Dinsdag 11/05/2021

'Vragen over het seksleven van kandidaat-adoptieouders doen niets terzake'

Brussel

Eigen berichtgeving

Sue Somers

Irrelevant. Suggestief. Opdringerig. Er waren de afgelopen weken te weinig adjectieven voorhanden om de gezinsevaluatie te beschrijven die voorafgaat aan een adoptie via Kind & Gezin. Afkomstig van een kleine groep misnoegde kandidaten, was dan de uitleg van Kind & Gezin. Uitsluitend erop gericht om de overheidsinstantie in diskrediet te brengen. Nochtans blijkt uit een enquête die Vlaams minister van Welzijn Mieke Vogels (Agalev) begin januari organiseerde dat exact de helft van de 540 bevraagde kandidaat-adoptieouders de adoptieprocedure van Kind & Gezin 'vrij tot uiterst negatief' beoordeelt. Vooral de gezinsevaluatie die uitmondt in de beruchte beginseltoestemming, waaruit blijkt dat kandidaten geschikt zijn voor adoptie, kreeg toen slechte cijfers. 'Dat verbaast ons niet', geeft Eric Claes toe. Hij is directeur van het Brugse Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW), een van de vijf centra die in Vlaanderen de gezinsevaluatie voor hun rekening nemen.

Een veel gehoorde klacht van kandidaat-adoptieouders is dat er tijdens zo'n gezinsevaluatie nogal vervelende vragen gesteld worden over het seksleven van de kandidaten.

Eric Claes: "Dergelijke vragen zijn zeker niet de regel, maar ik ontken niet dat een medewerker ze ooit gesteld zou kunnen hebben. Wellicht moet dat gebeurd zijn in het licht van een reeks vragen, aan de hand waarvan een medewerker een beeld probeerde te krijgen van de draagkracht van de kandidaat-adoptieouders. In de 120 dossiers die ons centrum ooit al behandeld heeft, is nog nooit zo'n vraag gesteld. En, toegegeven, vragen over het seksleven van kandidaten doen eigenlijk weinig terzake.

Welke vragen stellen uw medewerkers dan wel?

"Gewone vragen, die een gesprek op gang moeten brengen. Vragen over hoe de kandidaat-adoptieouders elkaar hebben leren kennen bijvoorbeeld, of wie het eerst verliefd is geworden."

Wat hebben die vragen te maken met de draagkracht van kandidaat-adoptieouders?

"Kijk, als wij alleen relevante vragen zouden stellen, dan zou het gesprek met de kandidaten geen gesprek meer zijn, maar een ondervraging. Ik begrijp dat het niet gemakkelijk is om met vreemden te spreken over gevoelens en intimiteit. Dat is nu eenmaal vervelend, en onze medewerkers doen al het mogelijke om dat ook in te schatten.

Hoe ziet zo'n gezinsevaluatie er eigenlijk uit? Hoeveel gesprekken moeten er gevoerd worden voor jullie medewerkers zich een oordeel kunnen vormen over de motivatie en de draagkracht van kandidaat-adoptieouders?

"Er zijn altijd vier gesprekken: twee met een psycholoog en twee met een maatschappelijke assistent. Daarna volgt nog een evaluatiegesprek. De psycholoog probeert vooral te peilen naar de opvoeding die de kandidaten gehad hebben, en in welke mate ze zich daarvan losgemaakt hebben. Aangezien 90 procent van alle adopties gebeurt door onvruchtbare koppels, is het ook belangrijk een idee te krijgen hoe de kandidaat-adoptieouders omgaan met verlies. Wij moeten erover waken dat het adoptiefkind niet bedoeld is om de plaats van een kind in te nemen dat er langs de natuurlijke weg of allerlei vruchtbaarheidstechnieken niet kan komen."

Maar die koppels gaan toch net over tot adoptie, omdat ze zelf geen kinderen kunnen krijgen? Wat is er dan mis mee dat het adoptiefkind in de plaats komt van een gewenst kind dat er niet kan komen?

"Wij hebben niets tegen het verlangen om een kind te hebben, maar mensen zijn pas toe aan adoptie als ze zich een leven zonder kind kunnen voorstellen. Het zou bijvoorbeeld erg zijn als een adoptiefkind de naam krijgt van een gewenst kind dat er niet kan komen.

Goed, de gesprekken met de maatschappelijke assistent dan. Waar gaan die over?

"Over de motivatie van de adoptie en de verwachtingen daaromtrent. Meestal komt dan ook ter sprake waarom adoptieouders een examen moeten afleggen, en gewone ouders niet."

Kunt u daar zelf een antwoord op geven?

"Adoptie is een vorm van hulpverlening en daar moeten geschikte kandidaten voor gevonden worden. Kandidaten die beseffen dat ze een kind krijgen dat een band heeftmet iemand anders of met een andere cultuur.

Gebeurt een uitstel of een afwijzing vaak en om welke redenen?

"In 10 procent van de gevallen komt afwijzing voor. Leeftijd, bijvoorbeeld is een reden. Zo hebben wij ooit eens een kinderloos echtpaar van 55 gehad, dat een baby wilde. Daar hebben wij neen tegen gezegd. Het is wel zo dat wij nooit weigeren op basis van slechts één discussiepunt. Er is altijd een afweging van argumenten, waarbij rekening wordt gehouden met de draagkracht van de kandidaten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234