Zondag 07/03/2021

Vorig jaar 9.151 vermeende schijnhuwelijken onderzocht

BRUSSEL

De burgerlijke stand ging vorig jaar bij 9.151 huwelijken na of het een schijnhuwelijk betrof, zegt de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Maar wat als het bruidspaar in spe ten onrechte van oneerbare bedoelingen is beschuldigd? Het overkwam François Kerkhofs (57) en de Russische Elena.

“Het was een magische klik”, vertelt François Kerkhofs over zijn eerste contact met Elena (51). “Ik was eenzaam, mijn eerste vrouw had ik verloren aan kanker. Eerdere chatervaringen waren op niets uitgedraaid, maar bij Elena kon ik echt mijn hart luchten. We chatten en skypeten dat het een lieve lust was, schreven ellenlange brieven aan elkaar. Soms wel drie per dag. Na ettelijke maanden vroeg ik haar in 2009 om naar België te komen en te trouwen.”

François’ geluk bleek echter van korte duur. De burgerlijke stand van Zele stelde zich vragen bij de huwelijksplannen en lichtte het gerecht in. “We moesten bij de politie een interview ondergaan”, vertelt Kerkhofs. “Daar kreeg ik de gekste vragen. Niet lang daarna kregen we te horen dat onze trouw als schijnhuwelijk werd beschouwd. Ik wist niet wat ik hoorde. Als ik een twintigjarige uit Rusland wilde huwen had ik de achterdocht misschien nog begrepen, maar Elena is slechts enkele jaren jonger dan ik. Bovendien had ze haar dochters en haar hele familie voor mij achtergelaten in Rusland. Dat doe je toch niet zomaar?”

‘Transparant en objectief’

Uit cijfers van DVZ blijkt dat de burgerlijke stand vorig jaar bij 9.151 huwelijken naging of het een schijnhuwelijk betrof, zo schrijft de Gazet van Antwerpen. Hoeveel huwelijken werden geweigerd, is niet duidelijk. In Antwerpen gaat het om 25 à 30 procent van alle onderzochte huwelijken. Eddy Meulders, expert burgelijke stand: “Als een van de betrokkenen niet over een permanente verblijfsvergunning beschikt of een verleden bij de cel schijnhuwelijken heeft, zijn dat elementen die vragen om een onderzoek. Wat niet wil zeggen dat we die huwelijken bij voorbaat als verdacht bestempelen. We nodigen die mensen uit voor een interview. Als daaruit blijkt dat er bijkomend onderzoek nodig is, bijvoorbeeld omdat ze elkaar totaal niet blijken te kennen of geen gemaanschappelijke taal spreken, schakelen we de procureur in. Wij leveren enkel advies, de procureur beslist. In 25 à 30 procent van de gevallen werd het huwelijk daadwerkelijk geweigerd. Maar zelfs dan leggen we de koppels uit dat ze nog wettelijk gezien beroep kunnen aantekenen. We gaan altijd erg transparant en objectief te werk.”

In het geval van François en Elena sprak de rechter in beroep wel zijn zegen uit. Het echtpaar is inmiddels bijna twee jaar getrouwd en nog heel gelukkig. “Maar we hebben wel een hele lijdensweg achter de rug”, vertelt Kerkhofs. “Omdat onze rechtszaak voortdurend werd uitgesteld, kwam Elena’s visum op een bepaald moment te vervallen. Vijf dagen heeft ze in een asielcentrum moeten doorbrengen, bang dat ze uitgewezen zou worden. Als ik terugdenk aan de respectloze manier waarop ze toen is behandeld, word ik weer woedend.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234