Maandag 06/07/2020

Strijd tegen IS

Vrees voor wraakgeweld in Mosoel: "Irak straft collectief families van IS-leden"

Beeld afp

Nu IS verdreven is uit de oude binnenstad van Mosoel, lijkt het uur van de wraak ook in de Iraakse stad te zijn geslagen. Verslagen IS-aanhangers, maar ook hun familieleden, worden zwaar gestraft, soms zonder enige vorm va proces. Oog om oog, tand om tand, zo luidt het principe vandaag in de smalle straatjes.

Mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch vrezen voor het leven van al wie ook maar van ver iets te maken had met IS in Irak. Al tenminste 170 families van mogelijke IS-leden zijn weggevoerd naar "rehabilitatiekampen" nadat gebieden die onder controle van IS stonden, de afgelopen weken zijn bevrijd. Wat het lot van de gevangenen is in die kampen, is onbekend, maar HRW spreekt van een vorm van "collectieve bestraffing".

De hele binnenstad van Mosoel ligt vandaag in puin, na het maandenlange gevecht dat de Iraakse troepen er gevoerd hebben met de IS-opstandelingen. Weinig gebouwen rond de historische Al-Nuri-moskee staan nog recht. Niet meer dan een muur, een raam of een deur is het enige wat overblijft. Iraakse regeringstroepen trekken daarom van kelder naar kelder op zoek naar IS-sympathisanten. Daarbij wordt nog altijd gevochten, geschoten en gebombardeerd. Wie gevonden wordt, wacht een zware straf. Velen worden bovendien gevangen genomen omdat er in hun schuilplaats geen eten meer over is en ze stilaan uitgehongerd zijn.

Beeld afp
Beeld afp

Gevangenkampen

De Iraakse autoriteiten zouden geen hele families mogen straffen voor de daden van hun verwanten", aldus Lama Fakih, vicedirecteur Midden-Oosten bij Human Rights Watch. "Die 'kampen' voor de zogenaamde IS-families hebben helemaal niets te maken met rehabilitatie. Het zijn de facto gevangenkampen voor kinderen en volwassenen die van niets zijn beschuldigd. Dit zijn oorlogsmisdaden en sabotage-acties in de pogingen vrede te brengen."

De vraag wordt effectief gesteld hoe de Iraakse overheid erin zal slagen de sektarische spanningen in de regio te doen afnemen, nu het vacuüm dat is achtergelaten door IS moet worden opgevuld. De overheid ziet de 'rehabilitatiekampen' als een van de maatregelen. Het eerste kamp werd onlangs geopend in Bartalla, net ten oosten van Mosoel. Volgens HRW is het officiële doel van het kamp "psychologische en ideologische rehabilitatie".

De mensenrechtenorganisatie sprak met 14 families en verzamelde getuigenissen van tientallen burgers. "Nieuwe bewoners van het kamp vertelden dat ze door de politie gedwongen zijn en tegen hun wil werden vastgehouden omdat hun verwanten gelinkt werden aan IS." Minstens tien vrouwen en kinderen kwamen volgens artsen om op weg naar het kamp, de meesten onder hen van honger en dorst.

Beeld afp

"Oorlog is niet plezierig"

Ook tijdens de strijd om de stad zelf namen beide partijen het niet zo nauw met de mensenrechten. In een rapport dat dinsdag verscheen beschuldigde Amnesty International IS ervan bewust burgers in huizen op te sluiten om ze te gebruiken als menselijke schilden, terwijl de regeringstroepen én hun partners, waaronder de Britten en de Amerikanen, dan weer te zware wapens hebben ingezet en er niet nauwkeurig genoeg mee zijn omgesprongen. Zo werden volledige huizen met burgerfamilies gebombardeerd, terwijl het officiële doel IS-sluipschutters waren.

De internationale anti-IS-coalitie verwierp het rapport. "Oorlog is niet plezierig", aldus een Amerikaanse woordvoerder. "Doen alsof het wel plezierig moet zijn, is dwaas en brengt levens van burgers en militairen in gevaar."

Beeld afp
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234