille

Met Pasen naar Parijs? Vergeet dan je rolschaatsen niet. Elke vrijdagavond kan je meerijden met een vrolijke stoet van zeker vijfduizend rollers over de grote boulevards voor een spectaculair bezoek aan de lichtstad.

De place d'Italie is het vertrekpunt van de wekelijkse Pari Roller. Om precies 22 uur klinkt het startsein voor een rondrit door de stad. Pas drie uur en 25 kilometer later keren de duizenden deelnemers terug naar de startplaats. "Het is onze manier van uitgaan. In plaats van naar de bioscoop te gaan, spreken wij hier elke vrijdag af na het werk." Jean en Thierry zitten aan een terrastafeltje op het drukke plein. Ze hebben hun rolschaatsen al aan. Uren op voorhand al verzamelen de eerste groepjes rollers - de Parijzenaars zeggen rolleurs - op de trappen voor de spiegelgevel van de cinema Gaumont Grand Ecran. De jongsten warmen zich op met een aanloop en een wilde sprong die voor sommigen bijna fataal eindigt onder de wielen van een toeterende auto. "Het is altijd druk op vrijdagavond", zegt Jean. "Iedereen gaat uit. Maar wat je hier straks te zien krijgt, is de grootste rolschaatsbijeenkomst van de wereld. De politie legt het autoverkeer stil langs het parcours en op sommige plaatsen, zoals in de rue de Rivoli, zorgt dat voor een oponthoud van twintig minuten." Gevolg: een verkeershel voor de Parijse chauffeurs die verre van geduldig zijn en voor wie de claxon een uitverkoren speelgoed is. Om die reden onder meer krijgen de skaters sinds kort begeleiding van tien motoragenten en de speciale Brigade Roller: dertig gehelmde Parijse flikken op wieltjes. "Rolschaatsen zijn het beste vervoermiddel. Ze gaan sneller dan de metro, ze vervuilen niet en ze gaan nooit in staking", lacht Jean. "Parijs is noodgedwongen massaal overgestapt op kleine wieltjes tijdens de stakingen van het openbaar vervoer in december '95. De skatewinkels werden toen haast leeggeroofd."

Toen Pari Roller nog in zijn kinderschoenen stond, zowat vijf jaar geleden, waren er nauwelijks twintig deelnemers. En in de wintermaanden zakte dat aantal zelfs tot een handvol. Het ging toen om een groepje vrienden die vroeger rondschaatsten aan de Tour Montparnasse en besloten om wat meer van de stad te zien. Toen reden ze nog over de stoep. Wanneer het clubje uitgroeide tot enkele honderden rollers die in blok over de grote boulevards gingen zwermen, sloeg bij de politie een lichte vorm van paniek toe. Boris Belohlavek en Sophie Arnau - die beschouwd worden als 'verantwoordelijken' van de rollers - kregen een uitnodiging om naar het politiecommissariaat te komen. Daar kregen ze tot hun verbazing geen bolwassing, maar een voorstel om te gaan samenwerken. De rollers moesten een vereniging oprichten: Pari Roller. Ze gaan zich vanaf dan omringen met een eigen veiligheidsdienst - een ploeg rollers in een knalgeel T-shirt met megafoons. Die zorgen ervoor dat de grote bende bijeenblijft en dat er toch een minimum aan verkeersregels wordt nageleefd. Want soms gaat het heel snel: rollers halen tijdens een schuss of afdaling soms tot 50 kilometer per uur. Het parcours, dat geen twee keer hetzelfde is, wordt drie dagen op voorhand vastgelegd om rekening te kunnen houden met de wisselende verkeersproblemen.

"Pari Roller trekt alle soorten mensen aan", zegt Jean. "Zowel Edmond, die dit jaar 68 wordt, als jonge ouders met de kleine op de rug. Het geeft niet of het je eerste keer is of je op een tweedehands paar van een paar honderd frank rijdt. Ik heb vrienden die hiervoor speciaal uit Lyon komen."

22.00 uur. Paris s'éveille. Hoogste tijd voor de start: gewoonlijk drie lange fluitsignalen, maar het kan ook zoals vandaag een roze vuurwerkpijl zijn. Laatkomers komen haastig uit het metrostation gerend terwijl ze de rolschaatsen uit hun rugzak halen. De Mc Do op het plein loopt leeg. Rollers met een hamburger en een cola vormen de achterhoede van de kleurige optocht die zich langzaam in beweging zet. C'est parti! Vijfduizend rollers, omringd door politie op moto's en rolschaatsen, glijden richting boulevard Vincent Auriol.

22.30 uur. De eerste rijen rollers - met mutsen, petjes en walkmans - bereiken de Place de la Bastille en vandaar gaat het naar de Champs Elysées en de Seine over naar de Eiffeltoren, waar verbaasde Japanse toeristen staan te flitsen.

01.00 uur. De meeste rollers komen weer aan op het vertrekpunt. Ze blijven niet rondhangen. Iedereen duikt de metro in om de laatste nachtrit te halen.Marc Schoetens

Foto's Carolijn Domensino

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234