Woensdag 22/01/2020

Voorzitter Theyskens ontslaat na overleg met parket Mardulier, Fassotte en Deman op staande voet

Theyskens: 'Voor de omkoping wijs ik in de eerste plaats naar de sportieve staf, met trainer Put en assistent Deman voorop''We beschikken over voldoende bewijzen, de feiten wegen zwaar genoeg om hen te ontslaan'

'Lierse verdient dit georganiseerde bedrog niet'

Bij Lierse rollen de koppen. Volgens voorzitter Leo Theyskens verschafte het parket van Brussel hem voldoende bewijzen dat doelman Cliff Mardulier, aanvoerder Laurent Fassotte en assistent-trainer Patrick Deman een actieve rol gespeeld hebben in het gokfraudeschandaal. Theyskens ontsloeg de betrokkenen op staande voet, maar ging ook frontaal in de aanval tegen ex-trainer Paul Put en ex-manager Gaston Peeters.

Tongerlo

Eigen berichtgeving

Bart Fieremans

'Operatie Schone Handen", onder die noemer is de Liersepreses vastberaden zijn club te zuiveren. Niet langer lijken de Liersespelers Cliff Mardulier en Laurent Fassotte en assistent-trainer Patrick Deman de vermoorde onschuld te kunnen spelen. Een dag nadat het gerecht bij hen een huiszoeking had verricht en hen voor verhoor had opgepakt, hield Lierse enkele uren crisisberaad. 's Avonds maakte Theyskens bekend het trio met onmiddellijke ingang te ontslaan.

Voor die drastische maatregel moest Lierse voldoende grond hebben. Theyskens nam de beslissing na overleg met het parket van Brussel, dat de zaak uitspit. "We beschikken over voldoende bewijzen, de feiten zijn zwaarwichtig genoeg", zo is Theyskens zeker van zijn zaak. Het gerecht maakte Theyskens alleszins veel wijzer dan een onderhoud dat hij eerder op de dag had met de betrokken spelers en assistent-trainer. "Ze hebben ontkend noch bevestigd, en hielden zich aan de geheimhoudingsplicht."

Na dat verhoor op het trainingscentrum van Tongerlo was het trio inderdaad erg karig met commentaar. Doelman Cliff Mardulier maakte zich als opgejaagd wild uit de voeten. "Ik mag niets zeggen van het gerecht." Zijn naam was eerder al door de Panorama-reportage in verband gebracht met omkoping. Bij de politieondervraging zou hij zich verantwoord moeten hebben voor grote gokbedragen in een casino in Breda.

Op basis van telefoonverkeer en verdachte geldtransfers op bankrekeningen had het parket woensdag ook Fassotte en Deman ondervraagd. Volgens bepaalde media hebben zij bekend geld van de Chinees Ye ontvangen te hebben om wedstrijden te vervalsen. Gisteren ontkende Fassotte die aantijging: "Ik heb niets gekregen van de Chinees, of van wie dan ook. Ik ben verwonderd over de onjuiste informatie in de pers." Fassotte wil ook een klacht indienen voor laster en eerroof en voor schending van het onderzoeksgeheim.

In het onderzoek van het parket zijn intussen ook Liersedoelman Yves Van der Straeten en ex-Liersespelers Marius Mitu, Laurent Delorge en Ninoslav Milenkovic verhoord, zij het enkel als getuige. Theyskens roemde het "schitterende werk" van het parket. Dat Lierse als een van de eerste clubs aan de beurt komt, is volgens de voorzitter geen toeval: "Wij brachten de bal aan het rollen. In november vorig jaar diende de club al een strafklacht in met burgerlijke partijstelling tegen genoemde en ongenoemde figuren, met als spilfiguur de Chinees Ye. Wij werkten transparant samen met het parket. Onze mooie club verdient geen georganiseerd bedrog."

Volgens Theyskens maakte Lierse eerder al schoon schip door trainer Paul Put en manager Gaston Peeters te ontslaan. Gisteren ging hij frontaal in de aanval tegen beiden. "Peeters gedroeg zich maandenlang als de bodyguard van Ye. Ik acht hem verantwoordelijk voor het binnenbrengen van de Chinees bij Lierse." De voorzitter sluit niet uit dat Peeters betrokken is bij het omkoopschandaal zelf. "Maar voor de omkoping wijs ik in de eerste plaats naar de sportieve staf, met trainer Put en assistent Deman voorop. Eric Van Meir staat wel buiten alle verdenking."

Theyskens meent dat nog vele koppen zullen rollen in het omkoopdossier. "Vandaag worden de kleine jongens gestraft, maar ik ben ervan overtuigd dat ook de strategen, de echte schuldigen, zullen worden geïdentificeerd."

Eén kanttekening: Zheyun Ye waarde al sinds begin vorig jaar in Lierse rond. Het duurde tot november eer SK Lierse klacht indiende. Of de voorzitter niet eerder in de smiezen had dat er iets niet pluis was. Theyskens: "Ik ben misleid door het oude bestuur rond Gaston Vets en Chris De Nijn. Zij schermden met een investeerder. Het verhaal was wazig, maar ik wist ook niet dat ze eerder al vaak met hem rond tafel hadden gezeten. Ik heb Ye de eerste keer ontmoet op 25 april 2005. In één uur heb ik beslist dat ik niets met die man te maken wilde hebben."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234