Zaterdag 21/05/2022

Vragen en twijfel over belangenvermenging Vlaamse cultuurprijs

Theatermaker Jan Lauwers van Needcompany heeft afgelopen maandag de cultuurprijs voor Toneelliteratuur gekregen uit handen van een wel zeer kleine jury. Een van de drie leden was bovendien Sigrid Bousset, de dramaturge van Alles is ijdelheid, de laatste productie van diezelfde Lauwers.

Door Jeroen de Preter

BRUSSEL l De cultuurprijs voor Toneelliteratuur is een van de dertien cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap die begin deze week werden uitgereikt. De prijzen zijn elk goed voor 12.500 euro.

Voorzitter van de jury voor Toneelliteratuur was Pol Arias, theaterrecensent van Radio 1. Arias zei gisteren aan De Morgen dat er ook binnen zijn driekoppige jury vragen zijn gesteld over belangenvermenging en representativiteit. "Sigrid Bousset heeft het probleem zelf aangekaart", aldus Arias. "Ze zat er zeer mee verveeld, te meer omdat ze vroeger ook voor Jan Fabre, een andere genomineerde, heeft gewerkt. Ik heb haar gevraagd om niettemin in de jury te blijven zetelen. Als Sigrid was opgestapt, hadden we met een jury van twee moesten beslissen. Terwijl ik me daarvoor al had afgevraagd of drie wel voldoende is voor een geldige zitting."

Bousset bevestigt het verhaal van Arias. "Ik heb er me echt wel ongemakkelijk bij gevoeld", zegt ze. "Ik heb in 2006 inderdaad enkele maanden voor projecten van Jan Lauwers gewerkt. Toen ik besloot om toe te treden tot de jury had ik nooit gedacht dat uitgerekend Jan Lauwers en Jan Fabre genomineerd zouden worden. Zelf heb ik uiteraard andere namen voorgesteld."

Het jurylid voelde zich naar eigen zeggen ook voor voldongen feiten geplaatst.

"Er was me verteld dat de jury uit acht leden zou bestaan. Uiteindelijk bleken het er maar drie. Zo was er bijvoorbeeld iemand opgestapt omdat hij de uitgever is van Jan Fabre en binnenkort ook Jan Lauwers. Ik had zijn voorbeeld kunnen volgen, maar dan waren er nog maar twee juryleden. Terwijl je voor een dergelijke prijs eigenlijk met vijf juryleden zou moeten zijn."

Arias en Bousset raken gewild of ongewild een probleem aan dat tot dusver alleen in de wandelgangen was aangeraakt. Door het groeiende aantal prijzen en de niet al te grote omvang van ons gewest is het samenstellen van een representatieve en 'zuivere' jury allesbehalve een makkelijke klus. Bousset: "Als je wilt, kun je nog veel meer voorbeelden vinden van juryleden die op de een of andere manier een relatie hebben met een laureaat. Ik vrees dat je dit soort toestanden in dit land altijd zult hebben. En het probleem zal natuurlijk niet kleiner worden naarmate er meer prijzen komen."

De uitreiking van de Cultuurprijzen valt onder de bevoegdheid van cultuurminister Bert Anciaux (Spirit). Zijn woordvoerder Geert Marrin verklaarde gisteren dat zijn kabinet geen weet heeft van belangrijke problemen. "Maar we zullen morgen (vandaag, JDP) onderzoeken of alles volgens de regels is verlopen."

Ik vroeg me op voorhand al af of drie juryleden voldoende is voor een geldige zitting. Er was me eerst verteld dat het er acht zouden zijn

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234