Belangrijk nieuwsJustitie
Vraag om nietigverklaring van Schild & Vrienden-onderzoek is volledig verworpen
De Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling heeft de vraag om delen van het onderzoek naar Schild & Vrienden te vernietigen volledig verworpen. Dat verzoek kwam van meester Hans Rieder, op vraag van zijn cliënt Dries Van Langenhove. Het Kamerlid - oprichter van Schild & Vrienden - is een van de negen leden van deze extreemrechtse groepering die vervolging riskeert voor onder meer racisme en negationisme.
De zaak startte met een uitzending van het VRT-programma ‘Pano’ in 2018 waaruit bleek dat Schild & Vrienden berichten en memes deelde die als racistisch en negationistisch beschouwd kunnen worden.
Deze krant bracht aan het licht dat negen leden voor deze feiten vervolging riskeerden. Er waren al enkele procedureperikelen in deze zaak. Zo werd onderzoeksrechter Annemie Serlippens begin dit jaar gewraakt omdat ze niet onpartijdig zou geweest zijn, waarna ze zelf opstapte. De vraag om delen van het onderzoek nietig te verklaren kwam er vervolgens omdat volgens meester Rieder, de advocaat van Van Langenhove, het onderzoek niet onpartijdig was gevoerd door de onderzoeksrechter.
Die vraag is nu verworpen: alle elementen uit het dossier mogen behouden blijven. Wel was er een “schijn van partijdigheid” omdat Serlippens kritische tweets likete, maar dat leidt volgens de KI niet tot de nietigheid van de onderzoeksdaden. De zaak kan nu weer aanhangig gemaakt worden bij de correctionele raadkamer in Gent om te beslissen wie voor welke feiten naar de correctionele rechtbank verwezen kan worden.
Vandaag outte oud-rechter Henri Heimans zich in De Morgen als een van de burgerlijke partijen in de zaak. Heimans' ouders ontsnapten tijdens de Tweede Wereldoorlog op het nippertje aan de dood in de concentratiekampen. “Ik heb opzoekingswerk verricht in tal van archieven in binnen- en buitenland, en heb ook zeer beklijvende geschriften teruggevonden van mijn ouders over hun leven in de kampen”, getuigt Heimans in een interview. “Ze zijn zwaar beschadigd, zowel fysiek als moreel. Ze zijn uit de hel teruggekeerd. Als kind dat kort na de oorlog is geboren heb ik het trauma dat opgelopen werd door mijn ouders mee beleefd en moeten ondergaan.”
In een reactie aan deze krant zegt Toon Deschepper, advocaat van Henri Heimans ‘tevreden’ te zijn over de beslissing. “Mijn cliënt is eveneens tevreden dat deze hindernis nu genomen is. We staan weer een stap verder naar de berechting van de zaak. Het ultieme einddoel is dat het onderzoek kan beoordeeld worden door rechters, zodat duidelijk wordt of er strafbare feiten werden gepleegd, door wie, en wie er al dan niet gesanctioneerd zal worden.”
Dries Van Langenhove werd eveneens gecontacteerd maar wenste (nog) niet te reageren.