Zondag 17/10/2021

Vragen aan de redactie

Hebben ook dieren orgasmes?

"Het korte antwoord is dat we niet veel weten over orgasmes bij andere diersoorten", zegt professor ecologie, evolutie en gedrag Marlene Zuk (Universiteit van Minnesota) tegen de wetenschapssite Popular Science. "Wetenschappers zijn nu nog volop het belang en de evolutie van het vrouwelijke orgasme bij de mens aan het onderzoeken."

Het bestaan van een niet-menselijk orgasme lijkt zeer aannemelijk. In zijn boekWhat Women Wantschrijft Daniel Bergner dat dieren niet bewust voor gezinsuitbreiding kiezen. "Ze worden gedreven door onmiddellijke beloning, door genot. De voldoening moet groot genoeg zijn om je bloot te stellen aan mogelijk gevaar", schreef hij. We veronderstellen ook dat mannetjesdieren een orgasme bereiken wanneer ze tot ejaculatie overgaan. Of vrouwtjesdieren kunnen klaarkomen, is een andere vraag, hoewel alle vrouwelijke zoogdieren een clitoris hebben.

Klinisch psycholoog Alfonso Troisi uit Rome heeft het vrouwelijke orgasme bestudeerd bij Japanse makaken. "In het labo is het door kunstmatige stimulatie mogelijk om bij ongeveer elke primatensoort een vrouwelijk orgasme op te wekken", stelt hij.

Hoe zit het met andere diersoorten? Het mannetje van deAfrikaanse roodsnavelbuffelweveris de enige vogel die lijkt te kunnen klaarkomen, met een onechte penis dan nog wel. Biologen zien dolfijnen en andere walvissen regelmatig masturberen zonder te ejaculeren door met hun penis tegen een wand aan te wrijven. "We weten echter niet of dolfijnen een orgasme ervaren omdat we hun hersenactiviteit tijdens seksuele handelingen nog niet onderzocht hebben", zegt Tadamichi Morisaka van de Kyoto University.

Van wie erven we onze okselbacteriën?

Lezer Leo Dumon heeft een vraag gemaild met een reukje aan. "Men praat wel van bacteriën onder de oksels die geuren verspreiden, de ene soort meer dan de andere, maar hoe komen die daar?", schrijft hij. "En waarom krijgen in eenzelfde gezin bijvoorbeeld drie kinderen de geurbeestjes van ma mee en eentje de beestjes zonder geur van pa?"

Een geknipte vraag voor het Laboratorium voor Microbiële Ecologie en Technologie van de UGent, dat momenteel onderzoekt of slechte bacteriën kunnen worden vervangen door goede. "Op dit moment is nog niet officieel onderzocht hoe we onze okselbacteriën verwerven", moet professor Nico Boon toegeven. "Het is moeilijk om in te schatten hoe de overdracht precies gebeurt. Dat een kind de bacteriën krijgt van zijn ouders en zijn omgeving lijkt wel het meest logische."

"Uit praktijkervaring blijkt dat als een minderjarige een slechte lijfgeur heeft, iemand anders in de familie dat meestal ook heeft gehad", vult onderzoeker Chris Callewaert aan. "Iedereen is uniek, maar er zijn wel connecties."

Een lijfgeur blijft niet voortdurend dezelfde. "Naargelang de leeftijd dragen mensen een andere selectie bacteriën met zich mee. Bacteriën reageren op het immuun- en hormonaal systeem. De excreten van de huid hebben een effect op de selectie van bacteriën", legt Callewaert uit.

"Ook voeding en stress spelen een rol, omdat ze de hormonale toestand en de immunologische respons beïnvloeden. Daardoor evolueert de selectie in functie van de tijd", stipt Boon aan. "Jongeren hebben tijdens de pubertijd een andere hormonale toestand, waardoor de soortPropionibacterium acneskan toeslaan en puistjes vormt als ze de kans krijgt."

Leo Dumon vroeg zich ook nog af hoe onze darmbacteriën in onze damen belanden: "Hoe erft men die?" Tijdens de geboorte, zo blijkt. "Er is altijd fecaal materiaal aanwezig, waardoor natuurlijke kolonisatie optreedt", zegt Callewaert. "Vandaar dat kinderen die met een keizersnede geboren zijn een andere microbiële samenstelling hebben. Zij hebben dat contact immers niet gehad. We moeten geen schrik hebben voor bacteriën, voor 99,9 procent zijn het microbiële vrienden die we erven van onze moeder."

Telt enkel het aantal uren dat we slapen?

Is het aantal uren dat we slapen het belangrijkst? Of bepalen slaappillen en stresserende nachtmerries mee de kwaliteit van onze slaap?

De duur is belangrijk, bevestigt Ana C. Krieger, medisch directeur van het Weill Cornell Center for Sleep Medicine in New York. "Maar de kwaliteit en het moment zijn ook bepalend."

De optimale duur verschilt sterk van persoon tot persoon, afhankelijk van onze genen, onderliggende gezondheidsproblemen en onze activiteiten overdag. Ons werkelijke slaappatroon kan ook afwijken van ons natuurlijke slaapritme, waardoor we onvoldoende slapen. Dat gebeurt bij ochtendmensen die te laat in bed geraken of avondmensen die te vroeg op moeten.

Slaapstoornissen, zo zegt Krieger, kunnen de slaap onderbreken zonder dat dat opvalt, terwijl we ons wel minder goed uitgerust voelen. "Nachtmerries of andere stoorzenders kunnen leiden tot een minder verkwikkende slaap", zegt zij. "Ook medicatie kan de slaap verstoren." Daardoor is het mogelijk dat slaap die door medicijnen veroorzaakt is minder verfrist dan natuurlijke slaap. Slaappillen nemen gebeurt daarom het best onder toezicht van een arts.

Kan draadloze elektriciteit mensen doden?

Draadloze elektriciteit is tamelijk veilig. De Servische ingenieur Nikola Tesla heeft in 1899 een spanning van 12 miljoen volt over 40 kilometer laten reizen, waarmee hij tweehonderd lampen liet branden. Daarvoor gebruikte hij geen draden, enkel de aarde. Hij experimenteerde ook met elektromagnetische inductie, waarbij een magnetisch veld elektrische stroom doet ontstaan in een geleider.

In 2006 verfijnde professor natuurkunde Marin Soljacic de techniek van de elektromagnetische inductie. De onderzoeker van het Massachusetts Institute of Technology stuurde draadloos elektriciteit door een kamer om een lamp van 60 watt te doen branden zonder dat mensen daar last van ondervonden. Hij is nu al in staat om veilig 3.000 watt door een ruimte te jagen, genoeg om een elektrische wagen op te laden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234