Maandag 29/05/2023

NieuwsOosterweel

Vrees voor verspreiding van chemisch vervuilde grond door werken Oosterweel

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Door de graafwerken voor de Oosterweelverbinding dreigt overal in Vlaanderen verontreinigde grond terecht te komen, waarschuwen milieu-organisaties. De grond bevat de chemische stof PFOS, nauwelijks afbreekbaar en mogelijk niet zonder gevaar voor de gezondheid. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.

Redactie en Begla

Op de Antwerpse Linkeroever, nabij Zwijndrecht, zijn voorbereidende werken begonnen voor de aanleg van de Scheldetunnel, een cruciale schakel in het Oosterweeltraject. Op en rond die locatie zijn hoge concentraties PFOS vastgesteld. Dat is een chemische stof die gebruikt wordt om bijvoorbeeld tapijten en textiel water-, vet- en vuilafstotend te maken, legt De Standaard uit. Het behoort tot de bredere groep van PFAS. Dat zijn zogenoemde forever chemicals. Ze zijn heel moeilijk afbreekbaar en worden in diverse recente studies gelinkt aan mogelijke risico's voor de gezondheid, zoals een verstoorde hormoonbalans en een verhoogd risico op kanker.

Dat de bodem op die locatie in het Antwerpse PFOS bevat, weet de overheid al langer. Maar doordat de uitvoerder van de Oosterweelwerken, Lantis, nu uitgerekend daar de schop in de grond zal steken, luiden organisaties als Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace de alarmbel. "Deze gronden mogen absoluut niet zomaar worden afgevoerd", schrijven ze in een collectief standpunt.

Lantis bevestigt dat het in bepaalde zones op de werf verhoogde PFOS-concentraties verwacht aan te treffen, maar zegt dat alle vervuilde grond “binnen het projectgebied” zal blijven. Hij zal verwerkt worden in de berm rondom de Scheldetunnel, zegt Lantis-woordvoerder Annik Dirkx aan De Standaard. Dat zal volgens haar gebeuren op een manier die door Ovam is goedgekeurd.

Achter de feiten

Groen dringt aan op een taskforce om verspreiding van chemisch vervuilde grond met stoffen van de PFAS-familie verder te onderzoeken. “Daarnaast willen we dat grond die mogelijk vervuild is, niet zal verspreid worden over Vlaanderen tot er meer duidelijkheid is”, zegt de partij in een reactie.

“Hier is geen sprake van zorgvuldig beleid. De Vlaamse regering wist dat de gronden van Oosterweel vervuild zijn. Toch ziet ze er geen graten in om de vervuilde grond te verspreiden en te verwerken, om pas daarna verder te onderzoeken wat de impact is (...) Het wordt een klassieker: de Vlaamse regering die achter de feiten holt wanneer anderen haar op die feiten wijzen”, zegt Groen-parlementslid Mieke Schauvliege.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234