Donderdag 13/08/2020

'Vosselaar' moet leiden tot Turnhouts stadsgewest

Al sinds het begin van deze legislatuur voeren de burgemeesters van Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse en Vosselaar in het diepste geheim besprekingen in het stadshuis van Vosselaar. Die moeten nog voor de volgende verkiezingen uitmonden in een samenwerkingsverband tussen de vier buurgemeenten. Daarmee zou de 'historische fout' van 1976, toen Turnhout naast de fusie greep, eindelijk worden rechtgezet.

TURNHOUT.

EIGEN BERICHTGEVING

In 1976 was Turnhout de enige Belgische stad die niet fusioneerde met een of meer buurgemeenten. De burgemeesters van Vosselaar (PVV) en Oud-Turnhout (CVP) hingen vast aan hun sjerp en sloten een akkoord om de fusie te dwarsbomen. Daarmee werd de hoofdstad van de Kempen eigenlijk in een verdomhoekje geplaatst. Turnhout was voor de fusie veel groter dan heel wat van de huidige 13 Vlaamse centrumsteden, maar bleef in 1976 over als het 'zwakke' broertje. Toch is de centrumfunctie van Turnhout erg groot: ziekenhuizen, scholen, culturele infrastructuur (de Warande!) moesten allemaal betaald worden met het belastinggeld van 38.500 Turnhoutenaars, terwijl de bijna 40.000 inwoners van Vosselaar, Beerse en Oud-Turnhout daarvan mede de vruchten konden plukken.

Bij het begin van de legislatuur startte de Turnhoutse burgemeester Marcel Hendrickx (CVP) ultrageheime besprekingen met zijn drie collega-burgemeesters. Die vonden plaats op het stadhuis van Vosselaar en werden in goede banen geleid door Bob ridder Stouthuysen, voormalig topman van Janssen-Farmaceutica en De Vlijt.

"Wij stonden voor de moeilijke opdracht om de kleine randgemeenten ervan te overtuigen dat de gemiste fusie uit '76 ook nadelige gevolgen had voor hun", zegt Hendrickx. "Omdat wij minder dan 50.000 inwoners hebben, derven wij heel wat inkomsten die van de hogere overheden komen: zo'n 175 miljoen frank per jaar. Ook hebben we niet genoeg gewicht om in 'Brussel' voor onze rechten op te komen: de spoorwegverbindingen en de wegeninfrastructuur in de Noorderkempen laten heel wat te wensen over omdat iedereen denkt dat er hier toch maar weinig mensen wonen."

De 'gesprekken van Vosselaar' schoten goed op en kwamen in een stroomversnelling door het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, dat eveneens een stadsgewest voorziet dat Turnhout, Beerse, Vosselaar en Oud-Turnhout groepeert. Ook de Commissie voor Bestuurlijke Organisatie (CBO) die op vraag van Vlaams minister van Stedelijk Beleid Leo Peeters (SP) een rapport opstelde, erkent het bestaan van zo'n Turnhouts stadsgewest.

"We hebben dan ook al snel de Vlaamse regering betrokken bij onze besprekingen", zegt Hendrickx nog. "Minister-president Luc Van den Brande woonde een werkvergadering bij en vorige week hebben we op een besloten vergadering van gemeenteraadsleden een uiteenzetting gekregen van professor De Rynck van de CBO.

Blijkbaar heeft De Rynck indruk gemaakt. Hij bezwoer de randgemeenten van Turnhout dat ze solidair moeten zijn met hun 'grote buur'. "Wanneer het centrum van het stadsgewest verzwakt, dan verzwakt de hele streek", zegt Hendrickx. "In die zin hebben de andere gemeenten ook baat bij een samenwerkingsakkoord."

Hoe het samenwerkingsverband er uiteindelijk moet uitzien, is nog helemaal niet duidelijk. De CBO voorziet verschillende opties. "Ofwel kies je voor een echte fusie, maar dat is niet onze keuze, ofwel maak je een nieuwe intercommunale, ofwel richt je een vzw op. Belangrijk is dat het samenwerkingsverband erkend wordt door het Gemeentefonds zodat wij aanspraak kunnen maken op een veel hogere bijdrage dan nu het geval is."

Op een deadline wil Marcel Hendrickx zich niet laten vastpinnen, maar toch is het duidelijk dat "wij voor de volgende verkiezingen de hele zaak moeten hebben geofficialiseerd". Binnenkort zal ook minister Leo Peeters naar Turnhout afzakken om mee te zoeken naar een ideale structuur voor het samenwerkingsverband. "Wij volgen deze intellectuele denkoefening met heel veel belangstelling", klinkt het op het kabinet-Peeters.

Karl van den Broeck

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234