Donderdag 19/09/2019

Update

Voorzitter Moslimexecutieve in beschuldiging gesteld

Beeld UNKNOWN

Coskun Beyazgül, de voorzitter van de ter ziele gegane Moslimexecutieve, is door de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise in staat van beschuldiging gesteld voor valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en misbruik van vennootschapsgoederen. Beyazgül was ook voorzitter van de vzw Beheer van Financiën van de Executieve. Het is in die hoedanigheid dat hij in beschuldiging is gesteld. Dat meldt het Brusselse parket .

Naast Beyazgül zijn ook de penningmeester van de vzw, Atila Aydogdu, en Benjeloul Kissi, ex-ondervoorzitter van de Moslimexecutieve, in staat van beschuldiging gesteld. Tegen die laatste liep al een gerechtelijk onderzoek.

Onregelmatigheden in boekhouding
De nieuwe ontwikkelingen in de onderzoeken naar misbruiken bij de Moslimexecutieve komen er na de ontbinding van de Executieve en de financieringsvzw. Volgens het parket zijn daarbij een aantal onregelmatigheden in de boekhouding aan het licht gekomen. Zo zouden er onredelijk grote uitgaven gebeurd zijn die zouden geleid hebben tot de ontbinding van de rechtspersoon.

Zoveelste episode
De inbeschuldigingstelling van de voorzitter en de penningmeester van de Moslimexecutieve is slechts de laatste aflevering in de gerechtelijke saga rond de Moslimexecutieve. De twee vorige voorzitters van de Executieve, Nourredine Moulahjoum en Mohammed Boulif, waren ook al het voorwerp van gerechtelijke onderzoeken. Moulahloum werd in 2005 al van alle schuld vrijgesproken maar het onderzoek tegen Boulif loopt nog.

Verdacht geld voor terrorisme
Dat onderzoek begon eind 2006 toen bleek dat computermateriaal dat onder het bewind van Boulif was aangekocht niet kon teruggevonden worden bij de Executieve. De man werd er ook van verdacht geld gestort te hebben aan de voor terrorisme veroordeelde Nizar Trabelsi. Boulif zat in januari 2007 een week in de cel maar toen het bewuste computermateriaal toch aanwezig bleek in de lokalen van de Executieve, werd de man vrijgelaten.

Nacht in de cel
Tijdens het onderzoek naar Boulif stootten de Brusselse speurders ook op andere verdachte financiële toestanden bij de nieuwe leiding van de Executieve. De Franstalige ondervoorzitter van de Executieve, Benjeloul Kissi, werd daarbij verdacht van valsheid in geschrifte, verduistering van vennootschapsgoederen en verduistering en bracht in december 2006 een nacht in de cel door.

In september 2007 liet onderzoeksrechter Michel Claise de lokalen van de Moslimexecutieve verzegelen en werd een voorlopig bewindvoerder aangesteld. De financieringsvzw Beheer van Financiën van de Executieve, zelf werd als rechtspersoon ook in staat van beschuldiging gesteld en ondervoorzitter Kissi verdween in de cel.

In vereffening
In oktober stapten dan tien van de zeventien leden van de Executieve op en afgelopen vrijdag slaagde de Executieve er niet in die te vervangen, waarop ze in vereffening ging. Ondertussen had minister van Justitie Jo Vandeurzen ook al beslist de subsidies te schorsen.
(belga/eb)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234