Woensdag 07/06/2023

Vreemdelingen weggepest in wijk Den Haag: "Wij moeten ze hier niet"

Duindorper Nico den Heijer:
Duindorper Nico den Heijer: "Buitenlanders? Weg ermee. Wij moeten ze hier niet. Zo is het gewoon".Beeld Daniella van Bergen

Bewoners van andere origine van de volkswijk Duindorp in de Nederlandse stad Den Haag worden stelselmatig weggepest. Zowel de woningcorporatie als de burgemeester willen de treiterijen aanpakken. Zij zien sinds een paar maanden het aantal incidenten toenemen. De Duindorpers zien zelf het probleem niet. "We moeten ze hier niet", zeggen ze aan onze Nederlandse collega's van het Algemeen Dagblad.

Victor Schildkamp

Nee, Duindorpers zelf maken er niet zo'n geheim van: vreemdelingen, die hebben ze liever niet in de roemruchte volkswijk aan de Haagse kust. "Da's toch logisch," roept een echte Duindorper. Hij tuft alweer weg op zijn brommertje, want veel woorden heeft hij niet nodig: "Duindorp is voor de Duindorpers."

Verderop in de buurt maakt Tony de Lange (23) een praatje met enkele buurtgenoten. Tony zegt waar het wat hem betreft op staat: "Die buitenlanders zijn gewoon lastig. Dat betekent negen van de tien keer ellende."

Zijn vrienden en hij zijn allerminst geschrokken van het bericht dat woningcorporatie Vestia sinds eind vorig jaar een ware vreemdelingenhaat ziet 'opflakkeren'. Zes incidenten registreerde de verhuurder, uiteenlopend van graffiti met hakenkruisen en het ingooien van ruiten tot een varkenskop die op de deur van een gezin van andere origine was gespijkerd omdat zij 'het lef hadden in de wijk te gaan wonen'. Vestia zelf kreeg er ook last van. Een medewerker die met een woningzoekende van andere origine een huis in Duindorp ging bekijken, werd zo ernstig bedreigd dat de woningcorporatie aangifte gaat doen.

Dromedaris
Duindorper Nico den Heijer vindt dat allemaal eigen schuld: "Dat is toch ook gewoon vragen om problemen," zegt hij. "Mijn zoon wacht al 4 jaar op een huis in Duindorp, en dan komt er zo'n boerka aanzetten met zo'n vent met een dromedaris en een kameel. Voor hen is het binnen een week geregeld. Weg ermee. Wij moeten ze hier niet."

De mannen hangen wat rond in de Pluvierstraat, de straat waar laatst nog twee ruiten werden ingegooid om te voorkomen dat 'vreemdelingen' er hun intrek zouden nemen en waar 'toevallig' gisteren nog een brandje was. Tientallen meters verder ligt de Turkse bakkerij die dit weekend in brand werd gestoken. De eigenaar denkt na jaren van pesterijen dat het motief racistisch is. Het interesseert Den Heijer en zijn vrienden weinig.

De statements "het is blank en dat moet zo blijven" vliegen ondertussen door de lucht. Volstrekt normaal, vindt Duindorper Peter de Bruijn, in trainingspak en vanwege zijn kale kop 'Big' genoemd. "We kennen elkaar hier allemaal. We hebben bij elkaar op school gezeten. Het is een grote vriendenclub waar onderling nooit wat gebeurt. Er hangt hier nog een touwtje uit de voordeur. Iedereen kan zo bij elkaar naar binnen stappen en dat willen we zo houden." Er klinkt een kreet dat iemand zijn brommer even leent. "Kijk dat bedoel ik nu. Dat kan gewoon hier. Hier zal ook nooit iemand zonder eten zitten. Als je even geen geld hebt, brengen we een maaltje langs. Maar als die buitenlanders komen, dan is dat alleen maar ellende."

Het is niet voor het eerst dat er in de wijk incidenten zijn om inmenging van buitenlandse invloeden te voorkomen, weet woordvoerder Hanneke Klumpes van Vestia. "Ik sprak vanmorgen nog een collega die 20 jaar geleden hoofd huurderszaken was, toen speelde het ook al."

Zij benadrukt echter dat de groep inmiddels wel kleiner is geworden, en het zelfs een lange tijd rustig is geweest. "Nu lijkt het of het ene incident het andere oproept. Een kettingreactie, waardoor we er ineens weer een aantal achter elkaar hebben." De overgrote meerderheid, zegt ze, vindt een Marokkaanse of Turkse buurman helemaal niet erg.

Maar die 'meerderheid' zwijgt liever. "Nee hoor. Hier werk ik niet aan mee", zegt een dame terwijl ze de deur die ze eerst nog zo hartelijk open zwaaide, meteen weer tot een kier dichtdoet. "Ik heb het een keer opgenomen voor een buitenlander, en daar heb ik nog maanden last van gehad. Dat doe ik niet meer."

Risicootje
Ook een andere buurtbewoner die vreemdelingen wél welkom heet, spreekt liever anoniem. "Het is echt nog maar een kleine groep, maar naar mijn gevoel reageren ze daarom des te krampachtiger, des te heftiger op elke buitenlander die de wijk inkomt. En als je er al wat van zegt, laat ik het zo zeggen: je loopt wel een risico."

Vestia gaat met de gemeente en de politie om tafel om te bespreken hoe ze het wegpesten van de buitenlandse medeburger een halt kunnen toeroepen. Burgemeester Jozias van Aartsen zegt in elk geval "dit gedrag niet te tolereren". "Niet in Duindorp, niet in Scheveningen, nergens in de stad."

Vestia zegt te weten wie de harde kern 'wegpesters' is en zal hen voor een gesprek oproepen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234