Maandag 28/11/2022

Vriendjespolitiek bepaalt aanwervingen bij Financiën

Het kabinet van Reynders deelt de lakens uit. Beeld UNKNOWN
Het kabinet van Reynders deelt de lakens uit.Beeld UNKNOWN

De aanwerving van contractuele ambtenaren bij de fiscus is gebaseerd op een systeem van dienstbetoon en vriendjespolitiek. Aan Vlaamse kant komt het gros van de nieuwe contractuelen uit Aalst en omstreken, het electorale wingewest van Anne-Marie Verdoodt, Open Vld-schepen in Aalst en kabinetsmedewerkster van Didier Reynders (MR).

'Als ik op mijn vorige dienst iemand nodig had, belde ik naar Anne-Marie', zegt een hooggeplaatste ambtenaar. 'Alleen op die manier konden we iemand rekruteren en we wisten op voorhand dat die van Aalst zou komen.'

Anne-Marie Verdoodt, een vaste waarde op het kabinet-Reynders, heeft al jaren carte blanche als het om de aanwerving van Nederlandstalige contractuelen gaat. Hoewel zoiets eigenlijk door de administratie zelf zou moeten gebeuren, in functie van de behoeften, is het wel degelijk het kabinet dat de lijsten met namen van aan te werven personeel doorgeeft aan de fiscus, zo getuigen diverse, onafhankelijke bronnen bij Financiën.

Verdoodt zelf was gisteren niet bereikbaar voor commentaar, maar in een recente verkiezingsbrochure is ze duidelijk. "Met de moed der wanhoop heb ik dan ook getracht mensen te recupereren bij de Federale Overheidsdienst Financiën (...)", zo prijst ze zichzelf aan.

Dat zorgt voor een merkwaardige oververtegenwoordiging van Oost-Vlamingen en Aalstenaren bij de fiscus. Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen heeft cijfers. "Van de 200 Nederlandstalige jongeren die in het kader van een Rosetta-baan aan de slag zijn bij de FOD Financiën komen er twee op de drie uit Aalst. En van de zeshonderd Vlaamse jobstudenten die dit jaar op Financiën werkten, kwam meer dan de helft uit Oost-Vlaanderen en een op de vijf uit Aalst."

Reynders weigert de cijfers over de regionale spreiding van de contractuele ambtenaren vrij te geven (zie kader), maar insiders zijn formeel: die komen grosso modo uit twee streken. Aalst, en Reynders' eigen Luik. Een topman van Financiën zegt het zo: "Iedereen kent Anne-Marie. Het is een politiek gegeven dat de contractuele ambtenaren uit de streek van de minister of zijn medewerkers komen. Maar ik denk niet dat dat bij andere partijen of op andere departementen anders is."

Pittig detail: wie Verdoodt passeert om een job bij Financiën te krijgen, wordt vriendelijk maar met aandrang verzocht om zich aan te sluiten bij de liberale vakbond VSOA, waar haar echtgenoot, Chris Machiels, een hoge functie heeft. Die praktijk werd onlangs nog aangekaart op een overleg tussen de vakbonden en Alain Roland van het kabinet-Reynders, die wilde weten wat ervan aan was. Het VSOA ontkent de aantijgingen.

"Veel van onze leden vertellen ons nochtans het tegendeel en ook bij de christelijke vakbond kennen ze het probleem", zegt Aimé Truyens van de ACOD. "Ook mensen die een contract van bepaalde duur hebben, wordt gevraagd zich bij het VSOA aan te sluiten voor ze een vast contract krijgen." Bij de CCOD wordt het probleem bevestigd. "We zijn volop bezig met bewijzen te verzamelen, al is dat niet makkelijk, want het gaat altijd telefonisch."

Andere ambtenaren getuigen dan weer dat de door Verdoodt aangeworven collega's geregeld opdraven om een handje toe te steken op haar eetfestijnen of tijdens verkiezingscampagnes. "Ik ken er zelfs die een lidkaart van Open Vld hebben gekocht", zegt een van hen.

De vakbonden klagen al langer het gebrekkige personeelsbeleid bij Financiën aan en zien hierin een zoveelste bewijs van hun gelijk. "Statutaire controleurs die met pensioen gaan, worden vervangen door garagisten, kappers of bouwvakkkers", getuigt een vakbondsman. Truyens: "Dat is de essentie: dat werk leer je niet in een handomdraai. En dan krijg je toestanden zoals bij de btw-dienst in Aalst, waar nauwelijks nog controles worden uitgevoerd."

"Het grote probleem is dat de aanwervingen bij Financiën op die manier niet gebeuren op basis van de behoeften van de fiscus of van de competenties van de kandidaten", zegt Van der Maelen. "Ze staan in functie van het dienstbetoon van minister Reynders en zijn politieke vrienden. Zo helpt de minister eigenhandig alles in de soep te laten draaien." (Gorik Van Holen)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234