Woensdag 19/01/2022

Voorzitster Geysen fluit Van Bellingen terug

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Als Wouter Van Bellingen, politiek secretaris van Vl.Pro, echt wil beginnen te timmeren aan een progressief front, dan zal dat alvast niet in naam van zijn partij zijn. De prioriteiten van voorzitster Bettina Geysen liggen elders: net in de duidelijke profilering van de partij binnen het links-progressieve partijlandschap.

Bij andere partijen is er veel meer animo over het voorstel, dat zelfs meteen een uitgestoken hand van PVDA, CAP en Groen! oplevert. 'Laten we rond een concreet thema aan tafel gaan zitten', klinkt het.
Zowat iedereen is gewonnen voor progressieve frontvorming, maar hoe die er dan wel moet uitzien, is voer voor discussie. Net op dat punt bleef Van Bellingen in zijn voorstel (DM 6/6) zeer vaag.

"De eerste stap is dat we met elkaar beginnen te praten en ons verenigen rond een gezamenlijk project", zei hij. En zie, prompt regent het bij de andere partijen ideeën over wat zo'n project zou kunnen zijn. Groen!-voorzitster Mieke Vogels schuift de Lange Wapperbrug in Antwerpen of kinderopvang naar voor. CAP, het Comité voor een Andere Politiek, denkt aan een gezamenlijke steunverklaring aan de vakbondsacties van volgende week als vertrekpunt. En PVDA wil een van de prioriteiten uit die actieweek, een verlaging van de btw op gas en elektriciteit tot 6 procent, naar voor schuiven als gemeenschappelijke basis.

Concrete samenwerking rond actiepunten dus, eerder dan het opzetten van grote, gemeenschappelijke structuren, laat staan kartels. "Ik denk niet dat mensen nu op een discussie over wie waar op een lijst zou gaan staan zitten te wachten", zegt Vogels. "We moeten ook niet over alle tegenstellingen heen fietsen. Als de politiek verschraalt tot een links en een rechts blok, leidt dat tot verkleutering", meent Peter Mertens (PVDA). Alleen CAP houdt met Jef Sleeckx de droom van een grote linkse structuur levend. En Van Bellingen zelf haastte zich gisteren om te zeggen dat hij níét op kartels aanstuurt.

En dan is er nog de vraag wie er mag meedoen. Zo geeft sp.a-voorzitster Caroline Gennez aan dat wat haar betreft ook progressieve liberalen en de linkervleugel van CD&V in aanmerking komen. De inclusie van klein-links is anderen dan weer een doorn in het oog. "Met klein-klein-links kun je samenwerken, maar met mate", zegt Vogels. "Front vormen met oud- tot extreem links is niet aan de orde", zegt Geysen. "Zij staan haaks op ons links-liberalisme."

Daarmee zet Geysen zich zelfs het scherpst af tegen het voorstel van haar partijgenoot. "Dit is geen partijstandpunt, Vl.Pro is niet aan zet, we werken volop aan ons eigen profiel en dan heeft de partij geen baat bij een flou artistique." Geysen zegt net niet dat Van Bellingen met zijn voorstel lijnrecht ingaat tegen haar strategie om de partij in de markt te zetten. "Maar als we zoiets zouden willen realiseren, zouden we daar eerst binnen de partij, ook met de voorzitter, over praten en zouden we achter de schermen, vermoedelijk lokaal, zien wat kan."

Van Bellingen mag wel ingaan op de uitnodigingen die hij onder meer van CAP en PVDA kreeg, "maar hij kan er in geen geval in naam van de partij spreken." Op de site van de partij is trouwens geen spoor van het voorstel en ook de jongeren verspreidden een vernietigend communiqué. Maar Van Bellingen gaat door: "Ik heb blijkbaar een gevoelige snaar geraakt. Voor mij gaat het om de inhoud, over een antwoord bieden op conservatieve krachten. Jammer dat sommigen het anders interpreteren. Maar de partij voert vrijheid hoog in het vaandel."

Bij Groen! en sp.a is het enthousiasme eerder lauw, al wordt er wel voor progressieve samenwerking gepleit. "Ik ben voor samenwerking, maar daar steek ik nu niet de grootste energie in. Het is een beetje een slag in het water", zegt sp.a-voorzitster Caroline Gennez. Er gebeurt trouwens zelfs al een en ander. Zo wil Groen! de teksten in het kader van het Horizoncongres aftoetsen bij sp.a-Vl.Pro en werken de fracties van Groen! en sp.a in de Kamer al samen. "Als we samen in de oppositie zitten, lukt het blijkbaar beter", merkt Vogels op. "Maar het gebeurt te weinig. En zo komt het dat links geen weerwoord heeft tegen rechts. We hebben een schrijnende nood aan hoopvolle alternatieven, zodat mensen geloven dat het nog anders kan dan rechts wil laten geloven."

Rabiate tegenstand tegen het voorstel is in elk geval schaars. Enkel de Linkse Socialistische Partij, een afscheuring van CAP, liet gisteren weten dat ze onder geen beding wil samenwerken met "partijen die deel uitmaakten van het neoliberale beleid, zoals Groen!, sp.a en Vl.Pro". (Liesbeth Van Impe)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234