Zaterdag 18/01/2020

Onderwijs

‘Vraag jongeren om vroeger te beginnen werken’

Beeld Tim Dirven

Iedereen langer laten werken. Dat was tot nu het vaste recept tegen de vergrijzing. Maar wat als we jongeren vragen om op jongere leeftijd te beginnen werken?, stelt arbeidseconoom Vincent Vandenberghe (UCL).

Bent u het eens met de stelling van uw collega’s in Le Soir dat oudere werknemers minder productief worden?

“België heeft inderdaad een probleem met sommige oudere werknemers van wie de productiviteit daalt. In andere landen is de negatieve relatie tussen leeftijd en productiviteit minder sterk. Misschien is dat omdat we vroeger tegen de mensen zeiden: ‘Op je 55ste mag je stoppen.’ Vandaag zeggen we hen net dat ze langer moeten werken.”

Is het vaste antwoord op de vergrijzing – mensen langer laten werken - dan verkeerd?

“Nee, ik ben ervan overtuigd dat we ouderen moeten vragen een beetje langer te werken. Maar we zouden jonge volwassenen, zeker als ze een opleiding in het hoger onderwijs volgen, kunnen vragen sneller hun diploma te behalen en op de arbeidsmarkt te stappen.

“Onderzoek toont dat een langere studieduur niet betekent dat meer studenten een diploma behalen. Het loonvoordeel van mensen met een diploma hoger onderwijs wordt kleiner als mensen na hun 25ste afstuderen. Langer studeren betekent niet per se meer sociale mobiliteit.”

Ze worden ook niet productiever, zegt u.

“Internationaal gezien vertaalt een opleiding die twee jaar langer duurt zich niet in een hogere productiviteit op de arbeidsmarkt. Het is niet omdat je langer studeert, dat je dat beter doet en productiever zult zijn.

“De boodschap is dus: besteed ook aandacht aan het begin van een loopbaan en niet alleen aan het einde. Het goede nieuws is dat Vlaanderen relatief goede resultaten behaalt op dat vlak: studenten behalen hier relatief vroeg hun diploma in vergelijking met andere landen.”

Maar dat kan dus nog vroeger?

“Naarmate we meer met vergrijzing geconfronteerd worden, zullen zulke alternatieve recepten nodig zijn. Vooral de Franse gemeenschap zal hierover goed moeten nadenken: we hebben te veel studenten die minstens zes jaar nodig hebben om een driejarige bachelor af te ronden.”

U wil bepaalde opleidingen inkorten en pleit ook voor een tweejarige bachelor en een eenjarige master.

“Onder voorwaarde dat levenslang leren meer mogelijk wordt. Een vergrijzende populatie kan wel eisen dat studies korter worden, maar dan is de verwachting dat mensen hun vaardigheden sneller en vaker bijspijkeren. Dat zal nodig zijn gezien de nieuwe technologieën. Mensen hebben een solide basis nodig, maar dan moeten ze hun vaardigheden geregeld updaten.

“Dat is misschien meer nodig in de Franse gemeenschap, maar de algemene boodschap is dat we ons onderwijs grondig moeten herwerken. Dat kan bijvoorbeeld door kortere studies voor jongeren te voorzien en door mensen om de vijf jaar een door de overheid mee gefinancierde voucher te geven om zich bij te spijkeren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234