Vragen aan de redactie
Kan een iPad je een stijve nek bezorgen?
Steeds meer mensen raken verslaafd aan de iPad en andere handige tablets. En die kunnen inderdaad nekpijn veroorzaken. In een recente studie onderzochten wetenschappers van de Harvard School of Public Health of het gebruik van een tablet in verschillende zithoudingen een bron van hoofd- en nekpijn kan zijn. Ze stelden vast dat een langdurig gebruik van een tablet die op de dijen rust, de kans op ongemakken van nek en schouders verhoogt en zelfs spier- en skeletaandoeningen kan veroorzaken. De onderzoekers bestudeerden 15 ervaren tabletgebruikers in hun natuurlijke werkhouding. Als de tablet op de dijen ligt, is de belasting het grootst, omdat de gebruiker dan scherp naar beneden moet kijken, met gebogen hoofd en nek. Vooral mensen die veel typen krijgen dan snel last. Een tablet kan verticaal worden gehouden, bijvoorbeeld om naar een film te kijken, maar om te typen moet hij meestal horizontaal liggen, wat meer buiging en dus een grotere belasting van hoofd en nek veroorzaakt. Als er niet getypt moet worden, kan een hoes die het scherm in een betere beeldhoek houdt de problemen beperken. De tablet overeind zetten op een tafel is nog beter. Hoe verticaler en hoger de tablet, hoe minder u uw nek moet buigen om het scherm te zien.
Leven vegetariërs echt langer?
Grootschalige gezondheidsstudies doen inderdaad vermoeden (zonder het te bewijzen) dat er een verband bestaat tussen een voeding zonder vlees en een langer leven. Maar in die studies is het moeilijk om de gevolgen van een vegetarisch dieet van andere factoren te scheiden. Enkele van de meest geciteerde studies volgden groepen zevendedagadventisten, die geen vlees eten, om te kijken hoe hun gezondheid op lange termijn evolueerde. Maar adventisten roken zelden en sporten vaak regelmatig. Een studie die vorig jaar in The American Journal of Clinical Nutrition verscheen, vergeleek zes onderzoeken bij mensen die minder dan eenmaal per week vlees aten. Ze analyseerde ook nieuwe bevindingen over de levensverwachting van langdurige vegetariërs in het onderzoek bij adventisten. De auteurs stelden vast dat in vier studies een minimaal verbruik van vlees samenging met een significant lager sterfterisico; in de vijfde studie was de daling niet significant en in de zesde bestond er vrijwel geen verband. Twee studies wezen er ook op dat een lang volgehouden vegetarisch dieet het mortaliteitsrisico beduidend doet dalen. In alle studies leek het beschermende effect zwakker na het negende decennium.
Helpt een ijsblokje op de huid tegen zonnebrand?
Een ijspak op de roodverbrande huid kan de ideale remedie lijken voor wie te lang in de zon heeft gezeten. Het lijkt zo logisch als een kop thee tegen hoest. Maar veel huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die zinnig lijken, helpen niet of maken het probleem alleen maar erger. IJs tegen zonnebrand is geen uitzondering op die regel. Het kan de eerste pijn een beetje verzachten, maar zal uiteindelijk de genezing vertragen. Dat blijkt uit verscheidene studies van eenvoudige behandelingen van lichte schroeiwonden en zonnebrand. In een Deense studie uit 2002 kregen 24 gezonde vrijwilligers brandwonden in de eerste graad en werden ze op verschillende manieren verzorgd. De mensen die een afkoelende behandeling ontvingen, vergelijkbaar met ijs, hadden niet minder last van pijn of ontsteking dan de mensen die een placebo kregen. In een studie uit 1997, in het tijdschrift Burns, vergeleek een wetenschappelijk team de verzorging van brandwonden met ijsblokjes gedurende 10 minuten met andere behandelingen, waarbij bleek dat ijs "de ergste schade" veroorzaakte. "Het gebruik van een ijsblokje onmiddellijk na een brandwonde is soms schadelijk", schreven de auteurs. Volgens de Mayo Clinic kan ijs op een brandwonde bevriezing veroorzaken en de huid beschadigen. De beste behandeling: koud water over de huid laten lopen, een pijnstiller nemen en de wonde met verbandgaas bedekken, zonder zalf. De meeste lichte brandwonden genezen vanzelf en hebben geen andere behandeling nodig. En gebruik nooit ijs.
Als je je wenkbrauwen epileert, groeien ze terug tot hun oorspronkelijke lengte. Hoe weten ze wanneer ze moeten stoppen met groeien?
De wetenschappers kennen het mechanisme niet dat ervoor zorgt dat de haartjes van de wenkbrauwen (en wimpers) weer even lang worden, maar ze onderzoeken het wel, want het zou meer kunnen vertellen over de oorzaken van kaalheid. De cellen van het haarzakje, dat het haartje produceert, volgen hun eigen ritme, dat niet lijkt af te hangen van externe signalen zoals de seizoenen of, in het geval van wenkbrauwhaartjes, inwendige prikkels als hormonen. Haarzakjes maken drie stadia door: groei, regressie, met afnemende celactiviteit en de dood van bepaalde cellen, en rust, waarin de haarschacht verloren gaat. Daarna begint een nieuwe groeifase. Hoe langer die duurt, hoe langer het haar. Meestal is dat twee tot zes jaar voor hoofdhaar, maar slechts enkele maanden voor wenkbrauwen. Volgens een wijdverspreide theorie volgt elk haarzakje een ingebouwde cyclus, die begint terwijl het embryo zich ontwikkelt en pas eindigt als we doodgaan. Afwijkingen van de cyclus vernietigen het haarzakje niet en lijken omkeerbaar te zijn, wat hoop geeft op remedies voor ongewenst haarverlies en ongewenste haargroei. Wees voorzichtig bij het epileren, want de haarzakjes zijn erg gevoelig. Als ze beschadigd worden, groeien de wenkbrauwen misschien nooit meer terug.
Helpt peterselie kauwen tegen een knoflookadem?
Kwaad kan het niet en misschien helpt het wel. Het wordt hoe dan ook aanbevolen door gezaghebbende bronnen als de online Medline Plus Medical Encyclopedia, een dienst van de Amerikaanse National Library of Medicine en de National Institutes of Health. Volgens het PDR for Nutritional Supplements, het referentiewerk in dit domein, wordt chlorofyl, dat in peterselie voorkomt, zelfs in hoge doses ingenomen tegen echt onaangename geuren, bijvoorbeeld bij mensen die aan fecale incontinentie lijden. De medici raden peterselie echter alleen aan tegen voorbijgaande voedselgeuren. Een slechte adem kan immers allerlei ernstige medische oorzaken hebben, van een slechte gebitshygiëne tot maagreflux, infectie, darmverstoppingen, diabetes, nierziekten en kanker. Een hardnekkige geur moet dus grondig worden onderzocht. Chemici zeggen bovendien dat chlorofyl de kiemen die de geur veroorzaken niet doodt, en dat zijn ontgeurende eigenschappen ontbreken in commerciële producten met een kleine hoeveelheid toegevoegd chlorofyl. Kauwgom met chlorofyl kan wel het speeksel reinigen en op die manier de adem frisser maken. Maar gewone kauwgom doet dat ook (liefst zonder suiker, want die voedt de bacteriën die geur veroorzaken).