Zaterdag 03/12/2022

AnalyseEpidemie

Voorzichtig positief nieuws: Britse variant verspreidt zich minder snel dan gevreesd

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De Britse variant zou niet 65 procent besmettelijker zijn, maar eerder 40 tot 50 procent. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van de data uit de testlabo’s. Daardoor zou het wat langer duren eer de Britse variant voor het gros van de nieuwe besmettingen zorgt.

Jorn Lelong

Het aandeel van de Britse variant in ons land schommelt tussen de 20 en 25 procent. “Tegenover vorige week is dat dus een status quo. Dat is goed nieuws”, zegt viroloog Piet Maes (KU Leuven). Tweemaal per week bezorgt hij, samen met collega-virologen en statistici, een update met de virusvarianten die in ons land circuleren aan de regering.

Uit dat nieuwe rapport blijkt dat de Britse variant niet 65 procent besmettelijker is, maar eerder 40 tot 50 procent. Dat ligt in lijn met studies uit het Verenigd Koninkrijk, waar de besmettelijk eveneens werd bijgesteld naarmate meer data beschikbaar werden. “Je moet altijd met twee woorden spreken, maar met de gegevens die we nu hebben, ziet het er niet naar uit dat tegen eind februari de Britse variant het gros van de nieuwe besmettingen voor zijn rekening gaat nemen. We denken nu eerder eind maart of april”, zegt Maes.

Voorzichtig positief nieuws, en dat nadat er grote onrust was toen in de conclusie van het rapport van vorige week geschreven werd dat bij ongewijzigd beleid de Britse variant tegen eind februari de bestaande broertjes ging verdringen. De huidige situatie – met gemiddeld 2.000 á 2.500 besmettingen per dag en licht dalende ziekenhuisopnames – zou daardoor snel weer plaatsmaken voor de gekende exponentiële curves. “Maar eigenlijk schetste dat rapport een worstcasescenario”, zegt Maes. “Zo’n projecties zijn nuttig, maar ze moeten wel voorzien worden van duiding. Die miste ik in alle doemberichten die erover verschenen.”

Strenge maatregelen

Dat de Britse variant hier dominant zal worden, daar wijzen inmiddels alle studies op. Maar dat hoeft niet te betekenen dat we sowieso de controle op de curves verliezen. De Britse variant heeft vooral lelijk huisgehouden in landen die de teugels op een slecht moment lieten vieren, zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland en nu vooral Portugal. Net zoals dat ons overkwam bij de tweede golf. “Dan krijgt zo'n besmettelijkere variant een voedingsbodem waarvan hij maar al te graag gebruikmaakt”, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano).

Maar die voedingsbodem is er in België minder, gezien we al een hele tijd met strenge maatregelen leven. “We hebben hier een goed evenwicht tussen een goede controle en maatregelen die streng maar houdbaar zijn. Het is dan vooral zaak om niet te snel te versoepelen, zelfs als de situatie gunstig lijkt. Ik maak me dus meer zorgen over het draagvlak dan over die varianten zelf.”

Als een nieuwe golf met een besmettelijkere variant terugdringen een schier onmogelijke taak lijkt, onthou dan: we hebben het al eens gedaan. In de zomer werd de D614G-variant dominanter in Europa, en die was ook besmettelijker. “In augustus dreigde met de uitbraak in Antwerpen ook een nieuwe golf, maar we hebben dat weten terug te dringen tot een rimpeling. Het ligt dus echt in onze handen”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven).

Duwen we de opmars van de Britse variant wat verder voor ons uit, dan kopen we ook tijd om de vaccinaties hun werk te laten doen. “We weten dat het eerste effect daarvan pas optreedt na 12 dagen. Bij oudere mensen duurt dat misschien nog iets langer. Tegen eind februari zullen we zeker het effect van de vaccinaties in de cijfers terugzien”, zegt Van Gucht.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234