Maandag 20/03/2023

Belangrijk nieuwsKleuter Dean

Vriendin van verdachte Dave De Kock aangehouden op verdenking van ontvoering en moord kleuter Dean (4)

Een traumabeertje van de Nederlandse politie bij de plek waar Dean Verberckmoes werd gevonden. Beeld ANP
Een traumabeertje van de Nederlandse politie bij de plek waar Dean Verberckmoes werd gevonden.Beeld ANP

De vriendin van de 34-jarige Dave De Kock, die opgepakt werd tijdens een huiszoeking in Sint-Gillis-Waas, is aangehouden op verdenking van ontvoering en moord van de 4-jarige Dean Verberckmoes. Dat melden VRT en Het Laatste Nieuws. Haar vriend werd eergisteren aangehouden in Nederland.

Redactie

De vrouw, de Nederlandse R.W., werd in de nacht van maandag op dinsdag opgepakt tijdens een huiszoeking in Sint-Gillis-Waas, in het pand waar ze samen met Dave De Kock woonde. Dean verbleef in het verleden ook al bij het koppel en zou er op woensdag 12 januari, de dag waarop De Kock en Dean het laatst gezien werden, opnieuw een nacht logeren.

De vrouw is nu aangehouden op verdenking van ontvoering en moord, zo melden de VRT en Het Laatste Nieuws op basis van een welingelichte bron. Om van moord te spreken moet aan alle voorwaarden van opzettelijke doodslag voldaan zijn. Dit betekent dat ze de intentie had om de kleuter te doden en daar op voorhand ook over heeft nagedacht. Haar vriend, verdachte Dave De Kock, zit momenteel in Nederland vast. Hij wordt verdacht van ontvoering en betrokkenheid bij de dood van kleuter Dean.

Het lichaam van de vermiste Dean (4) werd maandagavond teruggevonden in Zeeland. Beeld Photo News/Pieter-Jan Vanstockstraeten
Het lichaam van de vermiste Dean (4) werd maandagavond teruggevonden in Zeeland.Beeld Photo News/Pieter-Jan Vanstockstraeten

De moeder van Dean verklaarde eerder dat de vriendin van De Kock had gelogen om hem te beschermen, omdat ze bang geweest zou zijn dat hij opnieuw naar de gevangenis zou gestuurd worden. De vriendin zou vorige week donderdag tegen de moeder gezegd hebben dat Dean nog bij haar was en nog een nacht zou blijven logeren, terwijl hij op dat moment al vertrokken was met Dave De Kock.

Het Oost-Vlaamse parket heeft een persstop afgekondigd en kan geen informatie over het onderzoek meer bevestigen.

Lees ook:

De dood van Dean Verberckmoes legt de vinger op een oude wonde bij Justitie

‘Als ik gebruik, heb ik een probleem’: hoe Dave De Kock na tien jaar cel zonder voorwaarden aan een nieuw leven kon beginnen

Wat weten we nu?

Dean werd maandagavond gevonden ter hoogte van Neeltje Jans, een Nederlands werkeiland dat onderdeel uitmaakt van de Oosterscheldekering. Een paar uur eerder werd De Kock opgepakt door de Nederlandse politie en onmiddellijk verhoord. Dat zou uiteindelijk tot de locatie van de kleuter geleid hebben.

Gisteren vond er in het Nederlandse Koudekerke in Zeeland ook een huiszoeking plaats bij een ex-celgenoot van De Kock waar hij zaterdag mogelijk geweest is. Een buurvrouw zag De Kock zaterdagavond in de gemeente opduiken, maar zonder kind. Dat zou er kunnen op wijzen dat Dean toen al om het leven was gebracht. De Nederlandse politie heeft een rechercheteam samengesteld met twintig politiemensen, dat zich moet richten op wat De Kock in Nederland gedaan heeft. De Belgische en Nederlandse speurders houden vandaag een coördinatievergadering om het onderzoek op elkaar af te stemmen.

Emotionele oproep

Er werd onder meer met een helikopter gezocht naar het duo in de omgeving van Vlissingen in Zeeland en met verschillende patrouilles in Sprang-Capelle in Noord-Brabant. De Kock werd uiteindelijk opgepakt in de gemeente Vijfheerenlanden in de provincie Utrecht. Van Dean was er bij zijn arrestatie echter geen spoor. Ook een eerste verhoor van De Kock bracht geen duidelijkheid.

Maandagavond laat maakte de Nederlandse politie dan toch bekend dat het lichaam van de 4-jarige jongen gevonden werd. “De vermiste Dean is helaas zojuist overleden aangetroffen op een locatie in Zeeland”, klonk het op Twitter. “We bedanken iedereen voor de hulp en leven mee met de familie.”

Familievriend

Dave De Kock was al een tijdje een vriend van Elke Verberckmoes en paste geregeld op haar zoontje, omdat zij vijf dagen per week naar het ziekenhuis moet voor de psychiatrische behandeling van haar depressie. Behalve afgelopen dinsdag: de vierjarige Dean moest toen geopereerd worden en zijn moeder bleef bij hem. Maar op woensdag ging ze weer naar het ziekenhuis en zou Dave De Kock op hem passen. “Ze kunnen het goed met elkaar vinden en Dean beschouwt hem als een soort ‘knuffeloom’”, zei Elke Verberckmoes maandagmiddag. “Niets wees erop dat hij dit keer andere plannen had.”

Dave moest de jongen normaal de volgende dag bij de grootouders afzetten, maar kwam niet opdagen. “Ik heb hem donderdagavond nog aan de lijn gehad en toen was hij thuis in Sint-Gillis-Waas”, zegt de moeder aan Het Laatste Nieuws. “Hij woont er samen met zijn vriendin. Dave zei dat ze met mijn moeder hadden afgesproken om Dean nog een dagje langer bij te houden. Ik vond dat op zich geen probleem. Nadien bleek dat die afspraak nooit was gemaakt.”

Buurtbewoners leggen bloemen en knuffels bij het huis van Dean. Beeld BELGA
Buurtbewoners leggen bloemen en knuffels bij het huis van Dean.Beeld BELGA

Achteraf vernam Elke Verberckmoes dat Dave De Kock ruzie had gemaakt met zijn vriendin en vrijdagavond boos was vertrokken. Dean had hij meegenomen. “Ze zouden blijkbaar in de auto geslapen hebben. Tegen zijn vriendin heeft Dave gezegd dat hij Dean wou meenemen naar zijn grootouders in Antwerpen, maar daar is hij uiteindelijk nooit geweest. Wij waren zelf natuurlijk intussen erg ongerust geworden. Het laatste contact was zaterdagmiddag via sms-berichten. Hij zei dat hij in panne stond ergens in Hasselt, maar ook dat verhaal bleek niet te kloppen. Nadien kwam er geen enkele reactie meer op onze telefoontjes en berichten.”

Zwaar strafblad

Zondag stapte de moeder naar de politie. Die zag meteen de ernst van de situatie in. Ook omdat Dave De Kock geen onbekende is voor het gerecht. Hij werd in februari 2010 tot tien jaar cel veroordeeld voor de dood van een peuter. De toen 22-jarige De Kock had in juni 2008 beloofd om op Miguel Van Kriekinge, het 2-jarige zoontje van zijn toenmalige vriendin, te passen. Maar het kindje werd door hem zwaar mishandeld. Het jongetje belandde uiteindelijk in het ziekenhuis, maar stierf daar na enkele dagen in de zomer van 2008 aan de gevolgen van een hersenvliesbloeding. Hij vertoonde verschillende kwetsuren over het hele lichaam.

De Nederlandse politie bij de afzetting bij Neeltje Jans in Zeeland. Beeld ANP
De Nederlandse politie bij de afzetting bij Neeltje Jans in Zeeland.Beeld ANP

De Kock werd uiteindelijk in 2010 tot 10 jaar cel veroordeeld door de correctionele rechtbank in Turnhout. “Ik hoop dat deze straf u tot inzicht brengt”, zei de rechter bij de uitspraak. “Ik hoop dat u beseft welk leed u hebt aangericht.”

Vrij zonder voorwaarden

Volgens Gert Verreyt, de advocaat van de moeder van Miguel Van Kriekinge, kwam Dave De Kock in 2018 vrij nadat hij zijn volledige gevangenisstraf van 10 jaar – hij zat al sinds 2008 vast – had uitgezeten. “Daardoor zijn hem geen bijkomende voorwaarden opgelegd, buiten een contactverbod met de vader en mijn cliënte”, zegt Verreyt. “Ik sprak de mama van Miguel deze middag, haar ex was toen nog niet opgepakt, en ze zei niet te weten welke houding te kunnen aannemen. Ze zei dat ze enkel kon hopen dat het goed zou komen met de jongen.”

Bij ‘einde straf’ mijdt een gedetineerde overleg en contact met de psychosociale dienst en werkt dus niet mee aan maatschappelijke reclassering. Hij zit gewoon zijn volledige straf uit en verlaat de gevangenis zonder voorwaarden. Tijdens een eerdere zitting van de strafuitvoeringsrechtbank bepleitte de vader van Miguel “een levenslang verbod om met kinderen te werken”, maar doordat De Kock tot de laatste dag in de gevangenis bleef zitten kon die voorwaarde hem volgens advocaat Verreyt gewoon niet worden opgelegd.

Dave De Kock koos na zijn vrijlating ook voor een collectieve schuldbemiddeling en moest maandelijks een klein bedrag betalen aan de ouders van Miguel, als schadevergoeding. “Voor zo ver ik kon nagaan is hij op dat punt de afspraken netjes nagekomen”, zegt de advocaat. “Ten tijde van het vooronderzoek en de rechtszaak had ik bij Dave De Kock een beeld van iemand die nog erg jong was en erg onkundig op het gebied van opvoeding. Nu zijn we meer dan tien jaar verder en weet ik even niet goed wat te denken.”

null Beeld ANP
Beeld ANP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234