Woensdag 25/11/2020

Voorzitter van Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, gooit volle gewicht in schaal en vraagt extra besparingenEurozone tikt Griekenland op vingers

Griekenland moet er alles aan doen om dit jaar het overheidstekort van 12,7 naar 8,7 procent van het bruto binnenlands product terug te dringen. Die boodschap kreeg de Griekse minister van Financiën, George Papaconstantinou, van zijn Europese collega’s.

BRUSSEL l Gisteravond vergaderden de ministers van Financiën van de eurozone (de eurogroep), vandaag komen de ministers van de andere EU-lidstaten erbij (voor een zogenaamde Ecofin). Griekenland is het belangrijkste agendapunt, al verwacht niemand concrete beslissingen.

Vanuit Duitsland, zowel Berlijn als Frankfurt, werden vorig weekend salvo’s afgevuurd in de richting van Athene. Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, ging zondag op de Franse televisie zelfs zo ver om Griekenland op te roepen “de extra maatregelen te nemen die nodig zullen zijn”.Sinds enkele dagen is er een woordenspel aan de gang over de noodzaak aan extra maatregelen. De Griekse regering heeft al twee besparingspakketten goedgekeurd. De Europese top sprak donderdag over “nodige extra maatregelen” na een evaluatie in maart. De Commissie heeft het over extra maatregelen indien nodig.Minister George Papaconstantinou vindt het niet verstandig nu al over bijkomende maatregelen te spreken. Het gaat dan ook over gevoelige ingrepen: een verhoging van de btw en het intrekken van de veertiende maand van ambtenaren. De regering-Papandreou heeft nu de steun van een meerderheid van de Griekse bevolking en zelfs vanuit de oppositie, maar hij is ervoor beducht dat die steun kan wegsmelten zodra de Grieken de vele besparingen aan den lijve ondervinden.

Aan Europese zijde blijft men erbij dat Griekenland geen financiële steun gevraagd heeft. Een ‘reddingsplan’ ligt dus niet (officieel?) op tafel. In april en mei moet de Griekse overheid voor 8 miljard euro overheidsschuld herfinancieren. Een recente herfinanciering werd echter ruim overschreven door beleggers. Ook kleinere financiële steun wordt (nog) niet besproken.Wat wel al volop ter discussie staat, is de controle op de overheidsstatistieken, zeker nu er meer duidelijkheid is over de manier waarop de Grieken de afgelopen jaren gelogen hebben.De naam Goldman Sachs zoemde al een tijdje in de media als het over Griekenland ging. The New York Times kwam nu echter met concrete dossiers over gesjoemel met Europese overheidsschulden. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs speelde daarin een hoofdrol.Begin november, enkele weken voor de Griekse crisis uitbrak, stelde een team van Goldman Sachs de Griekse overheid voor om via een afgeleid product de financiering van de gezondheidszorg naar de toekomst te verschuiven. Het product leek erg op dat van huiseigenaars in financiële nood die een tweede hypotheek op hun huis nemen om hun kredietkaartschulden af te betalen.Beide partijen kenden elkaar al. In 2001, vlak nadat Griekenland toegelaten werd tot de eurozone, hielp Goldman Sachs de Griekse overheid aan miljarden. Maar omdat de transactie niet als een lening maar als een valutatransactie werd geboekt, werden de cijfers niet in het overheidstekort opgenomen. Zo werd het begrotingstekort boekhoudkundig gedrukt.

Volgens de Amerikaanse krant was Goldman Sachs niet de enige die op een creatieve manier Europese regeringen hielp hun begrotingscijfers op te smukken. Blijkbaar hebben heel wat Europese overheden toekomstige inkomsten verkocht in ruil voor de nodige contanten.Griekenland verpatste de inkomsten van de luchthavens, de autowegen en de loterij. Daarbij bleken de bankiers en de Grieken niet vies te zijn van enig cynisme en het gebruik van mythologie. Zo werd de transactie met de inkomsten van de luchthavens en de snelwegen genoemd naar Aeolos, de god van de wind. De transactie met de loterij-opbrengsten kreeg de naam Ariadne, naar de vrouw die Theseus uit het labyrint hielp te ontsnappen nadat hij de Minotaurus had gedood.De impact van de operatie was spectaculair. In 2002 boekte Griekenland een tekort van 1,2 procent van het bruto binnenlands product. Eurostat corrigeerde dat in 2004 naar 3,7 procent. Nu gaat men ervan uit dat het deficit toen 5,2 procent bedroeg. Kortom, er waren vier procentpunten ‘weggetoverd’.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234