Woensdag 07/06/2023

CoronacrisisUpdate

Vraag om nieuw overleg rond versoepelingen botst op kritiek: ‘Dit brengt gezondheid van bevolking in gevaar’

Pierre-Yves Jeholet. Beeld BELGA
Pierre-Yves Jeholet.Beeld BELGA

De minister-president van de Franstalige Gemeenschap, Pierre-Yves Jeholet (MR), heeft de premier gevraagd om op 18 december opnieuw het Overlegcomité samen te roepen. Hij wil dat de maatregelen rond de sociale bubbel en de sluiting van de kapsalons opnieuw worden geëvalueerd. Het voorstel krijgt kritiek van verschillende politici en corona-experten.

YM en Belga

“Het gaat er niet om alles weer op tafel te leggen, maar om deze twee thema’s aan te pakken, want we horen ook het leed van de burgers”, verklaart hij aan Belga. Hij rechtvaardigt zijn vraag door te wijzen op de evolutie van de epidemie. De laatste maatregelen, die op 1 december in het Staatsblad werden gepubliceerd, zijn van kracht tot 15 januari.

In een tweet borduurt Jeholet voort op zijn uitspraken. Hij wil het Overlegcomité op 18 december laten samenkomen “om de impact van de maatregelen en de evolutie van de epidemiologische situatie te analyseren”. Dit alles om “sereen een eventuele versoepeling voor het eindejaar te bekijken”. Volgens Jeholet is het volgende Overlegcomité op 15 januari nog te ver weg.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) sloot vorige zondag een lastminuteversoepeling voor de feestdagen uit.

Zaterdag gingen de kappers de straat op om de heropening van hun salons te eisen.

Lees ook:

Achtergrond: Er zal bijzondere aandacht moeten gaan naar de gekneusde trots in Franstalig België

Op Twitter hekelde microbioloog Emmanuel André scherp het idee van minister-president Jeholet. “Laten we leren van fouten. Het is beter een paar weken te wachten en het risico zo veel mogelijk te verkleinen dan ons nutteloos in een derde golf en nieuwe lockdown te haasten. Door zo opnieuw te doen, brengt de MR niet alleen de gezondheid van onze bevolking in gevaar, maar ook onze economie, die stabiliteit en vooruitzichten nodig heeft. En tot slot speelt het tegen elke loyaliteit aan onze regeringen die door deze crisis moeten.”

Woorden die MR-voorzitter Jean-Louis Bouchez deden reageren: “Dit is een verzoek van een minister-president namens zijn regering, bestaande uit MR maar ook PS en Ecolo. Gelieve het daarom niet samen te vatten tot een partijdige vraag die niet binnen uw expertisegebied valt”.

Een bewering die Ecolo zaterdag in twijfel trok en afstand deed nemen van de vraag van Jeholet. “Ecolo houdt vast aan de beslissingen en kalender van het Overlegcomité. Geen kakofonie noch politieke spelletjes. Burgers en medisch personeel verdienen beter”, tweetten de Franstalige groenen.

Frédéric Daerden, voor de PS vice-minister-president van de Franse Gemeenschap, bevestigt dat hij zaterdagochtend op de hoogte werd gebracht door Jeholet van diens vraag aan de premier. Hij steunt het verzoek, maar Daerden betreurt de communicatie er rond door de minister-president, die “een polemiek schept en de sereniteit van het debat riskeert te schaden”.

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) reageerde op zijn beurt “kwaad” op het voorstel van minister-president Jeholet (MR) en spreekt van populisme. Bij een eventuele versoepeling “gaan we regelrecht naar een derde golf”, zegt De Clercq zaterdagavond op Twitter. “Ik vraag ernst, voorzichtigheid en moed om vol te houden. Dit is zwaar en het weegt enorm maar we moeten doorzetten, samen.”

Voor viroloog Marc Van Ranst laat de epidemiologische toestand “momenteel geen verdere verspoelingen toe”, tweette hij zaterdagavond. “Alhoewel het R-getal voor gans België nog rond de 0,90 ligt, komt het in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant reeds boven 0,95, en in West-Vlaanderen en Luxemburg zelfs net boven 1. De daling dreigt te stoppen. Als je nu reeds versoepelt omdat ‘het maatschappelijk begrijpelijk is’, rolt onze maatschappij naar een derde golf omdat men dan een nieuw blik virussen opentrekt.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234