Vrijdag 17/01/2020

Voorzitter Theyskens hecht weinig geloof aan motieven van spijtoptant

'Deman wilde Lierse redden? Absolute onzin'

In ruil voor straffeloosheid praatte ex-Liersehulptrainer Patrick Deman de helft van zijn ploeg aan de galg. 'Maar we deden het niet uit geldgewin, wel om de club te helpen redden', luidt de motivatie van Deman in het uitgelekte gokfraudedossier van het bondsparket. Huidig Liersevoorzitter Leo Theyskens reageert: 'Hoe naïef moet je zijn om dat te geloven? Het gaat om puur egoïstisch winstbejag.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Fieremans

Ook al staat de spijtoptantenregeling van Patrick Deman juridisch op losse schroeven, ze leverde het bondsparket heel wat interessante informatie op. Deman noemde de betrokken spelers, de verkochte matchen en de gekregen bedragen. Zo zou doelman Cliff Mardulier in totaal 61.250 euro ontvangen hebben voor vier wedstrijden. Laurent Fassotte streek tussen 52.000 en 57.000 euro op voor vijf matchen. Om te verliezen van Standard op 15 januari 2005 incasseerden Marius Mitu, Laurent Fassotte, Laurent Delorge, Igor Nikolovski en Yves Van der Straeten elk 18.500 euro. Deman zegt ook dat Ninoslav Milenkovic alleen het duel tegen Charleroi op 16 april 2005 hielp manipuleren. Trainer Paul Put gaf elke betrokkene toen 20.000 euro.

Volgens Deman hebben haast alle betrokkenen, incluis hemzelf, de bedragen na chantage van Zheyun Ye terugbetaald. De gokchinees was woedend na de 1-1 van Lierse op Anderlecht op 18 februari 2005. Volgens Ye moest Lierse met meer dan drie goals verschil verliezen. Deman: "Ye had door dat resultaat 3 miljoen euro verloren." Daarna is het dreigen begonnen. Deman verklapte hoe Ye zijn gezin viseerde: "Je hebt een mooi zoontje, het zou leuk zijn om verder te leven met zo'n mooi zoontje."

Deman beweert ook dat hij en trainer Paul Put de spelers in de omkoopzaak betrokken om Lierse te redden. Ye zou het noodlijdende Lierse makkelijker kunnen overnemen als de club in de rangschikking zou zakken. Dat verhaal neemt Liersevoorzitter Theyskens niet ernstig: "Klinkklare onzin. Hoe naïef moet je zijn om dat te geloven? Zeker Put handelde uit puur egoïstische motieven. Het gaat om de drang naar geld." Theyskens begrijpt wel dat sommige spelers niets durfden zeggen. "Er is gedreigd om gevoelig materiaal van feestjes naar buiten te brengen. Bepaalde spelers zijn zelf door Put bedrogen omdat ze niet betaald werden."

Deman brengt ook nog huidige Liersespelers in opspraak, zoals Kacic of Van der Straeten. Voorlopig worden ze niet ontslagen. "We hebben geen formele bewijzen", zegt Theyskens. "We gaan ons niet nodeloos verzwakken als andere clubs niet even consequent zijn."

Daarmee doelt hij onder meer op GBA, dat zich nog bezint over Milenkovic. De zaak is in handen van huisadvocaat Walter Vermeulen. "We zijn niet bang om een beslissing te nemen", zegt voorzitter Jos Verhaegen. Deman brengt ook GBA-spelers Daniel Cruz en Mohammed Messoudi in opspraak. Zo was Messoudi ingegaan op een uitnodiging van Ye voor een reis naar Shanghai. Deman vertelt in het weekblad Humo hoe hij via Mitu hoorde van die leuke trip: "Ze hebben gefeest tot en met. Ze mochten kiezen uit een tiental hoertjes om mee naar boven te gaan..."

Verhaegen heeft zware bedenkingen bij de verklaringen van Deman: "Wie moet ik geloven, Messoudi of Humo? Messoudi is deze middag (gisteren, BF) nog bij mij geweest en zegt dat er totaal niets van waar is. Die jongen zat te schreeuwen. Zijn moeder is moslim, je moet niet vragen hoe dat overkomt bij zijn familie. Stel dat het niet klopt wat Deman zegt, dan is dat toch het ergste wat er is. Ik vond het heel bedenkelijk hoe Deman op tv zijn maats aan de galg praat, terwijl hij als een van de aanstekers vrijuit zal gaan voor de bond. Dat begrijp ik niet."Germinal Beerschot bezint zich opnieuw over lot van Milenkovic

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234