Vrijdag 22/01/2021

Verkiezingen

Voorzitter Jong CD&V verhuist van Molenbeek naar Vilvoorde

Sammy Mahdi verhuist van Molenbeek naar Vilvoorde.Beeld BELGA

Sammy Mahdi, een van de opkomende talenten van CD&V, verruilt Molenbeek voor Vilvoorde. Hij wil het zelf niet gezegd hebben, maar in Brussel kan hij zijn ambities niet genoeg waarmaken. 

De twintiger wordt niet uitgestuurd door het nationaal partijbestuur, het gaat om een verhuis uit eigen beweging. Het was Peter Van Kemseke, de kopman van CD&V in Vilvoorde, die hem twee maanden geleden polste. “Ik had toen al de déclic gemaakt dat ik weleens wou verhuizen”, zegt de columnist van De Morgen. “In de Vlaamse rand zijn er heel wat uitdagingen en Vilvoorde is uiteindelijk maar een paar kilometer verderop. Dat ik daar de hele bevolking kan aanspreken en overtuigen, maakt de uitdaging aanlokkelijk. Bovendien staat er daar een jonge en dynamische ploeg op het veld. Die wil ik graag versterken.”

Of Mahdi in 2018 de lijst zal trekken, is nog niet beslist. Zo ja, dan zal hij het duel aangaan met de bekende sp.a-burgemeester Hans Bonte. “Ik ben misschien nog naïef, maar ik zie politiek niet als een boksmatch”, zegt hij. “Ik werk graag samen met iedereen die de samenleving wilt versterken. Het is mij nooit om het postje of plaats op de lijst te doen.”

Mahdi is bij lange niet de enige talentvolle christendemocraat die ooit Brussel verlaten heeft. Meer dan vier decennia geleden was er een zekere Jean-Luc Dehaene, oorspronkelijk een Bruggeling, die van Molenbeek naar Vilvoorde verkaste. “Niet dat ik me wil meten met een oud-premier”, zegt Mahdi. “Al is hij wel een van mijn grote voorbeelden. Dehaene stond voor no-nonsensepolitiek. Besparingen noemde hij geen ‘rationaliseringsoperatie’, hij was rechtuit tegen de mensen. Mocht er toen al Twitter bestaan hebben, hij zou het nauwelijks gebruikt hebben.”

Frustratie

Mahdi wil het zelf niet gezegd hebben, maar voor een ambitieus en Vlaams politicus kan het behoorlijk frustrerend zijn om in Brussel aan politiek te doen. Franstalige kiezers overtuigen, het is haast niet te doen. “Wie tevreden is met een plek met minder macht en aanzien kan nochtans best in Brussel blijven. In het Brussels Parlement raak je als Nederlandstalig politicus met relatief weinig stemmen verkozen”, zegt politicoloog Nicolas Bouteca. “Wie nationaal carrière wil maken, kan sinds de splitsing van de kieskring B-H-V beter vertrekken. Nederlandstaligen raken in Brussel niet meer verkozen voor de Kamer. Mahdi heeft duidelijk zelf grote ambities én de partij heeft grote plannen met hem.”

Oneerbiedig gezegd: de verhuis komt CD&V goed uit omdat ze Mahdi daar kunnen ‘verzilveren’ in Vilvoorde. In de Brusselse rand wonen niet veel bekende CD&V’ers, in Molenbeek heeft Benjamin Dalle – nu directeur van de studiedienst – al zijn adres. In een stad als Vilvoorde kan een politicus met een migratieachtergrond ook extra stemmen opleveren. “Onderzoek heeft immers uitgewezen dat kiezers met een migratieachtergrond vaker stemmen op kandidaten uit die groep”, zegt Bouteca nog.

Mahdi is niet de enige CD&V’er die binnenkort de hoofdstad zou kunnen verlaten. Al maandenlang doet het gerucht de ronde dat Steven Vanackere, voormalig minister, Brussel zou inruilen voor West-Vlaanderen. Hij zou verhuizen naar Blankenberge. Vanackere zou daar dan de lijst trekken voor de federale verkiezingen van 2019. “Het kan verklaren waarom West-Vlaming Hendrik Bogaert zich de laatste tijd meer profileert”, duidt Bouteca. Het partijhoofdkwartier wou over deze geruchten niks kwijt.

Andere partijen

Uiteraard zijn CD&V’ers niet de enige politici die in het Brusselse hun verhuisdozen pakken. Recent was er bij N-VA Sander Loones. Zolang hij nog achter de schermen werkte, woonde hij in Brussel. Toen hij op de voorgrond trad, verhuisde hij naar West-Vlaanderen. Zijn vader en grootouders waren er allemaal kustburgemeester, wat meteen een netwerk en mogelijk arsenaal aan stemmen oplevert. “Een Nederlandstalige politicus die de ambitie heeft om België echt te veranderen,” vat Bouteca samen, “heeft in Brussel maar weinig te zoeken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234