Maandag 24/01/2022

Vorig jaar was veel te nat, 2003 belooft zeer droog te worden

Brussel

Van onze medewerker

Dirk Hostens

Het lijkt dezer dagen wel volop zomer. Temperaturen bereiken makkelijk 25 graden en een grote weersverslechtering is op de weerkaarten nog niet te zien. Het droge en warme weer wordt veroorzaakt door een steeds weerkerend Scandinavisch hogedrukgebied, dat van geen wijken weet. April lijkt in de voetsporen te treden van februari en maart, die beide warm, zonnig en relatief droog waren. Is er iets aan de hand met ons klimaat?

De luchtvochtigheid is de laatste dagen zeer laag. Gisteren daalde in Brussel de relatieve vochtigheid naar 30 procent. Dat betekent dat er nog maar een derde van de maximaal mogelijke waterdamp in de lucht aanwezig is. Bij die relatieve luchtvochtigheid kun je al behoorlijk uitdrogen. Normaal meten we rond deze tijd gemiddeld 70 procent. Omdat het zo droog is, staan de meeste bomen nog niet in blad. Bovendien is er reëel brandgevaar voor vele heide- en bosgebieden.

Het droge weer duurt al een hele tijd. Februari loste in Ukkel slechts 29 millimeter. Maart volgde die tred en was met 34 millimeter neerslag relatief droog, terwijl april flink zijn best doet om nauwelijks iets te laten vallen. Het was daarbij ook zeer zonnig: februari bracht 145 uren zon en maart 186 uren terwijl we respectievelijk 73 uren en 120 uren mogen verwachten. Droog weer is echter niet zo ongewoon rond deze tijd van het jaar, omdat de windrichting dan van zuidwest naar noordoost draait en er zo droge landlucht wordt aangezogen. Die lucht kan enerzijds nog zeer koud zijn wanneer er (sneeuw)buien worden meegevoerd, maar anderzijds kan die lucht ook al heel warm zijn.

Vorig jaar was veel te nat, dit jaar belooft zeer droog te worden. Gaan we dan toch met meer extremen te maken krijgen? Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de opwarming van de aarde een feit is, maar hoe het weer daarop zal reageren, is onduidelijk. Het grootste bewijs van de globale opwarming is te merken aan de veranderingen van de fauna en flora. In bepaalde gebieden van het noordelijk halfrond is het groeiseizoen met 11 dagen verlengd sinds het begin van de jaren zestig. Die veranderingen zijn ook gekoppeld aan de bijzonder zachte winters sinds 1988. Hoe het weer en klimaat in de toekomst op de veranderingen zal reageren, is erg vaag. Men vermoedt dat de neerslag op hogere breedtegraden intenser zal worden in de loop van de 21ste eeuw, terwijl op lagere beedtegraad er minder neerslag zou vallen. Kortom, een groter contrast met meer droogtes en overstromingen.

Om dat te voorkomen heeft de World Meteorological Organisation (WMO) enkele belangrijke punten op de agenda. De systematische observaties moeten nauwkeuriger worden. Bovendien moet het aantal observaties uitgebreid worden over polaire gebieden en oceanen om een beter beeld te krijgen van de klimaatsveranderingen over de wereld. Computermodellen moeten helpen bij het voorspellen van het toekomstig klimaat, waarbij zoveel mogelijk variabelen, zoals wolken en straling van de zon, in rekening moeten worden gebracht. Bij al de rampscenario's over klimaatsveranderingen zijn enkele bedenkingen niet misplaatst. De sterke technische vooruitgang laat betere en nauwkeurigere observaties toe. Men merkt elke kleine verandering in vegetatiepatronen over de hele wereld en hoeveelheid ijsmassa's op de polen, iets waar men vroeger nauwelijks aandacht aan schonk. Er moeten dus nog vele jaren metingen gebeuren om al deze veranderingen in een beter kader te plaatsen en zodoende belangrijke wijzingen in ons klimaat vast te stellen. De kans bestaat dat deze veranderingen gewoon tijdelijk zijn. De toekomst moet uitsluitsel geven.

De wetenschap is overtuigd van de opwarming van de aarde, maar weet niet hoe klimaat daarop reageert

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234