Dinsdag 09/08/2022

Vreg verwacht uitbreiding van Vlaamse elektriciteitsmarkt

De Vlaamse regulator voor de gas- en elektriciteitsmarkt heeft alle vertrouwen in de nakende liberalisering. Op termijn zouden er zelfs nieuwe leveranciers bij kunnen komen, denkt voorzitter André Pictoel.

Brussel

Eigen berichtgeving

Ronald Meeus

Vanaf 1 juli is iedere Vlaming vrij in de keuze van zijn elektriciteitsleverancier. De Vreg (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) zegt dat de markt daar technisch en administratief klaar voor is.

Op dit moment staan er vier elektriciteitsleveranciers klaar: naast voormalig monopolist Electrabel, dat zijn rol beperkt ziet tot die van leverancier, zijn er de nieuwe spelers Luminus, Nuon en WattPlus. Die proberen nu, door middel van speciale acties, de klant weg te halen bij Electrabel. Volgens voorzitter André Pictoel van de Vreg kunnen we binnen een jaar al een omschakeling van 5 à 10 procent verwachten. De Vreg meet dat af aan de interesse die er op dit moment bij de consument heerst: er zouden dagelijks zo'n 600 telefoontjes binnenkomen van consumenten die vragen hebben, en ook het aantal bezoekers aan de website is al drie opeenvolgende maanden aan het stijgen.

De Vreg heeft ondertussen alle Vlamingen een brief gestuurd waarin de nieuwe situatie op de elektriciteitsmarkt wordt geschetst. Voor de rest is het afwachten. "1 juli zal geen vuurwerk opleveren", zegt Pictoel. "Het is een begin, we zetten een deur open. Om een markt te laten spelen, heb je wat tijd nodig: klanten moeten de nieuwe mogelijkheden leren kennen voor ze daadwerkelijk een beslissing nemen. Die valt meestal op het moment dat iemand van zijn buur hoort dat hij tien centiem minder per kilowattuur moet betalen. Op termijn wijst zich dat zelf wel allemaal uit."

Een belangrijk element is natuurlijk de tarifering. Nu de distributietarieven bekend zijn, hebben de vier al de mogelijkheid om een min of meer transparante offerte op te stellen, maar er zijn meer elementen die meespelen. Er kan bijvoorbeeld nog een discrepantie bestaan tussen de reële marktwaarde van de geleverde energie en de maandelijks toegewezen elektriciteitstarieven: elke klant krijgt een 'lastprofiel', dat aangeeft hoeveel elektriciteit hij per kwartier verbruikt. Voor gebruikers met een digitale meter is dat geen probleem, maar voor gebruikers wier meter maandelijks of jaarlijks wordt opgenomen (wat voor het merendeel geldt), wordt het debiet van hun elektriciteitsverbruik maandelijks aangepast. Op die manier gaat er niet te veel elektriciteit verloren en wordt er toch constant voldoende geleverd, denkt de Vreg. Een probleem is echter dat de tarieven die de leveranciers aan de klanten aanrekenen wellicht zullen afwijken van de werkelijke prijs van de verbruikte elektriciteit, wat de doorzichtigheid van de offertes natuurlijk niet ten goede zal komen.

"De markt voor mobiele telefonie is ook niet helemaal transparant", zegt Pictoel. "Daar hebben onafhankelijke partijen eveneens de tarieven al uitgeplozen en naast elkaar gelegd, en de consument erover geïnformeerd. Ik verwacht dat Test-Aankoop dat binnen de kortste keren ook wel voor de elektriciteitsmarkt zal doen. Het is de bedoeling dat de markt zichzelf gaat reguleren."

Ook met de markt zelf kan het nog alle kanten uit, zegt de Vreg. Er ligt een aantal aanvragen van nieuwe leveranciers klaar, waarvan het dossier in een laatste fase zit. Wie dat zijn, wil de Vreg niet vertellen, maar het zou kunnen dat er binnen afzienbare tijd een drietal nieuwe spelers bij komt, denkt Pictoel. "Het is geen geheim dat de meeste uit de telecomsector komen. Voor dat soort bedrijven heeft het zin dat ze hun activiteiten, die zich al op het gebied van de nutsvoorziening bevinden, uitbreiden naar de elektriciteit."

Telecomoperator Scarlet, die onder meer internetprovider Planet Internet heeft overgenomen en binnenkort mobiele telefonie wil aanbieden, denkt in ieder geval in die richting. "Het gaat om een activiteit die dicht bij ons huidige toepassingsgebied ligt", zegt Alexander Van de Rostyne van Scarlet. "Bovendien is het relatief makkelijk om energieactiviteiten in te bouwen in onze bestaande kostenstructuur." Scarlet heeft nog geen dossier bij de Vreg liggen, maar denkt dat binnen korte termijn wel te doen.

Nieuwe geïnteresseerden komen vooral uit de telecomsector

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234