Donderdag 17/10/2019

vrij historisch onderzoek

Enige tijd geleden liet ook Dyab Abou Jahjah zich horen in het debat over de moslimcartoons. 'Walking the Thin Line', titelt hij zelf zijn bijdrage op Indymedia, en hij weet waarom. Hij gaat de provocatie niet uit de weg. Wie denkt dat Dyab Abou Jahjah blind vooruit stormt, zit fout. "Ik geloof niet in taboes en ik geloof niet dat er iets boven de menselijke vrijheid staat. Ik weet dat de meeste Arabieren en moslims het met mij oneens zullen zijn", schrijft hij.

Maar, zegt Abou Jahjah, als van de moslims eelt op hun tenen en hun ziel verwacht wordt, dan geldt dat voor iedereen. Europeanen vinden dat zijzelf wel lange tenen mogen hebben, wat ze moslims ontzeggen. Maar in Europa mag ook niet alles. Je mag homo's niet misprijzen. En vooral, je moet van joden afblijven. "In Europa kan men geen vrij historisch onderzoek doen naar de tweede wereldoorlog en de holocaust om in alle vrijheid een deviante mening van de dominerende dogmatische lijn te verkondigen. Elke poging daartoe zal je onverbiddellijk de titel van revisionist, negationist, antisemiet en een gevangenisstraf opleveren."

Let op het ontbreken van hoofdletters, een verwijzing naar Vrij Historisch Onderzoek van de veroordeelde Holocaustontkenner Siegfried Verbeke. Die is zelfs niet meer welkom bij het Vlaams Blok, al zal Abou Jahjah dat net als een bewijs van zijn eigen stelling zien. Maar zelf gaat hij ook zo ver hij kan - walking the thin line, jawel - als hij uitlegt hoe je zogezegd verdraagzame Europeanen op stang kunt jagen. Hij suggereert 'de Deense vlag als substituut voor toiletpapier' te gebruiken, of afbeeldingen te verspreiden van 'aids verspreidende janetten', 'dansende rabbijnen op de karkassen van Palestijnse kinderen', en jawel, 'Valse Gaskamers uit Hollywood in 1946 geïmporteerd met een stempel van Steven Spielberg erop.' Dat laatste is wat Vrij Historisch Onderzoek - met hoofdletter - ook ongeveer beweert, en waarnaar Jahjah dus graag vrij historisch onderzoek - met kleine letter - gevoerd wil zien.

De grens, zeg dat wel. Er is niet alleen een negationismewet (er is destijds levendig gediscussieerd of die al dan niet opportuun is). Er is ook een racismewet. Die bleef te lang dode letter, al zijn op basis van die wet de Blok-vzw's wel veroordeeld. A la limite is verdraagzaamheid geen eenvoudig verhaal. Zoals Jahjah zelf bewijst, door kennelijk niet goed te zien dat er een wezenlijk verschil is tussen (gerechtvaardigd) antizionisme en (verwerpelijk) antisemitisme. Wie die subtiliteiten niet beet heeft, is niet goed geplaatst om anderen op hun inconsequenties te wijzen.

Walter pauli

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234