Maandag 17/05/2021

Vos zet tegenstellingen in Groot-Brittannië op scherp

De Britse regering heeft een parlementaire stemming over het versoepelen van de anti-vossenjacht-wetgeving tot nader order uitgesteld. Reden: de Schotten lagen onverwacht dwars. Opnieuw is de vos het onderwerp van een politiek spel.

Op papier was het slechts een klein amendement waarover Britse Lagerhuisleden vandaag anderhalf uur zouden debatteren. Volgens de elf jaar oude Hunting Act mogen vossenjagers in Engeland en Wales niet meer jagen, maar uitsluitend maximaal twee honden opdracht geven een vos uit zijn hol te jagen, om het dier vervolgens dood te kunnen schieten. Wildstandbeheer, kortom. Boeren en jagers zien het als een vorm van ongediertebestrijding waarbij voor laatstgenoemden het aangename met het nuttige wordt gekoppeld. Zeker in Wales en het westen van Engeland zijn het vaak boeren, kippenhouders voorop, die de traditioneel geklede vossenjagers vragen om eens langs te komen.

De Conservatieve regering had voorgesteld de limiet voor het aantal honden te schrappen, zoals nu al het geval is in Schotland. Het liefst zou de Conservatieve regering de hele wet intrekken, maar dat zou op te veel weerstand hebben gestuit, ook binnen de eigen partij. De dierenbescherming en andere tegenstanders van de jacht beschouwen het amendement als een manier om de jacht via de achterdeur weer te legaliseren. Twee honden zijn nog wel te controleren, maar kunnen jagers voorkomen dat dertig honden een vos aan stukken scheuren?

Splijtzwam in de klassenstrijd

Ondanks een dertigtal Conservatieve rebellen, vooral stedelijke afgevaardigden, zou het mogelijk zijn geweest een meerderheid te behalen, ware het niet dat de Schotse nationalisten aankondigden om samen met Labour en de Liberaal-democraten tegen te stemmen.

Een ongebruikelijke stap, want normaal stemmen ze niet over wetgeving die alleen voor Engeland en Wales bedoeld is. De kans om de Conservatieven dwars te zitten bleek te verleidelijk. Het zal de regering ertoe verleiden een wet in te dienen waarin staat dat Schotse afgevaardigden geen stemrecht hebben over zaken die ze niet aangaan.

Het politieke spel is typerend voor het vossenjachtdebat. Met 900 uur debattijd was de vossenjacht het meest bediscussieerde onderwerp onder New Labour, meer nog dan Irak. Premier Tony Blair zelf was indertijd niet happig op zo'n verbod, maar voor zijn partij was het dier de inzet van een klassenstrijd. Voor sommige Kamerleden was het een revanche op Thatchers behandeling van de mijnwerkers in de jaren tachtig. Anderen zagen het als een manier om de aandacht af te leiden van impopulaire maatregelen, zoals de introductie van studiegelden.

De vos is zelfs een splijtzwam in de popwereld. Beatle Paul McCartney en Queen-gitarist Brian May hebben zich opgeworpen als tegenstanders van de jacht. Andere musici zien het juist als een traditie die hoort bij het Britse platteland. Negen jaar geleden traden Pink Floyd's Roger Waters, The Who's Roger Daltrey, Genesis' Mike Rutherford, Eric Clapton en Bryan Ferry op bij een benefietconcert ten bate van de vossenjacht, eindigend met een vertolking van Bob Marley's protestklassieker 'Get Up, Stand Up'. Het verbod heeft juist gezorgd voor een toenemende populariteit van de jacht.

Bij de jacht mogen de jagers met hun honden een vals vossenspoor volgen, maar niemand mag opdracht geven een vos te doden. Soms krijgen de honden, al dan niet per ongeluk, toch een vos te pakken. Volgens de dierenbescherming wordt het verbod vaak genegeerd. Sinds het verbod hebben 21 vossenjagers een boete gekregen.

Dierenbescherming en saboteurs

Omdat de politie geen tijd - en zin - heeft om op zondag achter de jacht aan te hobbelen, is de handhaving is grotendeels in handen van de dierenbescherming die steun krijgt van saboteurs. De cultuuroorlog is de jongste jaren grimmiger geworden. Laatstgenoemden gooien soms olie op het jaagpad, waarschuwen de vossen door op een hoorn te blazen en of gaan de jagers met ijzeren staven te lijf. Gisteren protesteerden dierenvrienden bij het parlement. Deze slag hebben ze gewonnen, maar zodra de regering een manier heeft gevonden om de Schotten officieel buitenspel te zetten, zal het controversiële onderwerp weer ter sprake komen.,

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234