Maandag 26/09/2022

Sociale onrust

Vrachtwagenchauffeur en vakbondsleden raken slaags aan Lidl-distributiecentrum in Genk

Het distributiecentrum in Genk Beeld BELGAONTHESPOT
Het distributiecentrum in GenkBeeld BELGAONTHESPOT

De nationale stakingsdag van BBTK en zijn Franstalige tegenhanger bij Lidl wordt volgens de socialistische vakbond goed opgevolgd. Opnieuw een honderdtal van de in totaal driehonderd filialen blijven dicht. Deze voormiddag zijn op het terrein van het Lidl-distributiecentrum in Genk enkele Waalse syndicalisten slaags geraakt met een Nederlandse vrachtwagenchauffeur.

Redactie

De blokkades bij de vijf distributiecentra van Lidl zorgen intussen ook voor problemen met de bevoorrading van de winkelfilialen die wel de deuren openden. "Normaal gezien leveren wij elke dag in elk filiaal verse voeding. Het gaat dan om vlees, vis, verse groenten en fruit. Dat is deze ochtend niet gelukt, dus de kans bestaat dat de voorraad in de 200 filialen die wel open zijn minder groot is dan op andere dagen", aldus Colbrandt.

Hoe hoog de geleden schade is voor de winkelketen, is volgens de woordvoerster nog niet duidelijk. "Dat zullen we pas de volgende dagen helemaal in kaart kunnen brengen", luidt het. Ze laat weten dat de directie nog geen officiële terugkoppeling kreeg uit vakbondshoek. "We hopen die zo snel mogelijk te krijgen, want we willen zo snel mogelijk een oplossing vinden", zegt ze.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

BBTK verwacht dat de acties, inclusief de blokkades van de distributiecentra, voorlopig niets zal veranderen. Vrachtwagens die aan het distributiecentrum arriveren, kunnen hun lading lossen maar chauffeurs mogen met hun gevulde vrachtwagen niet terug vertrekken.

Schermutseling

Op het terrein van het Lidl-distributiecentrum LDM (Limburgse Distributiemaatschappij) in Genk, zijn enkele Franstalige vakbondsmensen van SECTa slaags geraakt met een Nederlandse vrachtwagenchauffeur. De vrachtwagenchauffeur liep daarbij lichte letsels op in het gezicht, maar een ziekenwagen kwam er niet aan te pas.

De lokale politie CARMA is ter plaatse. Ook BBTK-leden zakten af naar de poort van het Genkse distributiecentrum. Vrachtwagens die het terrein willen oprijden om te laden, krijgen de raad om dat niet te doen. Zowel de vrachtwagenchauffeur als de vakbondsleden zullen wellicht klacht indienen.

Een vrachtwagenchauffeur en vakbondsmilitanten raakten slaags aan het distributiecentrum van Lidl in Genk. Beeld HLN
Een vrachtwagenchauffeur en vakbondsmilitanten raakten slaags aan het distributiecentrum van Lidl in Genk.Beeld HLN

Limburg

In Limburg zullen werknemers van Lidl vanaf deze week elke zaterdag zeker vijf winkels van de warenhuisketen dicht houden. Dat is maandagmorgen vernomen aan de vestiging van Lidl langs de Hasseltweg in Genk, waar een honderdtal leden van BBTK verzamelde. Bij een stemming verwierpen ze unaniem het voorstel van de directie.

"Vijf winkels gaan vanaf zaterdag een ganse dag dicht. Dat betekent dat u een zaterdag op vijf moet staken. We beletten het personeel wel niet om te gaan werken. Laat u niet doen twijfelen door de filiaalmanager of de districtsleider, die zich als syndicalist voordoet", zei Carine Meuwis van BBTK Limburg aan de honderd aanwezigen.

Mariana Merola, afgevaardigde van BBTK Limburg voor het Lidl-personeel, gaf maandag aan de aanwezige vakbondsleden ook tekst en uitleg over de huidige situatie. "Woensdag heeft een federaal overleg met de Franstalige partners plaats. SETCa-BBTK trekt aan één zeel. Wij wijken niet af van ons standpunt", klonk het. De vakbond drukt wel de hoop uit dat de directie van Lidl deze week opnieuw rond de onderhandelingstafel wil zitten.

Oost-Vlaanderen

Een delegatie van de socialistische vakbond trekt in Oost-Vlaanderen naar verschillende filialen om het personeel te informeren over het syndicale standpunt. Vijftien winkels in Gent en Oost-Vlaamse filialen in onder andere Aalst, Dendermonde en Ronse worden benaderd. Enkele van die winkels hebben zich spontaan aangesloten bij de actie.

Rechtspersoonlijkheid vakbonden

Kamerlid Wouter Raskin (N-VA) vindt het niet kunnen dat de vakbonden bij Lidl de distributiecentra blokkeren. Hij wil opnieuw het debat aanzwengelen over de rechtspersoonlijkheid van vakbonden, zodat die in de toekomst kunnen worden vervolgd indien ze anderen het recht ontnemen om aan de slag te gaan. "Een sociaal conflict los je op door sociaal overleg, niet door een wet op de rechtspersoonlijkheid", reageert coalitiepartner CD&V.

Wouter Raskin. Beeld BELGA
Wouter Raskin.Beeld BELGA

"Ik stel het stakingsrecht niet ter discussie. De vakorganisaties hebben het recht om actie te voeren. Maar blokkades oprichten en werkwilligen hun recht op arbeid ontzeggen, dat is een brug te ver", vindt Raskin maandag in De Ochtend op Radio 1. "Als je het sociaal overleg hoog in het vaandel draagt, ga je tegelijkertijd toch geen blokkades opwerpen."

Hij reageert vooral op een uitspraak van een socialistische vakbondsman in hetzelfde programma. Steven Bosman van de socialistische vakbond BBTK schermde met "onze leden op de werkvloer" om de blokkades van de distributiecentra bij Lidl te verantwoorden, of die nu zijn toegelaten of niet. Die uitspraak is bij Raskin in het verkeerde keelgat geschoten.

Een oplossing om dergelijke blokkades aan te pakken, ziet Raskin in de invoering van rechtspersoonlijkheid voor vakbonden, zodat zij kunnen worden vervolgd. Het voorstel is niet nieuw, maar wordt onvoldoende gesteund om in een wettekst te worden gegoten. "Ik denk dat dit opnieuw een gelegenheid is om op die spijker te kloppen", aldus de N-VA'er.

Bij CD&V zal hij alvast geen partner vinden. "Telkens er een grote staking de kop opsteekt, vinden sommigen het blijkbaar nodig olie op het vuur te gooien in plaats van bij te dragen aan een oplossing voor het sociaal conflict", reageert Kamerlid Stefaan Vercamer. "Een sociaal conflict los je op door sociaal overleg, niet door een wet op de rechtspersoonlijkheid."

Hij vindt ook dat de huidige wet al veel mogelijkheden biedt om op te treden. "Je mag de openbare weg niet afzetten. Dat geldt zowel voor een trouwstoet als voor een sociaal conflict. Iedereen moet de wet naleven, en als dat niet gebeurt, dan moet je optreden", gaat Vercamer voort.

Herenakkoord

De CD&V'er merkt ook op dat de sociale partners een jaar geleden hebben aangekondigd dat ze de draad over de actualisering van het zogenaamde Herenakkoord weer wilden oppikken. Dat Herenakkoord uit 2002 schrijft voor wat kan en niet kan in geval van stakingen. Eerdere onderhandelingen daarover tussen vakbonden en werkgevers mislukten. "Men is daar mee bezig", aldus Vercamer, die aangeeft dat ons land wordt beschouwd als een "toonbeeld voor Europa" als het gaat over collectieve conflicten en sociale bemiddeling.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234