Zondag 22/05/2022

'Vreemd dat mijn prestaties veel mensen plezieren'

'Het is een beetje onwennig', zegt Kim Gevaert. Het aantal cameraploegen, radioreporters en andere journalisten die de spurtster opwachtten voor haar persconferentie was groter dan de geïnteresseerden voor wereldrecordhouder Hicham El Guerrouj. Haar twee zilveren medailles op de Europese kampioenschappen in München hebben haar graad van bekendheid duidelijk doen stijgen. Maar het zorgde er ook voor dat Gevaert naar het einde van het seizoen snakt. De vermoeidheid slaat toe.

Brussel

Eigen berichtgeving

Freddy Carremans

De voorbij weken moeten erg slopend geweest zijn?

Kim Gevaert: "Ik voel aan mijn lichaam dat ik moe word. Mentaal heb ik er wel nog veel zin in. De Memorial is immers zo fantastisch dat de moeheid wel zal wegvallen, maar dat zal ook nodig zijn, want het vet is een beetje van de soep. Dat is ook normaal. Het waren geen normale Europese kampioenschappen. Ik heb er elke dag gelopen. Ginds leefde ik op een wolk en voelde ik me niet moe, dat is pas een paar dagen later gekomen. Maar mijn prestaties in Leeds en Londen waren nog behoorlijk. Ik had erger verwacht. Nu rust ik veel en verzorg ik me. Ik hoop zo vrijdag iets frisser aan de start te staan."

In Londen werd je zesde achter onder meer Marion Jones en Zhanna Pintoesevitsj. Een bijzonder duel?

"Eigenlijk had ik liever in de tribunes gezeten om ernaar te kijken. Pintoesevitsj maakte een heel zenuwachtige indruk. Ze liep vooraf als een stier heen en weer, terwijl Jones kalm in een hoekje zat. Na de wedstrijd was Pintoesevitsj heel ontgoocheld, ze had verwacht beter aan te kunnen klampen met Jones. Misschien was er iets te veel druk op haar. Het was in ieder geval niet hetzelfde als toen ze in het begin van het seizoen liet zien. Mogelijk is Pintoesevitsj het ritme een beetje kwijt en komt dat de komende meetings wat terug."

Wat verwacht je zelf voor de Memorial?

"Ik wil kunnen meedraaien in de wedstrijd. De tijden spelen geen rol meer, hoewel ik ook niet achteraan wil bengelen. Zelf kijk ik het meeste uit naar de 200 meter. Misschien was het geen slecht idee geweest enkel die afstand te lopen, maar ik denk dat organisator Wilfried Meert en de toeschouwers verwachten dat ik ook de 100 meter loop. Het is trouwens vaak dat ik een betere 200 meter loop als ik eerst een 100 meter heb gelopen."

Wordt het je laatste wedstrijd van het seizoen?

"Neen. In theorie loop ik nog in Berlijn. En ik houd me klaar voor de World Cup. Ik zou graag meedoen, maar het blijft afwachten of Ekaterini Thanou meedoet. Ik heb er wel zin in. Het vindt maar eens om de vier jaar plaats en ik zou het toch een eer vinden om mee te doen."

Beleef je dit seizoen, met je indoortitel en je medailles op het EK outdoor, anders dan de voorbije jaren?

"Het is inderdaad anders. Er is veel meer persbelangstelling. Als ik dan bedenk dat Marion Jones en Zhanna Pintoesevitsj dat altijd meemaken. Zij moeten altijd topprestaties leveren, terwijl ik me nog een blunder kan veroorloven. Zo'n leven moet heel zwaar zijn en je moet mentaal sterk zijn om er mee om te gaan. Ik heb er dan ook veel respect voor."

Zou je het zelf aankunnen?

"Zoiets moet groeien. Moest het van het ene jaar op het andere gebeuren dan zou ik me er serieus aan 'mispakken'. Maar als zoiets geleidelijk aan gebeurt, kan ik het misschien wel aan."

Jouw bekendheid is intussen toch ook al serieus toegenomen?

"Na München zijn er opnieuw veel mensen naar me toegekomen, sommigen zeer emotioneel. Een fan uit Brussel is zelfs in zijn wagen gestapt, naar Kampenhout gereden en heeft aan iedereen gevraagd waar ik woonde. Toen ik dan de deur opende, is hij in tranen uitgebarsten van blijdschap. Het doet een beetje vreemd aan dat enthousiasme te zien en te merken hoeveel mensen je plezier doet door zo te presteren. Toen ik Europees indoorkampioene werd in Wenen zijn de mensen me beginnen kennen, nu is hen precies echt doorgedrongen wie ik ben."

De sterren herkennen je intussen ook. Maurice Greene beweerde op televisie je zelfs eens ten huwelijk te hebben gevraagd.

"Ik had zelfs niet verwacht dat Jones me zou herkennen. Van de trouwplannen van Greene weet ik niets af. Ik heb geen idee waar dat verhaal vandaan komt. Ik heb er nooit iets over gezegd, ik heb nooit met hem gesproken buiten een simpele begroeting."

Je zult dus binnenkort wel degelijk met je vriend Djeke Mambo samenwonen en niet met Greene. Zal dat een invloed hebben op je carrière?

"Ik denk niet dat dat grote gevolgen gaat hebben. Djeke is een goede huisman. We zullen trouwens maar op een tiental minuutjes van het ouderlijke huis wonen, dus als er te veel vuile was is of zo, kan ik er nog naartoe. Het zal wel lukken. Ik krijg veel hulp van thuis en weet dat ik bij hen terechtkan. Djeke zal er ook altijd zijn om te helpen. En jullie zouden verbaasd zijn over mijn kookkunst."

Kim Gevaert

05/08/78, woont in Kampenhout

1m70, 59 kg Palmares:

6x BK 100 m, 5x BK 200 m

EK 1998: 4de in reeks 100 m (11.53), 8ste in halve finale 200 m (23.74)

WK 1999: 8ste in kwartfinales 100 m en 200 m

WK 2001: 4de in kwartfinale 100 m, 8ste in halve finale 200 m

EK indoor 2002: winnaar 60 m

EK 2002: zilver op 100 m en 200 m

Persoonlijk en Belgisch record: 11.15 (100 m); 22.53 (200 m)

Europees record: 10.73 (Arron); 21.71 (Koch, Drechsler)

Wereldrecord: 10.49 (Griffith); 21.34 (Griffith)

Vorige Memorial:

100m: 8ste (11.40); 200 m: 8ste (23.26)

'Een huwelijksaanzoek van Maurice Greene? Geen idee waar dat verhaal vandaan komt'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234