Vrijdag 02/12/2022

Economie

Vrees voor golf faillissementen

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Momenteel lijkt het op de kenmerkende stilte voor de storm. Maar volgens een studie van de Bank voor Internationale Betalingen zou het ergste op het vlak van faillissementen nog moeten komen.

Lieven Desmet

Voorlopig blijft het aantal falingen nog beperkt, grotendeels dankzij de massale steun van regeringen en financiële overheden. Toch trekt de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) aan de alarmbel. De instelling waarschuwt voor een wereldwijde golf van faillissementen door de coronapandemie.

De BIB is de bankier van de centrale banken, de bank der banken dus. Het is haar taak om toezicht te houden op de evolutie op de financiële markten. Vanuit dat mandaat houdt ze de schuldenlast van kredietnemers in de gaten. En daar heeft de BIB geen goed oog in. Dat de financiële instellingen op ruime schaal kredieten hebben verleend, met goedkeuring van de centrale banken, is gezien de kracht van de ‘coronaschok’ nochtans een zeer goede zaak, stelt de BIB.

Sylviane Delcuve, Senior Economist bij BNP Paribas Fortis duidt: “De leningen met staatsgarantie, die de banken in veel Europese landen verstrekken, hebben het mogelijk gemaakt om de cashflow van de bedrijven op peil te houden, zodat ze de eerste maanden van de coronacrisis zonder al te veel problemen konden doorkomen.”

Stijging van 20 procent

Toch meent de BIB dat het maar een kwestie van tijd is voor de situatie op het gebied van faillissementen, en dus van werkloosheid, verslechtert, gelet op de omvang van de schok. Volgens haar ramingen zou het aantal faillissementen in 2021 weleens met 20 procent de hoogte kunnen inschieten tegenover 2019, waardoor de werkloosheid versneld zou toenemen. In België verwacht de BIB dat het aantal faillissementen over de periode 2020-2021 met gemiddeld 18 procent zal aangroeien tegenover 2019.

De BIB wijst ook op het gevaar dat de zaken verder zullen verslechteren in geval van overdracht naar de banksector. “Op dit ogenblik vertegenwoordigen de voorzieningen voor achterstallen 8 procent van het eigen vermogen van de grote banken”, weet Delcuve. Dat is vier keer meer dan in 2019. De BIB maakt zich ongerust over de eventuele impact van een nieuwe verslechtering van de kredietkwaliteit op de balansen van de banken. De Europese banktoezichthouder waarschuwde al dat bij een worstcasescenario Europese banken tot 1.400 miljard euro aan kredietverliezen dreigen te lijden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234