Zondag 29/01/2023

Voorzitter: "Wilt u nu eindelijk eens de waarheid vertellen?"

Op de tweede dag van het proces tegen Mieke Hendriks (47) uit Tienen en Benny Vanderwegen (54) uit Laakdal voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven, zijn de getuigen gehoord die aanwezig waren in dancing De Casteleyn in Bekkevoort in de nacht dat slachtoffer Charly Enckels (46) om het leven kwam. De Limburger die al enkele jaren in Tienen woonde, kwam in de nacht van 29 op 30 november 2008 om het leven door een combinatie van vergiftiging en klappen op het hoofd.

Anneleen De Vel

Suzy V.D., de boezemvriendin van Mieke Hendriks, legde met bevende rechterhand de eed af en leek nadien geen rekening te houden met haar belofte om de waarheid te spreken. Zo legde ze verschillende verklaringen af over het feit of ze al dan niet wist of Mieke medicijnen in het glas van Charly had gedaan om hem te bedwelmen. Daarna wist ze niet wat erin zat, vijf minuten later herinnerde ze zich het wel. Daarna legde ze verschillende verklaringen af omtrent de aanwezigheid van poeder op de bodem van het glas.

Voor assisenvoorzitter Hartoch was de maat vol: "U moet niet met mijn voeten spelen. U hebt verschillende antwoorden gegeven op de vraag of u wist dat Mieke iets in Charly zijn drank had gedaan. Daarna verklaart u dat u wist dat Mieke het poeder erin deed om Charly te doen slapen. U wist dat er geknoeid was met het drankje en dat dit gevaarlijk was. U drinkt een wedstrijdje ad fundum met Charly en toch doet u niets?"

"Meineed is strafbaar"
Daarna verklaarde Suzy dat Charly zijn roes ging uitslapen in Tienen, hoewel ze tegen de politie had gezegd dat hij naar Zonhoven was gegaan. "Wilt u nu eindelijk eens de waarheid vertellen, meineed is strafbaar", brieste de voorzitter. Toen meester Vosters, die Mieke verdedigt, enkele vragen stelde waarop Suzy opeens zei dat ze zich enkele zaken niet meer herinnerde, werd het ook voor de advocaat teveel. "U was aanwezig op de avond dat iemand vermoord werd, hoe kan u dat vergeten zijn?"

De echtgenoot van Suzy, Fabrice D., verklaarde dat Charly heel zat was toen hij de Casteleyn binnenkwam. Hij kon amper op zijn benen staan. Waarop Hartoch reageerde: "Niemand heeft dit ooit verklaard. Het afleggen van andere verklaringen is blijkbaar een ziekte in de familie, ik begin het een beetje zat te worden."

Nog één kans
Daarna verklaarde de getuige dat hij, ondanks zijn positie naast de discobar waar hij alles kon zien, weinig had opgemerkt die avond. "Met wie zijn voeten zijt gij aan het spelen. Want als het met de mijne zijn, gaat het slecht aflopen. Ik geef u nog één kans", reageerde de voorzitter geïrriteerd. Daarop meldde de man dat hij door een arbeidsongeval maar 70 procent van zijn hersenen kan gebruiken. "Ik kan over een half uur vergeten zijn wat er verteld is", aldus Fabrice D. Hierdoor vroeg de voorzitter zich af wat zijn bijdrage was als getuige.

Fabian H., de minnaar van Suzy, bevestigde dat beschuldigde Benny Vanderwegen een relatie wou met Mieke. Toch had hij die avond geen zin om naar de dancing te gaan. Hij bevestigde dat Mieke en Suzy van het toilet kwamen met een glas met poeder om aan Charly te geven. Hij stelde zich geen vragen bij het poeder in het glas en de ad fundum waarbij Charly het grootste deel opdronk. "Iedereen die aan het tafeltje met Charly stond, wist wat er in zijn glas zat, behalve Charly zelf", verklaarde Fabian zonder de minste emotie. Hij verklaarde nadien spijt te hebben omdat hij niet had ingegrepen.

Leugens
Ook Nicky L., de zoon van Mieke, legde tegenstrijdige verklaringen af. Hij verklaarde dat hij enkele leugens vertelde om zijn moeder te beschermen. Toen Hartoch vroeg waarom hij dit deed wanneer zijn moeder niets te verwijten viel, volgde een lange stilte.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234