Woensdag 27/10/2021

Trump president

Vrienden van Poetin en Dewinter: Trump kiest voor de harde lijn

► Donald Trump en generaal op rust Mike Flynn tijdens een meeting in Virginia. Flynn is voorgedragen als veiligheidsadviseur. Beeld REUTERS
► Donald Trump en generaal op rust Mike Flynn tijdens een meeting in Virginia. Flynn is voorgedragen als veiligheidsadviseur.Beeld REUTERS

Verkozen VS-president Donald Trump slaat met zijn eerste topbenoemingen een uiterst rechtse koers in. Met oud-generaal Michael Flynn als veiligheidsadviseur, Jeff Sessions als justitieminister en Mike Pompeo als CIA-directeur benoemt hij drie hardliners, ideologisch verwant met Russisch president Vladimir Poetin en Filip Dewinter.

Oud-generaal Michael Flynn, die gisteren de post van Nationaal Veiligheidsadviseur aanvaardde, maakte begin dit jaar duidelijk dat hij net als Trump bedreigingen ziet in de islam. "Angst voor moslims is rationeel", tweette hij eerder.

Senator Jeff Sessions, die wat Trump betreft minister van Justitie zal worden, was de eerste senator die Trump steunde in zijn voorstel om een tijdelijk immigratiestop voor alle moslims af te kondigden.

Afgevaardigde Mike Pompeo, die tot de Republikeinse Tea Party behoort en voorgedragen wordt als nieuwe directeur van de CIA, is een pleitbezorger om het gevangenenkamp van Guantanamo Bay toch langer open te houden.

Foltering

Eerder deze week benoemde Trump met Steve Bannon ook al een ultranationalistisch propagandist tot persoonlijk topadviseur. Reince Priebus, Trumps beoogde stafchef, is als afscheidnemend voorzitter van de Republikeinen tot nu de enige met een gematigder Republikeins establishment-imago.

Verkozen president Trump heeft daarmee zijn eerste stempel gedrukt op het toekomstige Amerikaanse binnen- en buitenlandbeleid. Hij kiest voor zijn veiligheidspolitiek voor een uiterst rechtse marsrichting, radicaler dan de neoconservatieve koers van sommige kabinetsleden van voormalig president George W. Bush (2000-2008).

Om het wereldbeeld van de gisteren benoemde politici te duiden helpt het om te kijken met wie ze zich ideologisch verwant voelen. Flynn zat al tijdens volle Syrië- en Oekraïne-crisis vriendschappelijk aan tafel met Russisch president Vladimir Poetin, met wie hij de relaties wil normaliseren. Sessions deelt de aversie voor de islam met Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter, die hem - net zoals Bannon - al ontmoette op een jaarlijkse conferentie van Amerikaanse ultraconservatieven. De politieke carrière van Pompeo werd dan weer gesteund door de ethisch-conservatieve broers Ed en Charles Koch, van de gelijknamige industriegroep die geld pompen in campagnes tegen klimaatbeleid.

De veronderstelling dat Trump zou matigen na zijn verkiezing lijkt dus voorlopig weer te worden opgeborgen. Het is veelzeggend hoe het Amerikaanse Human Rights Watch, dat doorgaans op de eerste rij staat om mensenrechtenschendingen te veroordelen in conflictgebieden, zich gisteren erg verontrust toonde over de toekomst van de eigen rechtsstaat. HRW wees erop dat Flynn herhaalde keren pleitte voor de herinvoering van de foltermethode 'waterboarding', waarbij verdrinking wordt gesimuleerd. "President elect Trump ondermijnt de Amerikaanse verbintenissen aan internationale wetten", zei Sarah Margon van HRW.

Mitt Romney

De felste waarschuwing kwam er van afscheidnemend president Barack Obama. Na zijn bezoek aan Duits bondskanselier Angela Merkel raadde hij zijn opvolger aan om in zijn nationaal veiligheidsbeleid de relaties met Poetin niet te normaliseren, zoals Flynn voorstelt. "Er zijn betekenisvolle verschillen in de wijze waarop wij en Rusland de wereld zien", zei Obama. "De waarden waarover we praatten - democratie, free speech en internationale normen, de rechtsstaat, het respect voor het recht op zelfbeschikking, soevereiniteit en territoriale integriteit - zijn zaken die wij niet zomaar opzij mogen schuiven. Mijn hoop is dat de president elect constructief samenwerkt met de Russen waar het kan, maar ook tegen ze ingaat als ze van onze waarden en internationale normen afwijken."

Dit weekend zal Donald Trump nog gesprekken voeren met Mitt Romney, de presidentskandidaat van de Republikeinen in 2012. Mogelijk wordt ook hij een ministerspost, zoals Buitenlandse Zaken, aangeboden. Het gesprek wordt meteen een test voor Trump om te zien of gematigde, zakelijke Republikeinen zoals Romney een kabinet met rechtsradicalen steunen. Zo niet zit hij met een groot probleem, want voor de benoeming van Sessions en Pompeo heeft hij de goedkeuring nodig van de Senaat.

Dit worden de gezichten van het Amerikaanse veiligheidsbeleid

1 Michael T. Flynn (57), Nationaal Veiligheidsadviseur

Michael Flynn. Beeld Photo News
Michael Flynn.Beeld Photo News

In de VS ontstaat ophef over de voordracht van ex-generaal Michael T. Flynn als Nationaal Veiligheidsadviseur van volgend president Donald Trump. Het ex-hoofd van de militaire inlichtingendienst liet zich na zijn ontslag uit het leger vorig jaar betalen voor een banketdiner met Vladimir Poetin in Moskou.

Op papier heeft luitenant-generaal Michael T. Flynn b.d. het perfecte cv voor de belangrijkste politieke inlichtingen- en veiligheidspost van de Verenigde Staten. Als driesterrengeneraal leidde hij ooit de ontmanteling van opstandelingennetwerken in Afghanistan en Irak. Ook was hij hoofd van de militaire inlichtingendienst, het Defense Intelligence Agency (DIA). Hij was Democraat, tot hij in 2014 onverwacht op vervroegd pensioen werd gestuurd door het Witte Huis na "bezorgdheden over zijn leiderschapsstijl".

Sindsdien ontpopte Flynn zich tot een van de grootste critici van president Obama, die hem naar eigen zeggen aan de kant zou hebben geschoven omwille van zijn anti-islamdiscours. 'Angst voor moslims is rationeel', tweette Flynn afgelopen februari, met een begeleidende YouTube-video over islamisten. In Donald Trump vond Flynn een bondgenoot. Maar niet alleen in hem. Flynn gooide vorig jaar hoge ogen door op te duiken aan de zijde van... Russisch president Vladimir Poetin. Flynn ging toen in op een uitnodiging van de Russische staatszender Russia Today (RT) om aan te schuiven bij een galadiner met Poetin, aan wiens zijde hij mocht zitten als eregast.

Op de Republikeinse conventie veroorzaakte hij opnieuw furore omdat hij het publiek opzweepte 'lock her up' te zingen, een oproep om Democratisch kandidate Hillary Clinton op te sluiten omwille van haar e-mailaffaire (waarvoor de FBI haar later vrijpleitte). Flynn weigerde ook afstand te doen van Trumps oproepen om waterboarding, andere foltermethodes en het ombrengen van familieleden van terreurverdachten toe te staan.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch kantte zich gisteren tegen zijn benoeming "om zijn minachting voor het internationaal recht".

2 Mike Pompeo (52), CIA-directeur

Mike Pompeo. Beeld AP
Mike Pompeo.Beeld AP

De voorgedragen CIA-directeur is Mike Pompeo (52), een Republikeins Congres-lid uit Kansas. De voormalige officier en zakenman heeft de reputatie een veiligheidshavik te zijn, die Guantanamo langer wil openhouden en opnieuw een ramkoers wil met Iran.

Ex-legerofficier Pompeo diende drie termijnen in het Huis van Afgevaardigden, waar hij naam maakte als lid van de radicale Tea Party. In de commissie Inlichtingen beet hij zich vast in het onderzoek naar de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi, in 2012. Een ambassadeur en enkele medewerkers kwamen toen om. Pompeo en enkele andere Republikeinen probeerden Hillary Clinton de politieke verantwoordelijkheid in de schoenen te schuiven, omdat haar toenmalig ministerie van Buitenlandse Zaken te weinig veiligheidsmaatregelen genomen zou hebben.

Pompeo is fel gekant tegen de sluiting van Guantanamo Bay. Na een bezoek aan het kamp voor terreurverdachten, op een VS-basis in Cuba, schertste hij in 2013 dat hongerstakers er volgens hem net 'gewicht hadden bijgekregen'. Onder president Obama was het kamp stapsgewijs afgebouwd. Pompeo stelt nu voor terug te keren naar het tijdperk van president George W. Bush, die het kamp na de aanslagen van 9/11 opende om er 'vijandelijke strijders' op te sluiten zonder de bescherming voor krijgsgevangenen die de internationale Conventies van Genève bieden. Gevangenen werden er toen ook gefolterd.

Van Pompeo is ook bekend dat hij, net zoals Trump in zijn campagne beloofde, het nucleair akkoord met Iran zo snel mogelijk wil terugschroeven. NSA-spijtoptant Edward Snowden verdient volgens hem dan weer de doodstraf als hij ooit door Rusland wordt uitgeleverd.

Voor Pompeo in de politiek stapte had hij een zakencarrière in Kansas bij een bedrijf in de olie-industrie. Hij heeft in die tijd nauwe banden opgebouwd met Koch Industries. Hun zaakvoerders, de broers Charles en Ed Koch, zijn grote donoren van conservatieve politici in ruil voor hun verzet tegen klimaatakkoorden die hun zakenimperium schaden. Pompeo kreeg sinds 2009 minstens 357.000 dollar van de Kochs voor zijn campagnes.

3 Jeff Sessions (69), justitieminister

Jeff Sessions. Beeld AP
Jeff Sessions.Beeld AP

Met de voordracht van oerconservatief senator Jeff Sessions als de volgende justitieminister kiest Donald Trump voor een keiharde veiligheids- en migratiekoers. Die valt naadloos samen met zijn pleidooi om 2 tot 3 miljoen papierloze mensen met criminele antecedenten uit te wijzen.

Sessions, afkomstig uit Alabama, was tijdens de campagne de eerste Republikeinse senator die Trump steunde. Daarvoor wordt hij nu beloond. Onder zijn collega's in het Congres is hij berucht voor zijn keiharde standpunten tegen immigratie. Zo verdedigde Sessions tijdens de campagne Trumps omstreden voorstel om een tijdelijk inreisverbod aan moslims op te leggen. Ook steunde hij voluit de bouw van een muur op de zuidelijke grens met Mexico.

In het Congres was Sessions vroeger ook pleitbezorger om de legale immigratie naar de VS sterk af te remmen. Zo stemde hij altijd tegen wetsontwerpen om migratie te vergemakkelijken of mensen zonder papieren te regulariseren.

Sessions is niet onbesproken. In zijn carrière werd hij herhaaldelijk van racisme beschuldigd. Hij noemde de NAACP, de grootste burgerrechtenorganisatie voor Afro-Amerikanen, ooit 'on-Amerikaans' en vervolgde als openbaar aanklager in zijn staat zonder enig bewijs burgerrechtenactivisten wegens kiesfraude.

In 1986 liep hij een benoeming als federaal rechter mis nadat voormalige collega's voor de Senaat getuigden dat hij grapjes had gemaakt over de Ku Klux Klan. Hij zei dat ze "wel okay" waren, "tot ik te weten kwam dat ze marihuana rookten". Zijn afkeer voor deze liberale verworvenheid, maar ook van abortus en het holebihuwelijk, kan betekenen dat onder zijn bewind Justitie het moeilijker kan maken om deze fundamentele vrijheden via de rechtbanken te verdedigen.

Sessions is in ons land een bekende van Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter, die de senator al enkele keren ontmoette op de Conservative Political Action Conference - de jaarlijkse hoogmis van Amerikaanse conservatieven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234