Vrijdag 30/07/2021

CD&V

Voorzittersstrijd bij CD&V: het regent kandidaten

Raf Terwingen is voorlopig de laatste om zich kandidaat te stellen. Beeld RV
Raf Terwingen is voorlopig de laatste om zich kandidaat te stellen.Beeld RV

Ook Raf Terwingen, burgemeester van Maasmechelen, stelt zich kandidaat als voorzitter van CD&V. Dat brengt de teller op drie. De kans is groot dat er vrijdag nog bij komen. Een poging van een aantal kandidaten om de krachten te bundelen mislukte eerder deze week.

Vincent Van Peteghem en Katrien Partyka kwamen woensdag al uit de kast. Donderdag stuurde Raf Terwingen zijn kandidatuur de wereld in. Net als de twee andere kandidaten is ook hij burgemeester, van Maasmechelen. Volgens hem moeten leden niet langer de basis vormen, maar wel de top van de partij worden. Het is pas de tweede keer sinds 1993 dat er bij een CD&V-voorzittersverkiezing meer dan één kandidaat opstaat.

Wellicht zal het aantal kandidaten nog stijgen. Nog anderen zitten klaar. Deze week werden nochtans verwoede pogingen achter de schermen ondernomen om een kakofonie van kandidaten te vermijden. Bedoeling was om een soort collectief op poten te zetten – een strekking die pleit voor fundamentele verandering, maar wel op een verantwoorde manier.

Woensdag was er een korte ontmoeting tussen een aantal kandidaten in spe om te kijken of niet beter kon worden samengewerkt. Onder anderen jongerenvoorzitter Sammy Mahdi, burgemeester van Roeselare Kris Declercq en Joachim Coens, de Zeebrugse havenbaas en burgemeester van Damme, zouden aanwezig zijn geweest. Net als ex-Unizo-topman en huidig Febelfin-baas Karel Van Eetvelt, al had die eerder een adviserende rol. Het doel? Beter één sterke frontrunner met brede steun, dan een strijd tussen misschien wel vijf kandidaten of meer.

Persoonlijke ambities

De ontmoeting was kort, maar kwam volgens verschillende aanwezigen nooit van de grond. Sommige deelnemers zouden het te moeilijk hebben gehad om hun persoonlijke ambities opzij te schuiven. De vraag is nu of de kandidaten het alleen zullen proberen. Gisteravond hielden ze hun kaarten tegen de borst.

Bij CD&V valt te horen dat Joachim Coens een kandidatuur sterk zou overwegen. Van Eetvelt zou de sprong alleen wagen als hij carte blanche krijgt, maar die garantie heeft hij niet. Hij zou daarom passen.

Declercq schept vrijdag duidelijkheid over zijn kandidatuur, maar ook hij zou bedanken voor de eer, valt te horen. Als dat klopt, zou dat kansen scheppen voor streekgenoot Hendrik Bogaert, die de ideologische koers van CD&V graag naar rechts zou bijsturen. Ook hij denkt nog na over een kandidatuur.

De verwachting is nog steeds dat jongerenvoorzitter Sammy Mahdi een gooi zal doen naar het voorzitterschap. Mogelijk verzamelt hij ook een aantal adjudanten rond zich. De kans is reëel dat hij vandaag in zijn kaarten laat zien.

Visietekst

De strijd ligt helemaal open. Ook ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem mengde zich donderdag in de debatten. Zonder zich expliciet kandidaat te stellen, pleitte hij in een visietekst op Facebook voor een koerswijziging van de partij, weg van de christelijke zuil. “CD&V moet van een klassieke politieke partij, die stoelde op intensieve samenwerking met een klassiek middenveld, evolueren naar een democratische unie op basis van individueel lidmaatschap en engagement”, klonk het.

Pieter De Crem publiceerde een visietekst op Facebook. Beeld BELGA
Pieter De Crem publiceerde een visietekst op Facebook.Beeld BELGA

De Crem zet zich daarmee af van Partyka en Van Peteghem, allebei lid van de ACW-vleugel bij CD&V. Donderdag bleef onduidelijk of hij in de race stapt.

De vraag is vooral of hij veel kans maakt. De ACW-vleugel is nog altijd erg machtig binnen de partij. Bovendien speelt zijn lange staat van dienst eerder in zijn nadeel dan in zijn voordeel. Menige partijgenoot is ervan overtuigd dat de voorzitter een fris gezicht moet zijn. De Crem mag dan wel zeggen dat hij geen deel uitmaakt van het partij-establishment, als minister valt dat moeilijk te verdedigen.

Kamerlid Nahima Lanjri, zelf ACW’ster, was donderdag kritisch voor De Crem in Villa Politica. “Als Pieter niet tot het establishment behoort, wie dan wel?”, klonk het bedenkelijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234