Dinsdag 22/10/2019

Vredes-ngo's kritisch voor hervorming wapenexport

Dat Vlaanderen voortaan zelf wapenembargo's zal kunnen opleggen, vinden alle partijen een goede zaak. Maar volgens de vredes-ngo's is de mogelijkheid in de praktijk niet meer dan een pleister op een houten been.

De bevoegde commissie in het Vlaams Parlement keurde gisteren een aantal aanpassingen aan het wapenhandeldecreet goed. Daardoor zal het binnenkort mogelijk worden om een Vlaams wapenembargo op te leggen. Vlaanderen kan dan zelf beslissen om landen zoals Saudi-Arabië onder embargo te plaatsen, ook als de politieke wil op Europees of internationaal niveau ontbreekt. Het decreet werd door de meerderheid goedgekeurd, sp.a en Groen onthielden zich.

Het is symbolisch zeker geen onbelangrijke stap, zeggen een aantal ngo's, waaronder Vredesactie, Pax Christi Vlaanderen, 11.11.11, Oxfam en Broederlijk Delen. "Maar er is meer nodig, want in de praktijk zal de wapenhandel gewoon doorgaan", zeggen ze.

Controle loopt mank

Het probleem zit hem volgens de ngo's bij het eindgebruik van de wapensystemen die in Vlaanderen worden gemaakt. De controle op waar die systemen uiteindelijk terechtkomen, loopt mank. Want ook de industrie of een wapenhandelaar kan als 'eindgebruiker' geregistreerd staan, hoewel de wapens nog doorverkocht kunnen worden.

Concreet: Vlaanderen produceert vooral hoogtechnologische wapenonderdelen, die in andere landen in elkaar worden gezet tot een wapen. Denk aan een radarsysteem dat pas in een latere fase in een ander producerend land op een gevechtsvliegtuig wordt geïnstalleerd. 60 tot 70 procent van het eindgebruik van Vlaamse wapensystemen is onbekend, zo tonen cijfers van het Vlaams Vredesinstituut. De ngo's vragen daarom een gemeenschappelijk Europees wapenuitvoerbeleid.

Sp.a is blij met het nieuwe decreet, maar had liever nog extra garanties gekregen. N-VA argumenteert dat Vlaanderen 'koploper' is op het vlak van wapencontrole en noemt de kritiek 'stemmingmakerij'. "We voeren een zeer streng ethisch beleid en ons controlesysteem is doortastend. Ook recente studies van het Vredesinstituut bevestigen dat Vlaanderen koploper is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234