Zondag 25/08/2019

Vrees voor WK-indigestie

Aan het WK voetbal 2026 doen 48 landen mee, 16 meer dan in de afgelopen vijf edities. Die worden verdeeld in 16 poules van 3 landen. Elk land speelt twee poulewedstrijden. De beste 32 gaan door naar de knock-outfase, die vijf ronden telt tot de finale. Het toernooi duurt 32 dagen. Willem Vissers

Zie hier de vlucht van het voetbal: van dertien deelnemers in 1930 bij het eerste WK in Uruguay, met vier genodigde Europese landen die een bootreis van vijftien dagen ondernamen, naar 48 landen bijna honderd jaar later, in 2026. Oftewel: van ongewis avontuur tot weer een nieuw record in de miljardenindustrie.

Het bestuur van de FIFA keurde het plan van voorzitter Gianni Infantino goed voor de forse uitbreiding van het kroonjuweel van de bond, het WK voetbal: van 32 naar 48 landen, bijna een kwart van de 211 leden van de wereldbond. Infantino, hier en daar bekritiseerd omdat hij zijn plan op 'Blatteriaanse' wijze zou hebben doorgedrukt, kwam daarmee een verkiezingsbelofte na.

Dik Panini-boek

Cynisme en grappenmakerij over de uitbreiding spatten van de beeldschermen, zeker op sociale media. We krijgen Liechtenstein-Swaziland. Vaticaanstad-Panama. Plus een heel dik boek met Panini-plaatjes. En grotere kansen op een WK-deelname. Al valt dat nog te bezien. Ook in een toernooi met 48 landen is kwalificatie geen sinecure voor een Europees land, in een sport met veel behoorlijk tot goede landen. De zes continenten in het voetbal zullen de zestien extra plaatsen verdelen volgens een sleutel waarover tijdens het voorjaarscongres in Bahrein definitieve duidelijkheid bestaat.

Per continent valt de groei dus mee, of tegen. Zeker voor Europa, dat in 2018 met veertien landen meedoet aan het WK in Rusland en volgens de plannen naar vermoedelijk zestien opschuift.

En een op het oog makkelijker kwalificatiereeks leidt mogelijk tot slapte bij de toplanden. Het zal wel loslopen met die kwalificatie, lijkt dan de gedachte.

De beoogde WK-opzet is best interessant: zestien groepen van drie, waarvan de nummers één en twee naar de tweede ronde gaan. Vanaf dat moment verloopt het toernooi volgens het knock-outsysteem: van tweeëndertig naar zestien dus, naar acht, vier en twee. De winnaar speelt net als voorheen zeven duels. De duur van het toernooi blijft ruim een maand. Alleen het aantal wedstrijden stijgt fors, van 64 naar 80.

Die stijging levert de FIFA natuurlijk meer geld op van sponsors en tv-rechten. Hoewel de rechten nog niet allemaal verkocht zijn, schatten deskundigen de meeropbrengst op mogelijk 20 procent, oplopend tot een miljard euro extra. Als kanshebber voor de organisatie geldt een Amerikaanse combinatie van Verenigde Staten, Canada en, eventueel, een paar landen uit Midden-Amerika.

Verbondenheid

Kritiek is er ook van officiële kant. Van de clubs bijvoorbeeld, die meer spelers dienen af te staan, door de zestien extra selecties van 23 man. De Spaanse ligavoorzitter Javier Tebas vergeleek het eigengereide gedrag van Infantino met dat van diens voorganger Blatter.

De Duitsers lieten al eerder weten niets te zien in uitbreiding, vanwege het gemiddeld dalende niveau. Bondscoach Löw verwacht net als bij het EK meer van hetzelfde, of, waarschijnlijker, meer van minder. Infantino benadrukte de globalisering van het voetbal van de 21ste eeuw, dat "meer is dan Zuid-Amerika en Europa".

De FIFA maakt zich niet zo druk om de niveaudaling. Het gaat ook om verbondenheid, vindt de bond. Landenvoetbal is allang geen proeve meer van het beste voetbal. Dat is te zien bij de Europese topclubs, waar het grootste talent is samengebald.

Andere voorstanders van een groter WK roemen de deelname van de debutanten IJsland en Wales aan het laatste EK, waarbij dient aangetekend dat die landen niet profiteerden van de verruimde kwalificatiemogelijkheid. Ze hadden zich ook volgens de oude formule geplaatst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden