Maandag 27/06/2022

Voorzitter Vlaamse scholierenkoepel klust bij als escort

Hij moest naar eigen zeggen niet kiezen tussen zijn voorzitterschap van de Vlaamse scholierenkoepel en zijn bijbaantje als prostitué maar hij deed het toch. 'Ik verdien geld met seks en dat is goed', zegt de 19-jarige Lyle Muns uit Bilzen.

Eigenlijk zou Muns nog tot oktober als voorzitter van de Vlaamse scholierenkoepel (VSK) de scholieren vertegenwoordigen bij toplui als Mieke Van Hecke en onderwijsminister Pascal Smet. Maar dinsdag diende Muns ineens zijn ontslag in. "Mijn eigen keuze. Niemand heeft me onder druk gezet", zegt hij. Dat bevestigt ook de Vlaamse Scholierenkoepel: "Van ons moest hij geen ontslag nemen omwille van zijn bijverdienste." Muns: "Mijn werk is onverzoenbaar met mijn rol als scholierenvoorzitter."

Die bijverdienste maakte Lyle Muns vorige donderdag zelf bekend op zijn blog. "Ik ben sekswerker, hoer, prostitué, tippelaar of hoe je het ook noemen wil", begint hij zijn coming-out. Hij zegt ook dat hij het niet langer geheim wilde houden.

In een rolstoel

"Klopt", vertelde hij gisteren aan De Morgen. "Ik zat daar al heel lang mee. Ik ben sowieso al vrij open van nature en vond het altijd vervelend om daarover te liegen." Muns zegt dat een ontmoeting op 'zijn werk' - zoals hij de prostitutie voortdurend noemt - de doorslag gaf. "Paul heeft MS en zit in een rolstoel. Hij is een man uit de duizend en focuste zich jaren op wat hij niet meer kon. Meer dan tien jaar had hij geen naakt lichaam meer mogen aanraken. Ik kon dat voor een beetje teruggeven. Ik besefte toen: er is niets mis met wat ik doe. Ik vind niet dat ik me daarover moet schamen. Maar er was dat gevoel van onrechtvaardigheid: dat we daar als samenleving niet over spreken."

Of hij toch niet beter had gewacht tot zijn mandaat bij het VSK in oktober afliep? "De fakkel was al zo goed als doorgegeven. Ik beëindig mijn engagement nu gewoon iets vroeger dan gepland", zegt hij. Muns ontkent ook dat hij het moment bewust uitkoos omdat zijn statement na zijn voorzitterschap misschien minder weerklank zou krijgen. "Het is nooit mijn bedoeling geweest hier een mediahetze van te maken. Maar toegegeven: in het jaar dat ik voorzitter was van de Vlaamse Scholierenkoepel ben ik nog nooit door zoveel journalisten als vandaag getelefoneerd. Dat toont dat er iets borrelt in onze samenleving. Dat er een taboe rust op sekswerk."

Muns beklemtoont dat hij met zijn biecht zijn werk niet wil propageren. "Ik zou niemand aanbevelen om mijn werk te doen. Maar het is wel een deel van onze samenleving. Ik hoop dat mijn verhaal een aanzet is tot een breder maatschappelijk debat, met politici en deskundigen. Zodat onze maatschappij meer open en volwassen aankijkt tegen sekswerk."

Bizar: helemaal onderaan zijn blog staat de zin "de auteur, Lyle Muns, kan de juistheid van de bovenstaande tekst niet garanderen of bevestigen en zodoende kan deze tekst niet als bewijsstuk gelden". Muns zegt dat hij daarvoor een specifieke reden heeft. "Maar ik deel die niet met de media."

Ex-sekswerker

Muns studeerde onlangs af in het secundair, humane wetenschappen. Zijn vele engagementen bij onder andere natuur- en holebiverenigingen zorgden er mee voor dat hij te weinig tijd heeft voor een doorsnee vakantiejob. Lyle Muns beklemtoont dat hij uit een middenklassengezin komt - vader is informaticus en moeder verpleegkundige. Muns neemt straks een sabbatjaar en wil daarna psychologie studeren. "Mijn werk heeft me al heel veel bijgeleerd. Ik zie kanten van de samenleving die maar heel weinig mensen te zien krijgen. Toch heb ik ook schrik voor de toekomst. Werk vinden als ex-sekswerker is niet evident."

Of hij zijn publieke outing dan al beklaagt? "Ik ben trots op wat ik heb gedaan. Ik ben eerlijk geweest."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234