Dinsdag 29/11/2022

Portret

Vriend van de libel, niet van de stadsmens

Gerard J., een imposante man, wordt omschreven als aimabel maar decisief. Beeld © Borgerhoff
Gerard J., een imposante man, wordt omschreven als aimabel maar decisief.Beeld © Borgerhoff

Als de Kempense heidelibel nog niet uitgestorven is, dan is dat in grote mate de verdienste van Gerard J. De medewerker van Natuurpunt zit sinds donderdag in de gevangenis op beschuldiging van moordpoging na een dispuut met een wandelaar. 'Als hij neen zei, dan was het neen.'

DDC

Vlaanderens grootste libellenvriend. Een man die al sinds het eind van de jaren 70 al zijn vrije tijd schenkt aan natuurbehoud. "Een echte Limburger", zegt Geert De Knijf die bij de Libellenvereniging Vlaanderen een paar keer per jaar geleide natuurwandelingen verzorgde met J. "Introvert, maar heel aimabel. Zo van: joh joh, het komt wel goed. Hij zou geen vlieg kwaad doen."

En zeker geen libel. Maar wel iemand die aanstalten maakte om de habitat van de libel te verstoren. "Ik ben vaak getuige geweest van discussies tussen hem en een wandelaar", zegt De Knijf. "Eén zinnetje kwam vaak terug. Gij gaat hier niet in twee minuten ons werk van veertig jaar vernietigen."

Gerard J. (61) is door de onderzoeksrechter in Hasselt aangehouden op betichting van onvrijwillige doodslag. Hij verblijft nu in de gevangenis van Hasselt en verschijnt volgende week voor de raadkamer.

J. kreeg het donderdagochtend aan de stok met de eigenaars van een weekendverblijf aan de Kenensdijk in Wijchmaal, bij Peer. Het gaat om mensen uit Borgerhout. J. had het paar eerder al verplicht een op hun domein gegraven pleziervijver opnieuw te dempen. J. is beheerder van een vlakbij gelegen natuurreservaat van Natuurpunt in Neerpelt en aanzag het gezin uit Borgerhout als een stoorzender.

Blauwe breedscheenjuffer

Volgens een vriend van het gezin was er die ochtend nog maar eens discussie over waar er volgens J. mocht worden gewandeld en waar niet. J. was met een riek struiken aan het verwijderen, haalde op zeker ogenblik uit met het werktuig en trof de man uit Borgerhout in zijn gezicht, ter hoogte van zijn ogen. Hij zou nog hebben gedreigd een tweede keer uit te halen en geroepen hebben: "Keer nu maar terug naar Antwerpen!" Het slachtoffer werd naar het Hasseltse Sint-Franciscusziekenhuis overgebracht, waar even werd gevreesd voor druk op de hersenen, levensgevaar zelfs, en mogelijk blijvende blindheid.

J. trachtte eerst zijn riek te verstoppen in een struik, maar liet zich inrekenen door de politie. De zaak lijkt intussen een minder dramatische afloop te kennen dan het eerst leek. "Het slachtoffer is intussen in elk geval buiten levensgevaar", zegt parketwoordvoerder Dominique Renotte.

Naast een passie voor libellen heeft Gerard J. er ook een voor natte hooilanden. "Hij was beheerder van enkele percelen in de buurt van de Kenensdijk", zegt Chris Palmans van Natuurpunt Neerpelt. "Hij zorgde ervoor dat de kwaliteit van de graslanden verbeterde volgens de Europese richtlijn."

J. had buiten het kringetje van mensen binnen Natuurpunt en de Libellenvereniging geen immens sociaal netwerk. Wandelingen, waarbij hij uitleg verschafte over het onderscheid tussen de blauwe breedscheenjuffer, de kleine roodoogjuffer, de grote keizerlibel en de paardenbijter lokten zelden meer dan tien mensen. "Toch is het te danken aan vasthoudende, principiële mensen als hij dat er in onze regio nog libellen zijn", zegt Geert De Knijf. Hij tracht zich nu al een dag lang een voorstelling te maken van wat er zijn gebeurd.

'Hij zou altijd winnen'

"Je moet Gerard ook wel een beetje kennen", zegt hij. "Hij is 1,92 meter groot, weegt zeker 95 kilo. Ik heb hem meer dan eens in het midden van een pad zien staan terwijl er een wandelaar of een motorcrosser op hem afkwam. Dan riep hij: 'Gij gaat hier stoppen.' En ook al reed zo'n crosser dan rechtdoor, dan nog bracht hij die met zijn blote handen tot stilstand. Hij was niet agressief of zo, gewoon heel decisief. Als hij voor iemand ging staan, was dat met zo'n houding van: je gaat mij moeten neerslaan om nog verder dit natuurgebied in te gaan. Hij ging ervan uit dat hij, vertegenwoordiger van de natuur, altijd zou winnen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234