Zondag 22/05/2022

VRAGEN AAN DE REDACTIE

Is een koude slaapkamer beter voor de nachtrust?

De klassieke tips om goed te slapen zijn caffeïne mijden, op vaste uren naar bed gaan en een glas warme melk drinken. Maar ook de juiste kamertemperatuur kan een belangrijke rol spelen. Voor een goede slaapkwaliteit mag de kamer niet te warm maar evenmin te koud zijn.

Uit studies is gebleken dat de optimale slaaptemperatuur in het algemeen vrij laag is, tussen 15 en 20 graden Celsius. Lagere of hogere temperaturen kunnen sommige mensen rusteloos maken. Binnen het bereik van 15 tot 20 graden kan het lichaam gemakkelijker afkoelen, wat slaperig maakt.

Meer en meer studies stellen vast dat de temperatuurregeling van het lichaam vaak een rol speelt bij chronische slapeloosheid. Onderzoekers hebben bijvoorbeeld aangetoond dat slechte slapers wanneer ze naar bed gaan een hogere lichaamstemperatuur hebben dan normale slapers. Dat maakt ze vatbaar voor prikkels, zodat ze moeilijker de slaap kunnen vinden terwijl het lichaam zijn interne thermostaat probeert aan te passen. Bij normale slapers wordt de daling van de lichaamstemperatuur gekenmerkt door een stijging van de temperatuur van de handen en de voeten, terwijl de bloedvaten zich uitzetten en het lichaam warmte uitstraalt. Volgens studies helpen een koele kamer en een warme kruik aan de voeten, die de bloedvaten sneller doet uitzetten, slechte slapers met het regelen van hun interne thermostaat.

Waarom lijken sommige honden op hun baasje?

Ze zijn de beste vrienden, maar is de band tussen mens en hond zo sterk dat ze ook op elkaar gaan lijken? Het is een oude en - althans voor hondenvrienden- fascinerende vraag. Maar er is pas in de voorbije jaren echt onderzoek naar gedaan. In 2004 ontdekten wetenschappers in San Diego dat proefpersonen in staat waren om foto's van baasjes vaker wel dan niet correct te koppelen met foto's van hun hond, maar alleen als het rashonden waren. Eenvoudige kenmerken zoals haar en grootte speelden een kleinere rol dan bijvoorbeeld de gelaatsuitdrukking.

In hetzelfde jaar betwistte een onderzoeker van de University of South Carolina die bevindingen in een andere studie. Hij wees op fouten in de opzet van het onderzoek. Toen de wetenschappers van San Diego riposteerden met een nieuwe analyse die hun eerste resultaten bevestigde, leek het debat vastgelopen. Maar in het begin van dit jaar mengde een Engelse wetenschapper zich in de strijd, met een studie waarin 70 proefpersonen foto's van 41 baasjes met een ras moesten associëren. In meer dan de helft van de gevallen gokten ze goed, wat veel beter is dan het toeval.

Net als in de studie in San Diego vertelden de proefpersonen achteraf dat ze vooral op persoonlijkheidskenmerken hadden gelet die de honden en hun baasjes zouden delen. Wetenschappers vermoeden dat sommige mensen bij de keuze van een hond bepaalde eigenschappen of neigingen zoeken die hun eigen persoonlijkheid weerspiegelen.

Maakt tot laat op de avond doorwerken depressief?

Regelmatig overwerken kan slecht zijn voor het sociale leven. Maar veroorzaakt het ook depressie? Wetenschappers hebben dat onderzocht in een studie bij meer dan 2.000 ambtenaren. Nadat vroeger onderzoek een verband tussen lange uren en depressie had gesuggereerd, wilden onderzoekers van het Finse instituut voor arbeidsgeneeskunde in Helsinki er het fijne van weten.

Ongeveer vijf jaar lang verzamelden ze gegevens over Britse ambtenaren. De gemiddelde leeftijd bij het begin van de studie was 47 jaar en niemand had bij de aanvang mentale problemen. De onderzoekers corrigeerden de resultaten bovendien voor andere risicofactoren voor depressie, zoals sociaaleconomische status, sociale ondersteuning, gender en gebruik van alcohol of drugs.

Uiteindelijk bleek dat mannen en vrouwen die regelmatig 11 uur per dag of meer werkten, meer dan twee keer meer kans op depressie hadden dan collega's die het bij acht uur of minder hielden. De studie is vorige maand in het tijdschrift PLoS One verschenen.

De resultaten zijn niet beslissend, maar een andere recente studie, in The Journal of Occupational and Environmental Medicine, levert vergelijkbare bevindingen op. Onderzoekers volgden 10.000 werknemers en ontdekten hogere niveaus van angst en depressie bij de mensen die het vaakst overwerkten.

Het hogere risico kan allerlei verklaringen hebben. Mensen die langer werken, slapen vaak minder, doen minder aan sport en ervaren meer stress. Een zwaar werkschema kan tot isolement leiden, omdat er geen tijd is voor vrienden en familie. En volgens sommige studies kan overwerken ook het risico van andere gezondheidsproblemen vergroten, tot en met hartaandoeningen.

Beschermt knoflook eten tegen verkoudheid?

Knoflook wordt al eeuwenlang geprezen om zowel zijn veelzijdige toepassingen in de keuken als zijn geneeskrachtige eigenschappen. En volgens onderzoek lijkt het inderdaad te helpen tegen verkoudheid.

Een Britse dubbelblinde studie uit 2001, onder leiding van Peter Josling, volgde 146 gezonde volwassenen twaalf weken lang, van november tot februari. De proefpersonen die willekeurig geselecteerd waren om elke dag een knoflooksupplement te nemen, hadden tijdens de studieperiode in totaal 24 verkoudheden tegenover 65 bij de placebogroep. De knoflookgroep was 111 dagen ziek, de placebogroep 366 dagen. De eerste genas bovendien sneller. Afgezien van de geur waren er minimale neveneffecten, zoals misselijkheid en uitslag.

Een mogelijke verklaring voor die werking is dat een stof die allicine heet, de belangrijkste biologisch actieve component van knoflook, enzymen blokkeert die een rol spelen in bacteriële en virale infecties. Het zou ook kunnen dat mensen die genoeg knoflook eten, anderen gewoon afstoten en dus uit de buurt blijven van hun ziektekiemen.

In een recente studie in de Cochrane Database of Systematic Reviews, besloten wetenschappers na een literatuuronderzoek dat er aanwijzingen voor de preventieve werking van knoflook bestaan, maar dat verder onderzoek noodzakelijk is. Ze wezen er ook op dat het nog niet duidelijk is of het verschil maakt als je knoflook bij het eerste begin van een verkoudheid neemt of weken vooraf.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234