Zondag 27/11/2022

Vragen aan de redactie

Heeft de omgeving een impact op hoeveel je eet?

Volgens onderzoek dat in het vakblad Psychological Reports verscheen wel. De onderzoekers decoreerden een deel van een fastfoodtent met gedempt licht, witte tafellakens, kaarsen op tafel en zachte muziek. De sfeer was totaal anders dan in het aanpalende helverlichte stuk van het etablissement. Het menu bleef wel hetzelfde. Vrijwilligers werden willekeurig in het ene of het andere deel uitgenodigd. Hun bestelling, hoe snel of traag ze aten en hoeveel ze op hun bord lieten liggen toen werd afgeruimd, werd door het team van het Georgia Institute of Technology gemonitord.

De keuzes bleken in het chique en kalme deel ongeveer dezelfde als in het klassieke fastfooddeel. Maar de vrijwilligers in het sfeervolle restaurant spendeerden gemiddeld 5 procent meer tijd aan hun maaltijd en aten er 10 procent minder van op dan de andere deelnemers. In de sfeervolle setting at iedereen gemiddeld 86 procent van zijn bord leeg. Onder neonverlichting was dat 95 procent. De gesoigneerde gasten verorberden daardoor 775 calorieën, terwijl de anderen bijna 200 calorieën meer aten: 949. De eerste groep gaf het eten in een vragenlijst nadien ook een hogere score.

"Creëer een aangename sfeer en mensen praten meer, waardoor ze minder bezig zijn met het eten", concludeert onderzoeker Koert van Ittersum.

Hoe komt het dat in de zomer de dagen met het warmste weer niet samenvallen met die waarop de zon het langst schijnt?

De reden waarom de temperatuursextremen niet noodzakelijk samenvallen met de hoogste stand van de zon is dat de temperatuur niet enkel afhankelijk is van zonlicht. Dat zegt meteoroloog David Dehenauw. "De windrichting speelt mee, de temperatuur en vochtigheidsgraad van de bodem, de zeewatertemperatuur, de neerslag en de bewolking. De zon warmt eerst de bodem en het zeeoppervlak op, die dan op hun beurt de lucht net erboven, waarin wij leven, opwarmt. De zon warmt de aarde wel op, maar die laatste reageert niet meteen, want water warmt veel minder snel op dan land en we hebben driekwart water op onze planeet."

Als de wind dan net rond 21 juni uit zee waait, zal het koeler zijn dan wanneer er warme landlucht naar ons wordt geblazen. "Het zeewater is het warmst in augustus-september, maar de dagen zijn dan ook al korter en er is minder zonneschijn dan in juni. Dus de warmste dagen zijn meestal die tussen 20 juli en 20 augustus, maar als het dan slecht weer is met een koele wind, kan juni bijvoorbeeld toch warmer zijn wanneer het mooi weer is", vervolgt Dehenauw.

Kan rode wijn helpen tegen een te hoge bloeddruk of is alcohol in dat geval een slecht idee?

Rode wijn drinken kan verschillende cardiovasculaire voordelen bieden, waaronder de bloeddruk helpen verlagen. Maar een Spaanse studie toont dat dat niet komt door de alcohol zelf.

In de klinische studie kregen 67 mannen tussen 55 tot 75 met een hoog risico voor hart- en vaatziekten de opdracht dagelijks ofwel 30 milliliter gin, 300 milliliter rode wijn of 300 milliliter niet-alcoholische rode wijn te drinken. Alle mannen probeerden de drie programma's achter elkaar. Toen de mannen gin dronken, was er geen verandering in de bloeddruk. Met rode wijn was er een lichte, maar statistisch niet-significante daling. Maar met niet-alcoholische rode wijn was er een significante daling van zowel de systolische als van de diastolische bloeddruk.

De studie, gepubliceerd in Circulation Research, concludeert dat de bloeddruk-verlagende effecten van rode wijn niet te wijten zijn aan het alcoholpercentage, maar aan de heilzame stoffen, de polyfenolen, die wijn zelfs in zijn non-alcoholische vorm bevat. Volgens de onderzoekers lan alcohol het voordelige effect van de polyfenolen zelfs beperken. Maar om uw bloeddruk te regelen is niet-alcoholische wijn drinken dus een goeie maatregel.

Is op vroege leeftijd al met muzieklessen beginnen een slimme zet?

Als kinderen een muziekinstrument leren bespelen, versterkt dat een resem auditieve vaardigheden. Recente studies suggereren dat die voordelen een heel leven doorwerken, althans bij degenen die met muziek bezig blijven. Maar een vorige maand gepubliceerd onderzoek toont als eerste aan dat muzieklessen in de kindertijd zelfs kunnen leiden tot veranderingen in de hersenen die nog jaren nadat je bent gestopt met muziekles blijven bestaan.

Onderzoekers aan de Northwestern University namen bij studenten de elektrische hersengolven op in reactie op complexe geluiden. De studenten die hadden gemeld dat ze in de kindertijd een muzikale opleiding hadden genoten, reageerden sterker. Hun hersenen waren beter in staat om essentiële elementen, zoals toonhoogte, te onderscheiden in de complexe geluiden. En dat was ook het geval wanneer ze al jaren geleden waren gestopt met de lessen. Bovendien zien sommige wetenschappers verbanden tussen een muzikale opleiding in de kindertijd en taalvaardigheden zoals leren lezen.

Een instrument leren spelen kan in dat verband ook een aantal onverwachte voordelen hebben, zo suggereert onderzoek. En dan gaat het niet over het 'Mozarteffect', de bewering dat luisteren naar klassieke muziek de prestaties bij examens of tests opkrikt. Wel blijkt muzikale training de actieve betrokkenheid en discipline bij leerprocessen te vergroten. Het verbetert het vermogen om de componenten van het geluid te onderscheiden - de toonhoogte, de timing en de klankkleur. "En ook om te leren lezen is een goed werkend geheugen, de capaciteit om spraakklanken te onderscheiden en verbindingen te maken tussen betekenis en geluiden, essentieel", zegt professor Nina Kraus, directeur van het Auditory Neuroscience Laboratory aan de Northwestern University. "Elk van die capaciteiten wordt versterkt door de actieve betrokkenheid die er is bij het bespelen van een muziekinstrument."

De subtiele kwaliteiten van geluid onderscheiden, zelfs tegen een ingewikkelde en lawaaierige achtergrond, blijkt belangrijk te zijn op andere momenten in het leven en niet alleen voor een kind dat leert om spraak en geschreven taal te begrijpen, maar bijvoorbeeld ook voor een bejaarde persoon die worstelt met gehoorverlies.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234