Woensdag 22/03/2023

Vredesmars mag niet naar Navo

De Brusselse burgemeester François-Xavier De Donnéa (PRL) wil niet dat de vredesmars van Voor Moeder Aarde het Navo-hoofdkwartier in Evere aandoet. In een brief aan de organisatoren heeft hij het demonstratieverbod bekrachtigd dat al geldt sinds het uitbreken van de Kosovo-oorlog.

Brussel.

Eigen berichtgeving

De actiegroep Voor Moeder Aarde is met driehonderd sympathisanten sinds 16 mei te voet onderweg van Den Haag naar Brussel. De tocht startte aan het Haagse Vredespaleis, zetel van het Internationaal Gerechtshof, en had moeten eindigen bij het Navo-hoofdkwartier. Met de tocht willen de deelnemers in de verf zetten dat het Internationaal Gerechtshof het gebruik van en het dreigen met kernwapens in strijd acht met het internationaal recht. Wegens de actualiteit is de tocht meteen ook een aanklacht tegen het Navo-optreden in Kosovo.

In een brief aan het Voor Moeder Aarde-secretariaat stelt De Donnéa dat de groep zijn plannen moet aanpassen. De tocht zal woensdagavond moeten eindigen aan het Atomium. Voor de laatste etappe, van de Heizel naar Evere, geeft de burgemeester geen toestemming. Betogingen in de omgeving van het Navo-complex zijn al enkele weken verboden. De Anti-Imperialistische Bond (AIB) klaagde het verbod begin april aan bij de Raad van State en kreeg gelijk. Maar De Donnéa vaardigde onmiddellijk een nieuwe, aangepaste verordening uit. Een vredesbetoging op 4 april werd hardhandig uit elkaar geslagen.

Pol D'Huyvetter ervaart de beslissing van de stad Brussel als een koude douche. "Tot nu toe zijn we overal hartelijk verwelkomd. In bijna alle steden waar we doorheen trekken zijn we op het stadhuis ontvangen en kregen we uitstekende kampeerfaciliteiten aangeboden. In Brussel kan daarentegen niets. We hebben er ook geen kampeerplaats."

De mogelijkheid dat de vredestocht tegenbetogers zou kunnen aantrekken, wijst D'Huyvetter van de hand. "We hebben nu al 200 kilometer afgelegd en tot nu toe hebben we nergens tegenstand ontmoet."

Hoewel de tocht waarschijnlijk het hoofdkwartier van de Navo niet zal bereiken, blijft secretaris-generaal Javier Solana toch niet in het ongewisse over de bedoelingen van de wandelaars. Er is al een open brief verstuurd waarin de betogers aandringen op een algemene ban op kernwapens en een onmiddellijke stopzetting van het geweld op de Balkan. De Verenigde Naties en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) moeten werken aan een politieke oplossing, zo schrijven de wandelaars aan Solana. Ze vragen ook om een onderhoud. D'Huyvetter zei gisteren voorts nog dat hij telefonisch contact wil opnemen met het secretariaat-generaal.

De wandelaars, onder wie een zeventigjarige overlevende van het Hiroshima-bombardement, overschreden afgelopen weekend de Nederlands-Belgische grens. Gisteren arriveerden ze in Antwerpen, waar ze vandaag op het stadhuis ontvangen zullen worden. Dezelfde dag nog wordt koers gezet naar Mechelen, waar vanavond opnieuw een officiële ontvangst op het programma staat. Morgenavond komen de wandelaars bij het Atomium aan. (RM)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234