Dinsdag 06/06/2023

AchtergrondInauguratie Biden

Vrees voor ‘lone wolves’ onder militairen: wat als de vijand voor Biden in de eigen rangen zit?

Soldaten van de Nationale Garde voor het Capitool. Washington is omgebouwd tot een militaire vesting.  Beeld EPA
Soldaten van de Nationale Garde voor het Capitool. Washington is omgebouwd tot een militaire vesting.Beeld EPA

Het Amerikaanse leger en de FBI proberen met alle macht te voorkomen dat soldaten van de Nationale Garde een gevaar vormen voor de inauguratie van aankomend president Joe Biden, die later vandaag plaatsvindt. Terwijl de ruim 20.000 militairen extra werden gecontroleerd, waarschuwde de FBI dat rechtse extremisten mogelijk verkleed als gardisten Washington willen binnenkomen.

Stieven Ramdharie

De vrees voor ‘lone wolves’ onder de militairen die woensdag de inauguratie van Biden moeten bewaken, tekent de groeiende nervositeit onder de autoriteiten. Biden verblijft sinds gisteren in Washington, dat is omgebouwd tot een militaire vesting om te voorkomen dat aanhangers van Trump en rechts-extremisten de machtsoverdracht verstoren.

De militairen van de Nationale Garde, een verlengstuk van de krijgsmacht in de vijftig staten, bewaken niet alleen belangrijke locaties in Washington, zoals het Capitool. Ze zullen ook prominent aanwezig zijn als Biden en aankomend vicepresident Kamala Harris bij het Capitool zullen worden beëdigd. De gardisten zijn afkomstig uit Washington en alle staten, dus ook bijvoorbeeld Texas, waar de aanhang van Trump groot is.

De extra controle van de soldaten, die wordt ondersteund door de FBI, moet voorkomen dat Washington het toneel wordt van een ‘aanval van binnenuit’ terwijl de hele wereld toekijkt hoe Biden en Harris de eed afleggen. Het Amerikaanse leger is de afgelopen jaren het slachtoffer geworden van zulke ‘insider attacks’, vooral in Afghanistan, waar bevriende Afghaanse soldaten op militaire bases plotseling het vuur openden op Amerikaanse militairen.

Verdacht gedrag

Het Pentagon, de FBI en de Secret Service, de beveiligingsdienst die waakt over de inauguratie, houden ook in de gaten of gardisten behulpzaam kunnen zijn bij het leggen van bommen. De FBI gaat na of sommige van de duizenden militairen banden hebben met extremisten. Ook worden commandanten en soldaten gevraagd goed te letten op collega’s die verdacht gedrag vertonen. Nog nooit eerder waren zoveel leden van de Nationale Garde aanwezig bij de inauguratie van een president.

“Hoewel we geen informatie hebben die duidt op een bedreiging van binnenuit, doen we alles wat in onze macht ligt om de hoofdstad te beveiligen”, zei waarnemend minister van Defensie Christopher Miller. “Wij kijken een tweede, een derde keer naar iedereen die wordt ingezet bij deze operatie”, voegt staatssecretaris Ryan McCarthy van de Landmacht toe. Volgens McCarthy en andere functionarissen hebben de controles, waarbij in databases wordt gekeken naar mogelijke relaties van militairen met verdachte figuren, tot nu toe echter niets opgeleverd.

Dat de Nationale Garde mogelijk een zwakke plek kan zijn bij de beveiliging van de inauguratie, blijkt ook uit een waarschuwing van de FBI aan alle diensten die zijn betrokken bij de enorme operatie. De FBI zei maandag geluiden te hebben opgevangen, bij het in de gaten houden van extreme groepen, om controleposten in de stad te infiltreren. Het zou met name gaan om aanhangers van de complotbeweging QAnon.

Verkleed als gardist

“Leden hebben erover gesproken om zich voor te doen als soldaten van de Nationale Garde”, aldus een inlichtingenbriefing waarover The Washington Post beschikt. “Ze geloven dat het voor hen zo gemakkelijker zal zijn om beveiligde gebieden binnen te komen.” Het Pentagon heeft militairen van de Nationale Garde daarom gewaarschuwd goed op te letten op personen die verkleed zijn als gardisten.

De FBI waarschuwt ook dat extremisten de afgelopen tijd kaarten van kwetsbare plekken hebben bekeken en hebben besproken hoe deze locaties kunnen worden gebruikt om de strenge beveiliging te omzeilen. Uit het stuk, dat een opsomming is van alle potentiële gevaren voor de inauguratie, blijkt verder dat lone wolves en aanhangers van QAnon hebben aangegeven dat ze woensdag van plan zijn naar Washington te komen.

Volgens de FBI zijn hun agenten echter nog niet gestuit op een concreet plan om de machtsoverdracht te verstoren. “Niets wijst op enige actie”, aldus de FBI over de onderschepte communicatie tussen verdachte personen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234