Woensdag 25/11/2020

Vriend van Salah Abdeslam vrijgelaten: "Geen aanwijzingen dat hij betrokken was bij aanslagen"

Ayoub Bazarouj, een van de verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, is vandaag door de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) vrijgelaten. Dat meldt het federaal parket. De man blijft voorlopig wel in verdenking gesteld voor terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Diezelfde KI heeft daarentegen wel de aanhouding van een andere verdachte, Lazez Abraimi, verlengd met drie maanden.

Ayoub Bazarouj werd op woensdag 30 december opgepakt op de Gentsesteenweg. Tegelijkertijd voerde de federale gerechtelijke politie een huiszoeking bij hem uit, in de Delaunoystraat 47. Op 16 november, drie dagen na de aanslagen in Parijs, viel de federale politie al met de grote middelen in diezelfde woning binnen, op zoek naar de voortvluchtige Salah Abdeslam. Het federaal parket had toen sterke aanwijzingen dat Abdeslam in die woning kon zijn of kon geweest zijn, maar de man werd er uiteindelijk niet aangetroffen.

132 terroristische moorden

"Salah Abdeslam is nooit in de woning geweest, niet voor de aanslagen en ook niet nadien", zei meester Yannick De Vlaemynck, de advocaat van Bazarouj, vrijdag nog. "Mijn cliënt was in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en voor 132 terroristische moorden, maar het federaal parket heeft nu toegegeven dat er geen aanwijzingen zijn dat mijn cliënt bij de aanslagen betrokken was en gevraagd om die tenlastelegging te laten vallen. Volgens ons is er geen enkel bewijs dat hij deel zou uitmaken van een terreurgroep of Salah Abdeslam op een of andere manier zou geholpen hebben."

Het federaal parket schermt volgens de verdediging met twee afgeluisterde telefoongesprekken, een waarin Salah Abdeslam vernoemd wordt en een tweede waarin sprake zou zijn van een bom.

Telefoongesprekken

"Het ene telefoongesprek is met een vriend, waarin die vriend een grap maakt over Salah Abdeslam. Mijn cliënt reageert er zelfs niet op omdat hij tegelijkertijd ook aan het werk is. In datzelfde telefoongesprek maken ze allebei ook grapjes over het feit dat mijn cliënt door de politie afgeluisterd wordt. Het tweede telefoongesprek gaat over een filmpje dat mijn cliënt op Facebook heeft gezien. Dat is een Australisch filmpje, een soort sociaal experiment, waarin te zien is hoe een man gekleed in djellabah op straat loopt met een rugzak, die plots laat vallen en op de loop gaat, en hoe alle omstaanders dan wegduiken. Ik heb dat filmpje ook gezien, net als duizenden andere mensen. Iedereen heeft grapjes lopen maken over Salah Abdeslam en waar hij allemaal zou kunnen zijn, ik ook, maar als een man van Noord-Afrikaanse origine dat doet, zou het opeens verdacht zijn. Dat is niet correct."

Volgens het federaal parket heeft de KI evenwel nog niet beslist om de tenlastelegging van terroristische moorden te laten vallen.

Tweede verdachte

Naast Ayoub Bazarouj verscheen vandaag ook Lazez Abraimi voor de KI. Hij wordt ervan verdacht dat hij de voortvluchtige Salah Abdeslam door Brussel zou vervoerd hebben, op zaterdag 14 november of nadien. In zijn bestelwagen werden ook twee wapens en een bloedspoor gevonden. Abraimi ontkent echter elke betrokkenheid bij de feiten. Zowel het bloed als de aangetroffen wapens zijn intussen onderzocht en zouden ook geen bezwarende elementen hebben opgeleverd.

Zo zou het bloed alvast niet van Abdeslam zijn. Een van de wapens zou enkel losse flodders afschieten, terwijl het andere volledig gedemonteerd en onklaar werd aangetroffen.

Aanhouding verlengd

De Brusselse raadkamer had op 24 december de voorlopige hechtenis van Abraimi met drie maanden verlengd. De man was daartegen in beroep gegaan, maar de verdediging deed afstand van dat beroep. De KI heeft zijn aanhouding nu met drie maanden verlengd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234