Donderdag 29/09/2022

vrouwenstaking

Vrijdag willen de vrouwen in België staken

Een poster die de algemene vrouwenstaking van komende vrijdag aankondigt.  Beeld BELGA
Een poster die de algemene vrouwenstaking van komende vrijdag aankondigt.Beeld BELGA

“Wanneer vrouwen stoppen, stopt de wereld.” Dat is de boodschap van het tweetalige Collecti.e.f 8 maars. In navolging van de succesvolle staking in Spanje vorig jaar, roepen zij alle Belgische vrouwen op om aanstaande vrijdag op internationale vrouwendag hun dagelijkse taken neer te leggen.

Ann Van den Broek

Voor één dag eens geen klop doen in het huishouden. Geen boterhammen smeren voor de kinderen, niet opdagen op het werk of wanneer dat allemaal geen optie is: om klokslag 14 uur heel veel lawaai maken of je voor de gelegenheid helemaal in het paars kleden. Zelfs een schort of schotelvod aan het raam hangen bij wijze van protest, wordt geapprecieerd. Het zijn enkele ideeën die het Collecti.e.f 8 maars lanceert om internationale vrouwendag komende vrijdag in de kijker te zetten. In Brussel, Antwerpen, Luik, Leuven en enkele andere steden worden ook betogingen georganiseerd tegen seksisme en discriminatie.

Het collectief is vorig jaar ontstaan in Brussel. Een groepje vriendinnen was geïnspireerd geraakt door de Spaanse vrouwenstaking van 8 maart. Daar legden volgens de Spaanse vakbonden vorig jaar 5,3 miljoen vrouwen hun betaalde en onbetaalde dagelijkse taken 24 uur lang neer. Een frisse manier om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen weer op de kaart te zetten, zegt de 33-jarige Brusselse Frédérique Vansteenwegen, een van de leden van het collectief.

“Als vrouwen eens een hele dag niets doen, zal pas duidelijk worden hoeveel onzichtbaar werk ze doen”, zegt zij. “Wij weten ook wel dat er al veel gebeurd is op het vlak van vrouwenrechten. Maar niet alles is in wetten te vatten. Qua mentaliteitswijziging is er nog een lange weg af te leggen. Hoe verklaar je anders dat vrouwen nog steeds het gros van de huishoudelijke taken op zich nemen? We denken dat het niet slecht is om eens te laten voelen: kijk wat er allemaal niet gebeurt, wanneer wij het niet doen.”

Hoeveel vrouwen zullen deelnemen, is moeilijk in te schatten, zegt Vansteenwegen. Door de verschillende manieren waarop vrouwen kunnen deelnemen, valt dat ook moeilijk te registreren. Maar de actie wordt wel gesteund door een aantal grote organisaties. Onder andere de Vrouwenraad, de progressieve vrouwenbeweging Zij-kant, de Algemene Centrale van socialistische vakbond ABVV en de christelijke vakbond voor openbare diensten ACOD Brussel ondersteunen de actie. Die laatste twee dienden overigens een stakingsaanzegging in, waardoor vrouwen die vrijdag niet gaan werken, een stakingsvergoeding zullen ontvangen.

Walk-out

Professor Karen Celis, genderexperte aan de VUB, is enthousiast over het initiatief. “Je kan je afvragen of een staking wel de juiste manier is. Want uiteraard valt de wereld even zeer stil wanneer alle mannen het werk zouden neerleggen. Maar dat neemt niet weg dat alle aandacht voor de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt erg welkom is”, zegt zij. “In hoofden van heel wat mensen is de strijd immers al lang gestreden. We worden om de oren geslagen met quota of prijzen voor de beste vrouwelijke bedrijfsleiders. Dat doet ten onrechte vermoeden dat er geen probleem meer is.”

Celis zal, samen met een hele groep andere vrouwen van de VUB, vrijdag ook actievoeren. Om 15 uur plannen zij een ‘walk-out’ van hun werkplek. “Tot dat uur worden vrouwen namelijk gemiddeld betaald in vergelijking met mannen”, verklaart Celis. Een cijfer dat voor zich spreekt, vindt ze. Nog een ander: “Het World Economic Forum berekende onlangs wanneer vrouwen en mannen eindelijk economisch gelijk zullen zijn, wanneer we voortdoen in het tempo waaraan we nu bezig zijn. Dat is, hou u vast, in 2234.”

Een hallucinant cijfer, geeft professor arbeidseconomie Stijn Baert (VUB) toe. “Het dichten van de loonkloof gaat veel te traag. Al jaren blijft die quasi stabiel op ongeveer 750 euro bruto per maand. We weten pertinent zeker dat dat niet ligt aan het opleidingsniveau van vrouwen. Wel bepalend zijn de keuzes die vrouwelijke werknemers maken: ze blijven veel meer risicoavers dan mannen. Dat het huishouden grotendeels op hen blijft neerkomen, speelt daarbij uiteraard mee. Daarnaast is de discriminatie waar vrouwen mee te maken hebben op de arbeidsmarkt een vaststaand feit.”

Klevende vloer

Baert nam voor een onderzoek zelf de proef op de som met fictieve sollicitaties. Daaruit bleek duidelijk het fenomeen van de klevende vloer: vrouwen worden veel minder uitgenodigd voor sollicitaties die uitzicht geven op een promotie. Zelfs de eerste trede van de jobladder is voor hen veel moeilijker bereikbaar dan voor mannen. “Dat vrouwen daartegen in actie komen, vind ik perfect legitiem”, zegt Baert.

Maar enige nuance is evenzeer op haar plaats, zegt de arbeidsmarktspecialist. “De discriminatie moet eruit en vrouwen die niet uit eigen keuze hun gezin laten primeren op hun werk, moeten de optie hebben om het anders te doen. Maar een absolute gelijkheid met een loonkloof die gelijk is aan nul moet niet het hoogste doel zijn. Bovendien is het ook belangrijk om in het achterhoofd te houden: ja, de loonkloof tussen mannen en vrouwen is nog steeds veel te groot. Maar de discriminatie van ouderen en sollicitanten met een vreemde naam is nog zoveel groter.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234