Maandag 25/10/2021

Vrees voor nieuwe kernwapenwedloop

Verenigde Staten willen toch betwist antiraketschild bouwen

New York

Reuters

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright heeft het plan van Washington verdedigd om een antiraketschild te bouwen. Zij deed dit op een conferentie in New York waar het non-proliferatieverdrag (Non-Proliferation Treaty - NPT) onder de loep wordt genomen.

Voor de bouw van het schild, een prestigeproject van Washington, moeten wijzigingen worden aangebracht in het ABM-verdrag uit 1972, dat onder meer de bouw van raketafweersystemen verbiedt. Rusland verzet zich hevig tegen een aanpassing van het ABM-verdrag. Volgens Moskou zou dit een nieuwe wereldwijde wapenwedloop in de hand werken. Albright verklaarde dat het ABM-verdrag al eerder was aangepast en dat er geen reden was om dit niet nogmaals te doen, "met het oog op nieuwe dreigingen vanwege derde landen". Zij doelde met name op risicostaten zoals Iran en Noord-Korea, die mogelijk zelf kernwapens hebben ontwikkeld of daar bezig mee zijn. Ook India en Pakistan hebben atoomwapens en vormen een risicofactor. "De wereld is in de laatste dertig jaar spectaculair veranderd en daar moet rekening mee gehouden worden," aldus Albright.

Daarnaast zou volgens haar het beoogde Amerikaanse schild slechts enkele tientallen raketten kunnen tegenhouden en dus niets afdoen aan de theoretische mogelijkheden van Rusland, dat over veel meer wapens beschikt, om de Verenigde Staten aan te vallen. Maar Rusland en verscheidene andere landen moeten toch niets hebben van het Amerikaanse plan.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Ivanov, zei maandag in een interview met The New York Times dat aanpassing van het ABM-verdrag het tijdperk van "achterdocht en confrontatie" zou terugbrengen. Ook China is tegen verandering van de overeenkomst. Volgens Peking is de bouw van een antiraketschild een verkapte vorm van nucleaire bewapening. Groot-Brittannië verklaarde dat de huidige internationale verdragen niet mogen worden geschonden. Dat is ook het standpunt van Frankrijk.

Scherpe kritiek kwam er ook van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, die zei dat "de dreiging van een kernoorlog ook in de 21ste eeuw zeer reëel en beangstigend blijft". Annan waarschuwde voor het op gang komen van een nieuwe bewapeningswedloop en hij haalde uit naar de Amerikaanse plannen voor een antiraketschild. "Dit kan het ABM-antirakettenverdrag, dat een hoeksteen van de strategische stabiliteit is, ernstig in gevaar brengen. Sinds het einde van de Koude Oorlog daalde het aantal raketten gestaag, maar niettemin beschikken vijf kernmachten nog steeds over 35.000 kernwapens, waarvan enkele duizenden met één druk op de knop kunnen worden ingezet," zei Annan.

De conferentie in New York, die nog tot 19 mei duurt, komt er enkele dagen na de ratificatie door Rusland van het kernstopverdrag, het Comprehensive Testban Treaty (CTBT). Het Westen reageerde positief op de ratificatie, ook al lanceerde de Russische president Vladimir Poetin meteen ook een nieuwe militaire doctrine. Die houdt in dat Moskou zich het recht voorbehoudt als eerste kernwapens in te zetten bij een grootscheepse aanval met conventionele wapens op Rusland of een van zijn bondgenoten. De oude Russische militaire strategie liet de inzet van kernwapens enkel toe in geval van een "bedreiging voor het bestaan van Rusland als soevereine staat".

VS willen ABM-verdrag aanpassen 'met het oog op nieuwe dreigingen vanwege derde landen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234