Vrijdag 09/12/2022

AnalyseVerkiezingen VS

Vragenuurtjes Trump en Biden tonen gapend verschil in plannen, stijl en zelfreflectie

Donald Trump en Joe Biden gingen afgelopen nacht niet in debat, maar beantwoordden elk vragen op een aparte 'town hall meeting'. Beeld AFP
Donald Trump en Joe Biden gingen afgelopen nacht niet in debat, maar beantwoordden elk vragen op een aparte 'town hall meeting'.Beeld AFP

De openbare tv-interviews met de Amerikaanse president Donald Trump en presidentskandidaat Joe Biden, die donderdag gelijktijdig plaatsvonden op prime time, verhielden zich tot elkaar als een soort kruisverhoor tot een soort College Tour.

Anne van Driel

Terwijl Trump zich wild verdedigde tegen allerhande aantijgingen, van zijn coronabeleid tot zijn steun aan complottheorieën, kon Biden naar aanleiding van kiezersvragen tamelijk ordentelijk en gedetailleerd zijn beleidsplannen uit de doeken doen – al ontkwam hij ook niet aan een leugen hier en daar.

Trump weigerde QAnon te verwerpen, een pro-Trump netwerk van complotdenkers dat de top van de Democratische partij en hoge ambtenaren beschuldigt van kindermisbruik, en wees zoals gebruikelijk wanneer hij met rechtsextremisme wordt geconfronteerd, op antifa als veel grotere boosdoener. Ook verklaarde Trump opnieuw dat de verkiezingen ongeldig zullen verlopen wegens fraude door de Democraten. Biden legde intussen uit hoeveel precies een hogere belasting voor topinkomens zou opleveren.

Crime Bill

Biden erkende een fout te hebben gemaakt door in 1994 in te stemmen met de beruchte Crime Bill, een wet die in de praktijk vooral Afro-Amerikaanse mannen voor kleinere vergrijpen achter tralies plaatste (een excuus dat later door zijn campagneteam werd genuanceerd). Maar hij wilde opnieuw niet zeggen of hij, als hij president wordt, het aantal leden in het Supreme Court zal uitbreiden, als een benoeming van rechter Amy Coney Barrett vóór de verkiezingen de verhoudingen binnen het Hof (met 6-3) naar de conservatieve kant zal doen overhellen.

Als Biden de verkiezingen verliest, zei Biden, dan is een hij een slechte kandidaat geweest. Trump zei voor het eerst expliciet ‘een vreedzame machtsoverdracht te accepteren’, maar voegde daar meteen aan toe dat het ‘wel een eerlijke verkiezing’ moet zijn. Ook zei hij dat de Democraten de vorige keer ook niet aan een vreedzame machtsoverdracht zouden hebben gedaan, omdat ze hebben geprobeerd ‘een eerlijk gekozen president af te zetten’.

Daarmee bevestigden de twee kandidaten met hun optredens het bestaande contrast: een gapend verschil in plannen, een gapend verschil in stijl, en een gapend verschil in zelfreflectie. In die zin kenden de interviews weinig verrassingen.

Vragenuurtjes

De twee aparte vragenuurtjes ­– vanaf verschillende locaties (Trump vanuit Miami, Biden vanuit Philadelphia), uitgezonden door twee verschillende tv-stations (respectievelijk NBC en ABC) en Trump korter (60 minuten) dan Biden (90 minuten) – vonden plaats op de avond dat oorspronkelijk het tweede presidentieel debat tussen beide kandidaten was gepland.

Omdat Trump niet wilde meedoen aan een virtueel debat, waartoe het organiserend comité had besloten nadat Trump positief op corona had getest, besloot Biden het gereserveerde timeslot te gebruiken voor een zogeheten ‘town hall’ – een bijeenkomst waarbij kiezers hem vragen mogen stellen. Woensdag, een dag voor de tv-uitzending, maakte Trump bekend op hetzelfde tijdstip, maar dan bij zender NBC, ook zo’n town hall bijeenkomst te houden.

Dat NBC daarmee akkoord ging kwam de zender op veel kritiek te staan, omdat zij volgens critici daarmee zwichtte voor de luimen van de president­– en bovendien kiezers de kans ontnam beide kandidaten te zien (hoewel de uitzendingen wel online zijn terug te kijken). Onder meer presentator Rachel Maddow van de progressieve dochteronderneming MSNBC distantieerde zich van de NBC-uitzending. ‘Wij hebben dat niet geproduceerd.’

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden tijdens het vragenuurtje met ABC News in Philadelphia. (15/10/2020) Beeld AFP
De Democratische presidentskandidaat Joe Biden tijdens het vragenuurtje met ABC News in Philadelphia. (15/10/2020)Beeld AFP

Trump moest zich in Miami verdedigen voor de eigen ruis die hij uitzendt. Over zijn onwil zich voor mondkapjes uit te spreken, terwijl die door zijn eigen adviseurs worden gepropageerd: ‘Er zijn ook mensen die wat anders zeggen.’ Over een door hem geretweete complottheorie dat Osama Bin Laden niet door Amerikaanse commando’s zou zijn gedood (in een operatie geleid door Obama), waarna Obama en Biden de commando’s zouden hebben gedood om de boel in de doofpot te stoppen: ‘Dat was iemands mening.’

Die ‘iemand’ was een aanhanger van QAnon, de theorie dat een kongsi van Democraten kinderen ontvoert en misbruikt om daarna hun bloed te oogsten. Toen presentator Guthrie vroeg of Trump die complottheorie verwerpt weigerde hij dat. ‘Ik weet er niets van’, zei hij. ‘Ik weet dat ze heel erg tegen pedofilie zijn. Daar vechten ze heel hard tegen.’

In het publiek achter Trump zat iemand de hele uitzending lang heel hard ‘ja’ te knikken bij alles wat de president zei, wat tot veel speculaties leidde over haar identiteit. Het bleek een Trump-minnende politica uit Florida te zijn.

Niet lastig voor Biden

Het werd Biden in Philadelphia niet al te lastig gemaakt. De Democratische presidentskandidaat kreeg vragen voorgelegd van een stuk of tien kiezers – de helft Democraten, de helft (weifelende) Republikeinen – in een anderhalf uur durende bijeenkomst die werd gemodereerd door ABC-journalist George Stephanopoulos, die in 1992 als campagne-adviseur Bill Clinton aan een verkiezingszege hielp.

Biden zette uiteen dat hij, anders dan Trump, wel in staat zou zijn de coronacrisis in te tomen, en ging gedetailleerd in op zijn economische plannen en belastingverhogingen – waarbij hij op enig moment openlijk een spiekbriefje tevoorschijn haalde, om te verifiëren hoeveel zijn belastingverhoging op rijken precies zou opleveren. Biden, die er door Trump veelvuldig van is beschuldig mentaal niet helemaal in orde te zijn, voelde zich duidelijk zelfverzekerd en op zijn gemak binnen de setting van een town hall.

Moeilijk kreeg hij het vooral toen Stephanopoulos hem vroeg naar zijn mening over de Green New Deal en de mogelijke uitbreiding van het Supreme Court. Biden loog dat het raamwerk van zijn klimaatplan ‘niet de Green New Deal’ is, het ambitieuze klimaatplan van Alexandria Ocasio-Cortez. Op zijn website staat dat die Green New Deal wel degelijk als raamwerk heeft gediend.

Toen Stephanopoulos hem herhaaldelijk vroeg of hij, als hij president werd, het negenkoppige Supreme Court zou uitbreiden, omdat een benoeming van rechter Amy Coney Barrett het Hof (met 6-3) conservatief zou doen overhellen, weigerde Biden een duidelijk antwoord. Hij beloofde vóór de verkiezingsdag zijn standpunt te geven, mocht de Senaat Barrett inderdaad nog voor de verkiezingen benoemen (een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid) – maar ging daarbij voorbij aan het feit dat nu al miljoenen kiezers hun stem uitbrengen.

President Donald Trump spreekt met het publiek na het vragenuurtje van NBC News Town Hall in Miami.  Beeld AP
President Donald Trump spreekt met het publiek na het vragenuurtje van NBC News Town Hall in Miami.Beeld AP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234